Katten kunnen ook de koelte van de ruimte prettig vinden, of de gladheid van de tegels aan hun voetzooltjes een fijne ervaring vinden. Ook water kan katten in de toilet of badkamer plezieren: ze kunnen het oplikken van de douchevloer, of willen dat je de kraan aanzet om uit te drinken.
Loopt jouw kat niet alleen met jou, maar ook met je gasten mee? Dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen. Hij merkt de vreemde geuren die de gasten verspreiden op en komt even kijken wat er allemaal gebeurt. De kans is ook aanwezig dat je kat daarna zijn eigen geur weer gaat verspreiden.
In zweet zitten bepaalde afscheidingen die ontstaat uit hormonaleprocessen ( voor vrouwen zijn dit soort luchtjes ook aantrekkelijk, al zijn ze zich dat niet eens bewust)Met name testosteron, bij mannen. Poezen zijn daar gevoelig voor en dan zie je dit soort gedrag.
Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid. Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat.
Je kat is er altijd bij, simpel is dat. Goed teken hoor! Als jouw kat je niet met rust kan laten en je overal volgt, is dit een teken van liefde. Hij is simpelweg je grootste fan.
Buik laten zien is geen uitnodiging tot buik-aaien
De kat gaat er immers 'eens lekker voor liggen'. Deze lighouding wordt dan ook vaak beantwoord door aanraking van de buik. Vervolgens bijt je kat tijdens het aaien, ofwel meteen of na wat langer aaien.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
De staart ziet eruit als een vraagteken
Een kat zegt duidelijk "Ik hou van je" als de staart de vorm heeft van een vraagteken. Ook als de staart rechtop staat betekent dat toewijding en vertrouwen.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek." Arndt kent zelfs voorbeelden van katten die aan schoenen en sokken zuigen. "Dat kan een teken zijn dat het dier te vroeg van zijn moeder is gescheiden.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten.
Hoe vaak een kat moet poepen is erg persoonlijk (vraag maar eens aan je huisgenoten hoe erg dit kan verschillen). De meeste katten poepen 1 of 2 keer per dag. Maar wat belangrijker is dan een richtlijn als 1 of 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak.
Je de rug toekeren
Onbeleefd bij ons, maar niet bij katten. Als ze met haar rug naar je toe zit, betekent dat dat ze je vertrouwt.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Dat geeft ze een veilig gevoel. Kruipt je kat graag onder lakens en dekens, dan is een extra beschutte plek, zoals een slaapzak, iglo, tipi of hocker, een mooie optie. Je kat kan dan een eigen holletje maken en heerlijk wegdoezelen.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Dit Zweedse onderzoek laat zien dat de meeste katten het geen probleem lijken te vinden om vier uur alleen te zijn. Maar de sterkere uitnodiging tot contact vanuit de kat, wanneer zij haar eigenaar langdurig niet heeft gezien, wijst erop dat de eigenaar een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van de kat is.
Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen. Als u kennismaakt met een kat, zoek dan zijn of haar blik en knijp vervolgens uw ogen dicht. Doe dit een paar keer.