Het Voedingscentrum raadt aan om tijdens je zwangerschap minimaal 9 mg zink te nemen en dit te verhogen naar 11 mg wanneer je met borstvoeding begint. Zink draagt namelijk bij aan de normale groei, een goed immuunsysteem en een goede neurologische ontwikkeling van je kindje.
Waar let je op? Let erop dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat. Kies er altijd een die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen.
Hoewel je met een gevarieerd voedingspatroon voldoende magnesium zou moeten binnenkrijgen, lopen sommige mensen toch een magnesiumtekort op. Dat terwijl magnesium van groot belang is tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om het magnesiumniveau in het lichaam op peil te houden.
Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je ongeboren baby. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het slikken van extra vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes en een baby met een laag geboortegewicht verlaagt.
Omega 3 zwangerschap dosering
De aanbevolen dagelijkse inname van visvetzuren voor zwangeren is 250 – 400 mg DHA per dag.
Kun je ook te veel vitamine C slikken als je zwanger bent? Hoewel vitamine C belangrijk is als je zwanger bent, is het verstandig om niet te veel te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur kan namelijk leiden tot bijwerkingen als diarree, misselijkheid en maagklachten.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.
Het advies van de Consumentenbond voor zwangeren is om – net als het eerdergenoemde foliumzuur – ook vitamine D bij te slikken. Daarnaast zijn de nutriënten vitamine C en choline een welkomen aanvulling.
Het eerste supplement dat een verloskundige jou alswangere aan zal raden is het slikken van extra foliumzuur of folaat. Folaat in een biologische actieve vorm van foliumzuur en suppletie met foliumzuur begint eigenlijk al voor jouw zwangerschap, namelijk zodra jij een actieve kinderwens hebt.
Je voelt het misschien niet maar magnesium is een onmisbaar mineraal voor je lichaam. Zo speelt het onder meer een essentiële rol bij de vorming van botten en tanden, de spierwerking en de overdracht van zenuwprikkels.
Eén van de duidelijkste symptomen van een teveel aan zink is bloedarmoede. Verder zijn de symptomen van een overdosis zink vrijwel hetzelfde als een tekort aan zink. Dus je kunt ook vermoeidheid, haarverlies, nachtblindheid en huidproblemen krijgen van een overschot zink.
Waarom zink in de avond? Daarnaast zou zink 's avonds slikken kunnen helpen voor een betere nachtrust. Uit een Italiaanse studie bleek dat zink in combinatie met magnesium en melatonine een uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit aanzienlijk zou verbeteren.
De maximale therapeutische dosering, die gedurende een beperkte periode (enkele weken tot maanden) kan worden gesuppleerd om de zinkstatus snel te verbeteren, bedraagt 1 mg zink per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je 10 weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig, maar als je dat wilt, kun je gedurende je hele zwangerschap extra foliumzuur blijven slikken.
Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Foliumzuur komt veel voor in plantaardige producten. Het zit in groene bladgroenten (folia betekent blad), zoals spinazie, rucola, peterselie en andijvie, en ook in andere groenten, zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en asperges. Er zit ook veel foliumzuur in volkorenproducten, pitten, zaden, noten en bonen.
Vrijen. De dagen vlak voor en de dag van je ovulatie (eisprong) ben je het meest vruchtbaar. Door op deze dagen te vrijen, maak je de meeste kans om snel zwanger te worden. Vrij iedere twee of drie dagen, want dan is de kwaliteit van het zaad van de man optimaal.
De Gezondheidsraad beveelt een maximale dagdosis van 4000 IE (100 µg) aan in de zwangerschap.
Tijdens je zwangerschap, maar ook als je borstvoeding geeft, is visolie belangrijk voor de gezondheid van jou en je kindje. Visolie bevat omega 3-vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren die bijdragen aan veel aspecten van je gezondheid en aan de groei en ontwikkeling van je baby.
In Kruidvat Omega 3 Capsules zitten de omega-3 vetzuren EPA en DHA. EPA en DHA hebben een gunstige invloed op het hart (bij een inname van 250 mg). DHA is goed voor de hersenen (bij een dagelijkse inname van 250 mg). Deze capsules zijn hooggedoseerd en bevatten naast de natuurlijke omega-3 visolie ook vitamine E.