Rijbewijzen afgeleverd van een land van de Europese Unie of EER kan je in principe dadelijk omwisselen. Rijbewijzen afgeleverd door een land buiten de Europese Unie kan je niet dadelijk omwisselen. Het voorgelegde document moet eerst onderzocht worden op echtheid en geldigheid.
U mag uw niet-Europees nationaal rijbewijs in uw gemeente omwisselen tegen een Belgisch nationaal rijbewijs als aan volgende voorwaarden voldaan is: u bent reeds minstens 185 dagen ingeschreven in België het rijbewijsmodel is erkend (zie lijst erkende niet-Europese rijbewijzen) het rijbewijs is nog geldig.
U kunt het buitenlandse rijbewijs alleen omwisselen in de volgende gevallen: U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). U heeft een geldig identiteits- of verblijfsdocument.
Is het rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU- of EER-land of Zwitserland? Dan mag u ermee rijden, als u hier komt voor uw werk of voor vakantie. Gaat u in Nederland wonen, dan mag u nog 185 dagen met het rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig.
Uw rijbewijs B is binnen de Europese Unie geldig. Ook heel wat landen buiten Europa(opent in nieuw venster) erkennen het Belgische rijbewijs. Toch is het vaak aan te raden om een internationaal rijbewijs aan te vragen.
Laat ons er geen doekjes om winden: ooit zult u afscheid moeten nemen van uw papieren rijbewijs – ten laatste in 2033. Tot die tijd blijven de papieren rijbewijzen nog geldig in België en de EU, maar het zou goed kunnen dat u al eerder verplicht bent om een nieuw rijbewijs aan te vragen.
Mocht je nou denken, ik ga lekker goedkoop afrijden in België. Dat zit er waarschijnlijk niet in. Nederlanders mogen daar niet zomaar rijexamen doen, daarvoor moet bij je de zuiderburen ingeschreven staan. "Je rijdt af in het land waar je ingeschreven staat", zegt Huyskens.
Het omwisselen duurt 2 tot 4 weken. U moet uw buitenlandse rijbewijs inleveren. Dat betekent dat u een tijdje niet mag rijden.
De RDW kan u vertellen of u uw buitenlandse rijbewijs kunt omwisselen en hoe u dat doet. Neem contact op met de RDW of ga naar de website voor meer informatie. Mag ik met mijn buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden? Ook of u in Nederland mag rijden met uw buitenlands rijbewijs leest u op de website van de RDW.
Binnen de EU is het eigenlijk niet meer mogelijk om over meerdere geldige rijbewijzen te beschikken. Deze wetgeving is ingevoerd/opgesteld onder Europese druk; de wetgeving in een ander EU land zal daardoor niet veel verschillen van de Nederlandse.
Rijbewijs Kopen;
Dit rijbewijs wordt RDW geregistreerd waardoor u er legaal de weg mee op kan! Na aankoop staan uw gegevens net als ieder ander in het overheidssysteem waardoor u 100% legaal kunt rijden. Bij vernieuwing of het verliezen van uw rijbewijs vraagt u gewoon bij het gemeentehuis een nieuwe aan!
De leeftijd voor het praktijkexamen rijbewijs A1, A2 of A: Rijbewijs A1: 18 jaar. Rijbewijs A2: 20 jaar.
In België moet u eerst uw theoretisch rijbewijs halen voordat u achter het stuur mag kruipen. Voor dit rijbewijs legt u een theorie-examen af in één van de lokale examencentra. Het examen bestaat uit 50 vragen en u moet minstens 41/50 behalen om te slagen. Dit kan u al doen vanaf de leeftijd van 17 jaar.
Bij langer verblijf moet je een Nederlands rijbewijs aanvragen. Heb je een rijbewijs dat is afgegeven in een EU/EVA-lidstaat of in een land waarmee Nederland een verdrag heeft afgesloten, dan kan het buitenlandse rijbewijs bij het einde van de periode van geldigheid worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs.
In landen van de Europese Unie (EU) mag u aan het verkeer deelnemen met een geldig Nederlands rijbewijs. In landen buiten de EU heeft u daarnaast soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een gewaarmerkte vertaling van uw huidige rijbewijs. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen via ANWB-verkooppunten.
Een rijbewijs omwisselen kost € 48,15. U moet deze kosten meteen bij uw aanvraag betalen.
Het duurt 3 tot 5 werkdagen voor u het nieuwe rijbewijs kunt afhalen. Kostprijs: ± 25 euro. Dit verschilt van gemeente tot gemeente. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer via [email protected](opent in uw e-mail applicatie) of 02 277 31 11.
U moet eerst twintig uur rijles bij een erkende rijschool volgen. U moet een technische rijvaardigheidstest (TCTC) afleggen in het examencentrum. Ofwel nadat u twintig uur rijles hebt gevolgd in een erkende rijschool. Ofwel nadat u een stage van minstens drie maanden hebt doorlopen met een voorlopig rijbewijs M36.
Wil je je rijbewijs B halen? Dat kost in Vlaanderen gemiddeld 217 euro, in Brussel 104 euro. Dat is zonder boetes, tolk of rijlessen.
Kroatië heeft de twijfelachtige eer om hier op de eerste plek te eindigen. Een rijbewijs halen betekent hier gemiddeld 85 uur lessen. Bovendien horen er allerlei bijkomende tests bij en is het halen van je rijbewijs in Kroatië ook nog erg duur.
Bij een rijschool van de VAB betaal je voor 12 uur les, de meest gekozen formule, bijvoorbeeld 822 euro, ofwel 66 euro per uur plus 30 euro inschrijvingsgeld (VAB-leden krijgen 30 euro korting). Een uitgebreide opleiding van 20 uur kost je er zo 1.350 euro.
U kunt bij een ANWB-verkooppunt een internationaal rijbewijs aanvragen.
Is uw rijbewijs afgegeven in een land binnen de EU, EER of Zwitserland? Dan kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U hoeft daarvoor niet opnieuw rij-examen te doen. U vindt meer informatie over omwisseling van buitenlandse rijbewijzen op de website van de RDW.