Je kunt de volgende leidraad aanhouden: 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Altijd het perfecte resultaat of je nou van zacht- of hardgekookte eieren houdt. Plaats 1 tot maximaal 7 eieren in het eierrekje, vul het apparaat met water en kook het perfecte ei. Hij heeft voor een zacht gekookt ei 5 minuten nodig en 7 minuten voor een hardgekookt ei.
Schaf als je vaak een eitje eet maar een elektrische eierkoker aan. Die doet het, in dezelfde 10 minuten (met ca. 350 watt) 0,06 kWh . Prijzen vanaf 10 euro.
Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Het water waarmee je de eierkoker vult verdampt, maar de damp condenseert tegen de eitjes aan omdat deze eerst koeler zijn. Daarna wordt het water dat op de eieren zit weer vloeibaar en tot kooktemperatuur gebracht en op die manier zullen de eieren gaan koken.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Er zijn verschillende soorten eierkokers. Zo kun je kiezen voor een eierkoker waar 1, 2, 3, 6 of 7 eieren tegelijk in kunnen. De meeste eierkokers zijn alleen geschikt om eieren in te koken. Bij sommige eierkokers krijg je naast een eierhouder ook een speciaal bakje.
Een deel van de waterdamp ontsnapt door een gat, dat bovenin de eierenkoker zit. Zo wordt de hoeveelheid water geleidelijk minder, totdat alle water ontsnapt is. Dat is het tijdstip waarop de eieren gaar moeten zijn.
Verhit een anti-aanbak koekenpan met een beetje olie of klontje boter. Laat de pan zo heet worden dat de olie net begint te walmen. Laat nu je ei langzaam maar in één keer in het midden van de pan glijden en verander de hittebron naar de laagste stand. Als het eiwit is gestold is je ei klaar met een zachte dooier.
Kortom: op dit moment is het goedkoper om te koken op gas dan op elektriciteit. Maar de energiebelasting op aardgas stijgt en door de dalende energiebelastingen op elektriciteit en het (waarschijnlijk) duurder wordende gas, komt het omslagpunt waar koken op elektriciteit goedkoper wordt dan gas steeds dichterbij.
Hoelang blijven eieren goed? – Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Ei met groenblauwe waas
De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding.
Kun je een ei twee keer koken? Ja, dit kan wel, alleen moet je het ei dan wel veel langer laten koken omdat de warmte er langer over doet om door het hard geworden eiwit heen te dringen.
Ganzeneieren zijn grote eieren, die met 150-200 gram per stuk ongeveer drie keer zoveel wegen als een kippenei.
Gekookt ei: in óf buiten de koelkast
Het is niet aan te raden om een gekookt ei buiten de koelkast te bewaren. Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum.