Een tekort aan het micro-nutriënt selenium in het lichaam leidt tot meer ernstige gevolgen van hartfalen. Dit komt doordat de verdedigingsreactie van het lichaam dan minder krachtig is. Seleniumtekort bij hartfalen leidt dan tot een verminderd uithoudingsvermogen, slechtere kwaliteit van leven en ook vaker tot sterfte.
Alcoholisten. Vrouwen die gedurende langere periode borstvoeding geven. Mensen die leiden aan een ziekte aan de ingewanden waardoor selenium niet in de bloedstroom opgenomen wordt. Dialyse patiënten - de bloedzuivering zorgt voor een verlies van veel selenium.
Waar zit selenium in? Selenium zit in veel voedingsmiddelen. Vooral in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen.
Selenium bevindt zich in de lever, fungeert onder meer als antioxidant en beschermt je lichaam (rode bloedlichaampjes en cellen) tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dit mineraal zorgt er bovendien voor dat bepaalde zware metalen die zich in voedsel kunnen bevinden, minder giftig worden.
Selenium beschermt tegen ontwikkelen van hartfalen en overlijden. Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen. Ook blijken zij minder risico op overlijden te hebben, dan mensen die een tekort aan selenium hebben.
Sleutelrol voor selenium
Selenium is een essentieel spoorelement in diervoeding, vooral vanwege zijn sleutelrol in de antioxiderende afweer, immuniteit en ontstekingsremmende processen.
Supplementen met magnesium, ijzer, koper, selenium en zink kunnen op elk moment van de dag worden ingenomen. Voor de supplementen met de mineralen magnesium, ijzer, koper, selenium of zink maakt het niet zoveel uit op welk moment van de dag je ze slikt.
Selenium, ook wel seleen genoemd, draagt bij aan een goede gezondheid van je haren. Denk aan normale haargroei, behoud van glans en het sterk houden van je haren.
Hoewel selenium essentieel is voor de gezondheid, kan een te hoge inname van selenium seleniumvergiftiging veroorzaken. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid stelt dat we niet meer dan 300 mcg per dag mogen innemen (de aanvaardbare bovengrens). Voor kinderen ligt die bovengrens nog lager.
Selenium is een belangrijk antioxidant dat in veel voedingsmiddelen te vinden is. Het zorgt ook voor een goede werking van de schildklierfunctie. Selenium zit zowel in dierlijke als plantaardige producten. Een seleniumtekort komt in Nederland vrijwel niet voor.
Het zijn belangrijke bouwstoffen voor skelet, cellen en weefsels maar ook voor je spijsvertering. Selenium (seleen) en zink behoren tot de bekendste mineralen. Niet voor niets, want beide zijn het essentiële voedingstoffen en sterke antioxidanten.
Wat zijn de symptomen van een zinktekort? Haarverlies, huidklachten, diarree en langzaam genezende wonden en wondjes zijn een indicatie voor een zinktekort.
Hoeveel selenium hebben we nodig? In Nederland is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium voor volwassenen 70 microgram per dag.
Eén van de duidelijkste symptomen van een teveel aan zink is bloedarmoede. Verder zijn de symptomen van een overdosis zink vrijwel hetzelfde als een tekort aan zink. Dus je kunt ook vermoeidheid, haarverlies, nachtblindheid en huidproblemen krijgen van een overschot zink.
Vitamines uit de B-groep
Naast de specifieke B-vitamines B8 (Biotine) en B11 (Foliumzuur) zijn vrijwel alle B-vitaminen van groot belang voor gezond haar. Ze spelen een essentiële rol in de stofwisseling in de cellen. Zo kan een tekort aan Vitamine B2 (Riboflavine) bijdragen aan haaruitval.
Teveel vitamine A kan leiden tot een afname van vitamine C. Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Toch kan een vitamine-overschot schadelijk zijn: een teveel aan vitamine A beschadigt de lever en een teveel aan vitamine D beschadigt de nieren. De wateroplosbare vitamines (B en C) plas je gewoon uit als je er teveel van neemt.
Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor droog haar, een droge hoofdhuid en haaruitval. Vitamine A is in principe rijkelijk vertegenwoordigd in onze voeding, denk hierbij aan de oranje groentes wortel en pompoen, maar ook spinazie, kool en zoete aardappel bevatten vitamine A in de vorm van betacaroteen.
Vitamine D is cruciaal voor je gezondheid – en daarbij ook je haar – maar volgens onderzoek kampt maar liefst 50% van de wereldbevolking met een vitamine D tekort. Zorgelijk, want heb je een tekort dan kan dit haaruitval veroorzaken. Hiernaast speelt vitamine een belangrijke rol bij het gezond houden van je botten.
Biotine (vitamine B8)
Biotine is de belangrijkste vitamine om je haar gezond te houden en wordt ook wel vitamine B8 genoemd. Het ondersteunt de haargroei en houdt je haar sterk, mooi en glanzend. Biotine voedt de huid van binnenuit en ondersteunt het herstellend vermogen.
Teveel vitamine A kan leiden tot een afname van vitamine C. Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6.
Algemene bijwerkingen
Langdurige inname van seleniumsupplementen zou suikerziekte en mogelijk ook huidkanker kunnen veroorzaken, maar dit is nog onzeker. Selenium kan de werking van cholesterolverlagende en bloedverdunnende medicatie beïnvloeden.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.