Hoe je het doet? Meng 1 eetlepel baking soda met genoeg water om een papje te maken. Masseer dit in en spoel het uit, precies zoals je met shampoo zou doen. Heel belangrijk na het wassen met baking soda, is om de zuurtegraad van je haar weer te herstellen.
Shampoo zou er ook juist alleen maar voor zorgen dat je haar slap wordt én sneller vet. Dingen die je juist niet wilt. Door geen shampoo meer te gebruiken, gaat je haar zichzelf weer reinigen en krijg je daar stralender haar, minder vet haar en zachter haar voor terug.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
De huid wassen met water, is dat niet genoeg? Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Was je haar met afwasmiddel
Afwasmiddel is een enorm sterke ontvetter en zuigt alle olie op uit je haar. Wees er dus voorzichtig mee en doe dit bijvoorbeeld één keer in de maand als het goed voor je werkt.
Je haar met koud water wassen, Het is niet echt prettig, maar helaas is het geen fabel. Door je haren met koud water te wassen zorg je ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit. Hierdoor ziet je haar er minder pluizig en dof uit.
De meest eenvoudige manier voor zelf shampoo maken is door 1 eetlepel zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd) met 2 eetlepels water te mengen. Baking soda lost op in water, dus het goedje blijft wat waterig. Spoel na het wassen goed uit met een prachtige bos glanzend haar als resultaat.
Haren kun je wassen met alle soorten zeep. Tandpasta gaat niet lukken omdat daar totaal andere bestandmiddelen inzitten. Handzeep, bodyzeep e.d. kan wel. Nu is dit wel een stuk prettiger met erg kort haar want met lang haar kan het zonder echte shampoo erg stroef en (nog) klitteriger worden.
Koud water maakt je haren echter weer niet helemaal goed schoon, daarom raden we je aan om je haren met lauwwarm water te wassen. Hierdoor beschadigt het niet én wordt je haar alsnog goed schoon. Stap 3: Gebruik niet te veel shampoo! Een hoeveelheid shampoo ter grootte van een 50 cent muntstuk is meer dan voldoende.
Lauw-warm water is het best geschikt om je haar in te wassen. Begin dan met een kleine klodder shampoo en masseer dit rustig in met je vingertoppen (niet met je nagels!). Vervolgens spoel je de shampoo uit en ga je over op conditioner. Hoe langer het haar; hoe meer conditioner.
Zogenaamde “babyshampoo” wast het haar van volwassenen niet op een efficiënte manier, het zal het zelfs vetter maken. De aanduiding "voor baby's" betekent iets anders dan "ultra-zacht". Omdat baby's geen talg hebben, is zogenaamde “babyshampoo” bedoeld om hun haar vetter te maken.
Wanneer je de haren van je baby wast, kan je het beste een speciale babyshampoo gebruiken. De huid van je baby is namelijk erg dun en gevoelig. Normale shampoo is minder mild. Babyshampoo frist de babyhaartjes en hoofdhuid op een milde manier op.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
wat is de reden dat je je haar met plas wilt wassen? Met verse urine : weinig, en als je het goed uitspoelt, gaat het ook niet zo stinken. Met oude urine : dan zou je het kunnen bleken en uitdrogen. Lastiger uit te spoelen ds grotere kans op stank.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Tijdens het douchen met alleen water wordt dit natuurlijke vetlaagje deels verwijderd. Hierdoor verliest onze huid vocht en de pH-waarde raakt verstoord. Daarbij gebruiken we ook nog een douchegel welke meestal een hoge pH-waarde, parfum en soms irriterende ingrediënten bevat.