droedel (soms typografische rebus of letterrebus genoemd) enkel gebruik van lettertekens; ook de positie, kleur, vorm enz. van de lettertekens moet hierbij vaak in rekening gebracht worden.
Een droedel is een raadsel en een woordspel waarbij alleen letters gebruikt worden en waarbij de onderlinge positie dikwijls van belang is.
Stel je voor: je zit in de klas, bij een lezing of in een vergadering. Een spreker houdt een gloedvol betoog en je weet dat het de bedoeling is dat je er wat van opsteekt. Je ziet naast je iemand een droedel tekenen op een vel papier, allerlei lijntjes en vormpjes.
Antwoord: De G staat rond het woord wet. Dus G Rond Wet, maakt: Grondwet.
Een wetgevingstraject duurt gemiddeld anderhalf jaar. Daarna volgt de uitvoeringswetgeving en het onderhoud van de wet.
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.
Zelf een rebus maken
Als eerste stap moet je een zin bedenken waar je een rebus van wil gaan maken. Het kan een gezegde zijn, een grapje of iets serieus dat je tegen iemand wilt zeggen. Schrijf de zin op zodat je hem onthoudt en zoek plaatjes die erbij passen. Zoek plaatjes bij de woorden uit de zin.
Een rebus is een soort van woord-puzzel. Een woordraadseltje met plaatjes. In een rebus worden plaatjes gebruikt om woorden of woorddelen voor te stellen. Naast de plaatjes bestaat de rebus meestal uit letters die toegevoegd, verwijderd, of vervangen moeten worden door andere letters.
Een rebus is een puzzeltje met plaatjes. Vaak moet er aan dit plaatje een letter bij of af, of er komt een andere letter voor in de plaats. Van links naar rechts lees je dan een zin, of bijvoorbeeld een naam van een persoon. Op deze pagina hebben we alle soorten rebussen neergezet.
Rare wetten in Nederland
Het is in ons land namelijk verboden om inbrekers op te sluiten in het toilet. Je zou de inbreker dan beroven van zijn vrijheid en dit is een overtreding van de wet! Volgens de Nederlandse wet ben je nog niet van je schoonmoeder af als je gaat scheiden.
Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.
In artikel 81 staat dat de regering en de Staten-Generaal samen de wetten vaststellen. Dit betekent dat de regering de Staten-Generaal nodig heeft om wetten te maken, en de Staten-Generaal de regering. De wetgevende macht is hierdoor gecentreerd rond deze twee publieke organen.
De Nederlandse democratie bestaat uit drie machten: de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht. Dit systeem is bedacht door de Franse filosoof Montesquieu, om te voorkomen dat iemand te veel macht krijgt.
Scheiding der machten in Nederland. Vaak is de scheiding der machten niet zo strikt geregeld, ook in Nederland niet. Het gaat tegenwoordig vooral om de spreiding van wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht. Zij kunnen elkaar dan controleren en verbeteren.
Wat is rechterlijke macht? Rechters en officieren van justitie. De rechters worden tot de zittende magistratuur gerekend en de officieren van justitie tot de staande magistratuur. De rechter blijft zitten tijdens de zitting, de officier van justitie voert staande het woord.
Taken van commissaris van de Koning
De cvdK is voorzitter van de Provinciale Staten. De commissaris is ook voorzitter van Gedeputeerde Staten. Als lid maakt hij ook deel uit van Gedeputeerde Staten. De cvdK houdt toezicht op het beleidsproces van de provincie.
De minister-president van Nederland is de voorzitter van de ministerraad. Hij is tevens minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast vertegenwoordigt hij Nederland in de Europese Raad.
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Het World Economic Forum berekende dat Frankrijk tot de landen met de meeste regels ter wereld behoort. Het Franse parlement telde er ooit 400.000.
De Staatsregeling voor het Bataafsche Volk van 1 mei 1798 is te beschouwen als de eerste Grondwet van Nederland. Voor het eerst was er sprake van een eenheidsstaat, van burgerrechten en -plichten, en van een gekozen volksvertegenwoordiging.
Type van woord(en)spel dat doorgaans de vorm van een raadsel aanneemt, waarbij de speler een woord of woordenreeks moet raden waarvan de verschillende onderdelen zijn weergegeven d.m.v. tekeningetjes, letters of cijfers.