Heeft Waldkorn® volkorenbrood? Waldkorn® biedt momenteel 3 volkorenbroden: Waldkorn® Donker Volkoren, Waldkorn® Deluxe en Waldkorn® Oude Granen. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een volkorenbrood 100% volkorenmeel te bevatten.
Waldkorn is gekleurd witbrood
Het is dus geen volkorenbrood, dat wordt gemaakt van volkorenmeel van de tarwekorrel. Waar de bruine kleur van Waldkorn dan vandaan komt?
Als het brood is gebakken van volkorenmeel, dan bevat het brood meer voedingsvezels dan het meergranenbrood dat is gebakken van bloem. Alleen als meergranenbrood dus volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten. Daarnaast is waldkornbrood vaak gedecoreerd met zaden, pitten of geplette graankorrels.
Een volkoren meergranenbrood met meer proteïnen en een beperkt koolhydraatgehalte.
De meeste Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een meergranenbrood minstens drie graansoorten te bevatten én mag de graansoort waarvan het meest gebruikt wordt in het brood maximaal 90% van het meelbestanddeel bedragen.
Meergranenbrood is meestal niet gezonder dan volkorenbrood. Vaak wordt meergranenbrood gemaakt van bloem en dan is het witbrood. Hierin zitten veel minder vezels, vitamines en mineralen dan in volkorenbrood. Alleen als meergranenbrood volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten en is het soms gezonder.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Meer recepten. "SOMA Waldkorn is een bron van eiwit en vezelrijk waardoor het een brood is dat goed verzadigt!"
Soma Roggebroodbakkerij bakt stevige broden volgens traditionele recepten. In de basis worden ingrediënten gebruikt als roggemeel, zemelen en tarwebloem. De broden zijn voedzaam, vol vezels en passen in een verantwoord eetpatroon.
De kleur van donker brood ontstaat namelijk door het gebruik van moutmeel en/of gebrande suiker. Een donker brood in de winkel kan dus volkoren zijn, wat hem zeker gezond maakt. Het kan ook een praktisch wit brood zijn, waardoor hij minder voedingsstoffen bevat.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren. Bruinbrood is een mix van volkorenmeel en bloem. Witbrood is gemaakt van bloem.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkorenbrood en volkorenpasta zijn gezonder dan witbrood of gewone pasta. Er zitten namelijk volkorengranen in. Die verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Dat komt ook omdat in volkorenproducten meer gezonde voedingsvezels zitten.
Wie zeker wil zijn van een boterham met veel gezonde voedingsvezels kan het best kiezen voor volkorenbrood in plaats van meergranenbrood. (Multikorn valt hieronder).
Beste koop
Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test. Het ging bij Ekoplaza wel om brood van de webshop.
Grof en fijn volkoren bevatten beide de héle graankorrel: 100% volkoren. Beide soorten bieden dus alle voedingsstoffen van die hele graankorrel. Alleen bij de grof volkorenbrood is de korrel minder fijn vermalen en zitten er vaak ook hele, zichtbare korrels in het brood.
Bij een Waldkorn®-brood bevat het bloem- of meelgedeelte steeds bloem of volkorenmeel van meerdere graansoorten (volledig of gemalen, gebroken of in vlokken) en zaden. Naargelang de broodsoort worden de volgende smaakmakers gebruikt: moutextract, suiker of honing, gedroogde desem, specerijen en soms zelfs vitaminen.
Enkel het aantal vezels 2,1 gram vs 1,2 gram telt het dubbele. Maar dat geldt ook voor witbrood vs bruinbrood. We kunnen dus stellen dat maïsbrood niet gezonder is dan je klassieke bruinbrood.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Kies dus bij voorkeur altijd voor brood met de aanduiding volkoren. Of het vervolgens gaat om tarwe, spelt, rogge, khorasan (kamut) of mais maakt niet zoveel uit. Elke graansoort levert een net iets andere samenstelling vitaminen en mineralen. Hierin afwisselen is het beste.
Volledig volkoren
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij.
Een donker meergranen- en zadenbrood armer aan koolhydraten. Bevat ± 50% minder verteerbare koolhydraten dan een volkoren brood.
Kortom: volkoren-, bruin- en meergranenbrood zijn een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Niet het brood is de dikmaker maar het beleg. Het is dan ook verstandig hierop te letten en niet te dik te beleggen. Ook maakt het natuurlijk uit wélk broodbeleg je kiest!
Ook van speltbrood heb je wit-, bruin- en volkorenbrood. Volkoren speltbrood is gemaakt van volkorenmeel en bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen dan wit speltbrood. Ook bij speltbrood kun je dus beter volkoren kiezen. Als er volkoren op de verpakking staat, bestaat het brood voor 100% uit volkorenmeel.
Gezond genieten
En de keuze voor brood op basis van volkoren is de beste keuze. Zitten er ook nog zuidvruchten, noten en/of zaden in het brood verwerkt, dan is het voedingsvezelgehalte zelfs nog hoger! Voedingsvezel is een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding.