Je nummer is door iedereen te achterhalen. Het zijn computers die gewoon willekeurig nummers kiezen en als ze je eenmaal hebben gebeld via een nummer, dan weten ze dat het nummer bestaat en zullen ze je elke keer weer opnieuw bellen met een ander nummer.
Geef aan dat u niet gebeld wilt worden
Dit heet: recht van verzet. De verkoper moet dan het gesprek stoppen en mag u niet meer bellen. U kunt ook zelf contact leggen met het bedrijf en zeggen dat u niet meer gebeld wilt worden. Dit kan telefonisch, per brief of via e-mail.
van een onbekend en zichtbaar nummer, zijn er verschillende scenario's mogelijk. Het kan gaan om commerciële oproepen, frauduleuze betalende oproepen (die extra duur zijn, vaak zijn dat buitenlandse nummers) of zelfs om intimiderende oproepen (om u lastig te vallen, u uit te schelden enz.).
Verdachte telefoontjes melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Je kan gebeld worden door buitenlands telefoonnummer dat je niet bekend voorkomt.
Verwar de buitenlandse 0088- of +88 nummers niet met de Nederlandse 088-bedrijfsnummers. De 088-bedrijfsnummers kunt u gerust bellen. Het bellen naar een Nederlands 088-nummer kost hetzelfde als het bellen naar een vast telefoonnummer. Wij waarschuwen alleen voor 0088- en +88-nummers.
Fraudeurs komen aan telefoonnummers via bijvoorbeeld Marktplaats en social media. Scherm je profielen dus af en maak je telefoonnummer niet openbaar als je een advertentie op Marktplaats zet. Scherm ook je contacten op social media af voor de buitenwereld.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Nee, in Nederland gebeld worden kost in principe nooit geld, waar het gesprek ook vandaan komt.
Gebruik dan een online database, zoals detelefoongids.nl of telefoonnummerzoeken.net. Hier kun je op telefoonnummer zoeken en zo de naam die bij het nummer hoort vinden.
Ja, telefoonnummer 06 1409 4100 is het telefoonnummer dat wij gebruiken voor onze uitgaande verkoopgesprekken. We gebruiken dit wanneer we klanten bellen met een mooi aanbod. Sinds 1 januari 2020 zijn we namelijk verplicht om met 'nummerweergave' te bellen.
Wat is spoofing? U wordt gebeld door een nummer dat echt lijkt, maar het is nagemaakt. Als ontvanger heeft u dat niet snel door. Op deze manier misbruik maken van een bekend telefoonnummer wordt spoofing genoemd.
Hoe werkt het? Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep. Goed om te weten: De taal van de boodschap op 1919 is afhankelijk van de regio waar je woont.
Google: spamdetectie voor ongewenste oproepen
Wanneer Beller-ID ingeschakeld is kan spambeveiliging zijn werk doen. Wanneer Google een beller ziet als spambeller, wordt 'Spam' of 'Vermoedelijke spambeller' getoond op het display bij een inkomende oproep. Je kunt dan gewoon opnemen of het nummer blokkeren en melden.
De nieuwe wet keert het huidige systeem dus om. Waar u voorheen in principe gewoon gebeld kon worden tenzij u staat ingeschreven in het Bel-me-niet Register, mag u voortaan alleen gebeld worden als u individuele bedrijven expliciet toestemming geeft om u telefonisch te benaderen met aanbiedingen.
Anonieme bellers die ophangen zodra er wordt opgenomen zijn een grote irritatiefactor. Vaak zitten achter zulke oproepen criminele buitenlandse bedrijven. Sommige mensen worden maandenlang dagelijks gebeld door een anoniem nummer. In schrijnende gevallen worden mensen zelfs drie tot vijf keer per dag lastig gevallen.
Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je krijgt een pieptoon te horen, waardoor je denkt dat de ander heeft opgehangen. Je bent echter in 'gesprek' met een duur betaalnummer in het buitenland.
Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland. Degene die gebeld wordt betaalt voor het ontvangen van het gesprek.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Meeluisteren met je telefoongesprekken
Iemand kan door misbruik te maken van kwetsbaarheden op je telefoon of door een kwaadaardige app te installeren, met al deze telefoontjes meeluisteren en je mogelijk chanteren met wat diegene hoort. Als je met een slimme hacker te maken hebt, kom je hier nooit achter.
Wat er dan gebeurt, is dat u met uw sim-kaart geen toegang meer hebt tot het netwerk. U kunt niet meer bellen, geen berichten sturen of mobiel internetten. U bent vervolgens de toegang kwijt tot de accounts waarvoor u met sms een tweestapsverificatie hebt ingesteld.
PII - persoonlijk identificeerbare informatie. Deze bestaat uit je naam, adres, e-mailadres, BSN, fiscaal nummer, geboortedatum, medische gegevens, opleidingsgegevens, dienstverband. Veel van deze informatie kan een hacker gebruiken om je identiteit te stelen.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Als u denkt dat uw telefoonnummer gespoofed is en u wilt dit stoppen, dan kunt u een klacht indienen bij de Federal Communications Commission (FCC) Centrum voor consumentenklachten.