Naakt slapen verbetert je slaapkwaliteit
Uit onderzoek is gebleken dat een te warme omgevingstemperatuur ervoor zorgt dat je langer wakker ligt. Maar ook tijdens je slaap zorgt een te hoge temperatuur voor meer waakzaamheid. Daardoor haal je minder herstellend voordeel uit je slaapcyclus.
Naakt slaap je beter
Als je in slaap valt, koelt je lichaam af. Een pyjama kan dit proces vertragen. Door bloot te slapen kan je lichaam de temperatuur beter reguleren, waardoor je sneller in slaap valt. Bovendien zul je in je blootje geen last hebben van irriterende naden of broekspijpen die omhoog kruipen.
Door in je blootje te slapen, vertraag je het verouderingsproces. Door nachtkleding te dragen koelt je lichaam immers minder snel af en dat remt de aanmaak van melatonine en groeihormonen. Melatonine is niet alleen een slaaphormoon, maar ook een sterke antioxidant die celbeschadiging tegengaat.
Goed slapen betekent kiezen voor een goede matras, beddengoed van goede kwaliteit en het creëren van een gezonde omgeving van natuurlijke, onbehandelde materialen. Wat slaapkleding betreft, geven sommige mensen de voorkeur aan een pyjama, terwijl anderen de voorkeur geven aan een t-shirt, een broek of een nachtpon.
Hoewel naakt slapen beter zou zijn voor je temperatuurregulatie 's nachts en dus voor je nachtrust, zijn er dus maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Van de mannen slaapt het grootste deel in een onderbroek, en vrouwen dragen graag een nachthemd of pyjama. Het hangt vooral af van je eigen voorkeur.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen: je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Volgens experts moet je namelijk elke drie tot vier dagen je pyjama in de was gooien. De reden hiervoor? Heel veel bacteriën! Dit komt doordat je 's nachts veel dode huidcellen loslaat en ook nog eens veel zweet.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Vanaf de geboorte tot 18 maanden is een pyjama uit één stuk de beste keuze, omdat die voorkomt dat baby zich 's nachts onbedekt kan ophouden. Na 18 maanden kun je kiezen voor een tweedelige pyjama, die vaak praktischer is wanneer baby's leren lopen (omdat ze nog geen voetjes hebben) en op het potje gaan.
Het is aanbevolen om je beddengoed minstens één keer per week te wassen, en sommigen doen dit zelfs twee keer per week. Dit is omdat we tijdens het slapen transpireren en onze huidcellen afstoten, wat kan leiden tot de accumulatie van bacteriën en allergenen op het beddengoed.
Ook pyjama's en nachthemden vallen hieronder. Volgens experts moeten we onze nachtkleding na ongeveer drie tot vier keer dragen in de was gooien. Als je slaapt laat de huid miljoenen dode huidcellen los, daarnaast zweet u 's nachts behoorlijk. Dit zorgt ervoor dat nachtkleding al snel een bron van bacteriën wordt.
Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg
En hoe zit het met de huid rondom je vagina en vulva, maakt het daarvoor nog uit of je wel of geen onderbroek draagt? Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek.
Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van Smartstudentdeals.nl in samenwerking met Noviodata.
Op zich zijn het gezonde bacteriën, maar omdat ze in een warme en vochtige omgeving terechtkomen, zullen ze zich snel vermenigvuldigen. Dat kan leiden tot een onschuldige, maar slechte lichaamsgeur en uitslag, maar ook tot schimmelinfecties, urineweginfecties en stafylokokkeninfecties.
Je slaapt het beste in een frisse slaapkamer. Daarmee bedoelen we niet alleen hygiënisch (daarvoor lees je hier onze tips), maar ook een aangename temperatuur. We slapen namelijk het beste in een slaapkamer van ongeveer 18 graden. Dus zet lekker je raam open!
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
29% van de mannen slaapt naakt. Ongeveer 47% slaapt met ondergoed of ondergoed en een t-shirt aan. slechts 9% van de mannen draagt een pyjama. Van de vrouwen slaapt 21% in een pyjama en 15% naakt.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Beter samen slapen
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.