In onze moderne samenleving is het dus niet mogelijk om altijd gelukkig te zijn. Gelukkig betekent dat niet dat je geen betekenisvol en voldaan leven kunt lijden. Juist doordat we dingen meemaken die niet leuk zijn, kunnen we genieten van hoogtepunten, successen en kleine geluksmomenten.
De wetenschap toont aan dat iedereen 100% kans heeft gelukkig te zijn. Voor de één is het alleen niet zo simpel als voor de ander. Dit heeft te maken met je genen. Zo zijn er erfelijke factoren die een rol kunnen spelen (dit verklaart 40% van de verschillen tussen mensen).
Alleen wil zeggen: even niemand om je heen hebben. Dan kun je je eenzaam voelen, maar dat kán ook in gezelschap met anderen (fysiek samen, maar je voelt je alleen). Zonder anderen hoeft dus NIET te betekenen dat je je eenzaam voelt. Je kunt zelfs leren om alleen en gelukkig te zijn.
Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden. Je kunt er erg wanhopig van worden.
Je voelt je onrustig en gestrest zonder duidelijke reden.
Het voelt alsof er iets 'naars' gaat gebeuren, zonder dat daar enige aanleiding voor is. Je kijkt steeds vooruit om je ergens in de toekomst weer goed te voelen. Het lijkt alsof geluk in de toekomst ligt in plaats van in het moment.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Kortom, de reden om in een ongelukkige relatie te blijven ligt bij bepaalde gevoelens. Dit kunnen schuldgevoelens zijn, maar ook gevoel van angst om alleen achter te blijven. Het is belangrijk om te onderzoeken wat jou tegenhoudt in het verlaten van de ongelukkige relatie.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Wanneer je de meeste kans hebt om die ware tegen het lijf te lopen? Op je 25e. Sla die avonden uit dan vooral niet over, want je weet het nooit. Mannen zijn iets ouder als ze hun soulmate vinden, ongeveer 28 jaar, blijkt uit onderzoek van match.com dat is gedaan onder duizenden singles.
En hiermee aan mensen die twijfelen laten zien dat liefde echt wel bestaat. Het begint bij lief zijn voor jezelf. Maar een mens kan niet leven zonder liefde te voelen van de ander. Een kind kan niet volwaardig opgroeien zonder liefdevolle voorbeelden in zijn omgeving te zien en te ervaren.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan.
50 procent van je levensgeluk is erfelijk
Volgens Sonja spelen de erfelijke factoren een voorname rol. Dit zal voor een deel worden bepaald door de omstandigheden waar je als mens opgroeit. Je hebt nu eenmaal families bij wie het in hun genen zit om blij en optimistisch te zijn.
Drijfveren van geluk die het meest aan belang hebben gewonnen zijn "vergeven worden", "iemand vergeven", iemand vinden om mee samen te zijn" en, hoewel slechts een minderheid van de volwassenen het noemt als een bron van enig geluk, "tijd doorbrengen op sociale media" kan ook een drijfveer van geluk zijn.
Geluk wordt vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. als alles goed gaat of als het zo gaat als ik had verwacht. als de omstandigheden goed zijn of meevallen.
Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen. Ontdek hoe de ander op dit moment in elkaar steekt.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Bij een depressie horen ook lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld: moe zijn zonder duidelijke oorzaak, of een loodzwaar gevoel in uw armen en benen. Slapen gaat vaak moeilijk. U slaapt moeilijk in, wordt midden in de nacht vaak wakker, of wordt erg vroeg wakker en kan niet meer inslapen.
In het kort. Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen.
Het verdriet voelt bodemloos. Je weet niet hoe je leven verder moet zonder de ander. Naast verdriet ervaar je wellicht nog allerlei andere gevoelens zoals, woede, ontkenning, emotionele pijn. Je loopt rond met vragen als: wat is er misgegaan?
Je leeft je relatie maar stopt er geen leven meer in. Alles is voorspelbaar en jij speelt jouw rol hierin, niet meer en niet minder. Je relatie is niet meer met passie, het draait op routines. Als je geneigd bent om alleen de ander hiervan de schuld te geven, ben je niet eerlijk.
De naam geeft exact aan wat het probleem is: bang zijn om verlaten te worden door mensen die ertoe doen voor jou of jouw kind. Als iemand je verlaat ben je daar verdrietig over, overstuur. Dat zijn normale emoties. Verlatingsangst speelt bij iemand als er helemaal nog geen tekenen zijn van een vertrek.