Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Pure chocolade verbetert het leervermogen
De scores tijdens een cognitieve test verbeteren na het eten van pure chocolade. Dit komt door het hoge gehalte flavanolen in cacao. Deze dringen door in de hersengebieden die belangrijk zijn voor het leerproces en het geheugen.
Diegenen die dagelijks pure chocolade aten, kampten 70% minder vaak met depressieve symptomen dan diegenen die nooit chocolade aten. Hoe meer pure chocolade er gegeten werd, hoe groter het effect. Voor andere chocolade vonden de onderzoekers dit verband niet.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Nadelen van chocola
Het bevat geraffineerde suikers, melk, verzadigde vetten en gehydrogeneerde oliën. Deze oliën bevatten o.a. schadelijke metalen. Er is genoeg bekend over de nadelige effecten van geraffineerde suikers en verzadigde vetten. Chocola bestaat grotendeels uit cacao.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang.
Eet evenwichtig.
Geef wel de voorrang aan gezonde voedingsmiddelen (fruit, groenten, zetmeelrijke producten en vis) en beperk je consumptie van snoep, chips en vleeswaren. De ideale verhouding voor de aanvoer van energie is 10-15 % uit eiwitten, 30-35 % uit vetten, 50-55 % uit koolhydraten.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Dus, welke voeding houdt je hersenen fit? Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Bananen zitten boordevol vitaminen
Vitamine B6 is een van die handige vitamines die veel voordelen heeft voor het lichaam. Studies hebben aangetoond dat het belangrijk is om de geheugenfunctie te behouden en te helpen bij neurotransmissie in de hersenen.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Het gelukshormoon: chocolade maakt je blij!
Pure chocolade bevat veel cacao, en cacao bevat veel phenylalanine. Een moeilijke naam voor een stofje dat je simpelweg blij maakt. Phenylalanine wordt namelijk in je lichaam omgezet in dopamine, een bekende stof die je een geluksgevoel geeft.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Zorg goed voor jezelf met gezonde voeding door elke dag veel groenten en wat fruit, eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten te eten. Vergeet geen water te drinken! Vermijd geraffineerde suikers, vette snacks zoals chips en voorverpakte voeding.
Magnesium en depressie
Magnesium speelt een vitale modulerende rol in de biochemie van de hersenen. Zo beïnvloedt het anti-stressmineraal verschillende neurotransmissie routes die verband houden met het ontwikkelen van depressies.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Adrenaline, Noradrenaline, serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol zijn de belangrijkste stofjes die het type emotie bepalen. Adrenaline en noradrenaline spelen vooral een rol bij het ervaren van angst, woede en stress.
Wat is het? Endorfine is het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je een gevoel van liefde en vrede ervaart.
Het verlaagt stress
Als we stress hebben, maken we veel van de stof cortisol aan - een stofje dat ook wordt aangemaakt als er weinig glucose in ons bloed zit. Deze Zwitserse studie toonde aan dat het metabolische effect van het eten van pure chocolade... minder cortisol is, en dus minder stress.
Pure chocolade gezond voor het hart
Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte. Dit geldt voor mensen die niet aan een hartziekte lijden maar wel een verhoogd risico hierop hebben.
Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.