U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf. Om de ernst van deze ontsteking in kaart te brengen zal de tandarts of mondhygiënist de diepte van ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees meten.
Gelukkig kunt u, als u uw tandvlees snel en effectief behandelt, gingivitis omkeren en parodontitis binnen ongeveer twee weken voorkomen. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking die dure tandheelkundige zorg vereist en kan leiden tot tandverlies.
Parodontitis kun je niet zelf behandelen. Om te achterhalen hoe ernstig de parodontitis is, meet de mondhygiënist de diepte van de pockets: de ruimte tussen je tand en het tandvlees. Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt niet. Bij ontstoken tandvlees is de pocket tot 5 mm diep.
Ja, je kunt genezen van parodontitis door zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne en door een professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist. Wel is het zo dat verloren kaakbot niet meer terug komt.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Wanneer parodontitis niet wordt behandeld, zal de ontsteking zich waarschijnlijk uitbreiden en zal het botverlies toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kiezen.
Deze vergevorderde ontsteking zorgt er namelijk voor dat tandvlees zich terugtrekt en het kaakbot wordt afgebroken. Kaakbot kan niet worden hersteld en zal dus nooit meer terugkomen. Om deze redenen wilt u parodontitis snel behandelen. U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf.
Ontstoken tandvlees geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De bacteriën die met de parodontitis gepaard gaan, produceren giftige stoffen. Deze zogenaamde toxinen kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Aderverkalking is de boosdoener.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
De prevalentie van parodontitis neemt toe met de leeftijd en heeft een piek tussen 50 en 60 jaar. Parodontitis is de reden voor ongeveer 35 van de tandextracties.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Vitamine E – Vitamine E verlaagt de ontstekingsreactie bij parodontitis. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Zink – Zink heeft indirect effect op het mondweefsel. Zink zit in volkoren producten, vlees, vis, noten, peulvruchten en rijst.
Door dit ontstekingsproces kan het bot afbreken en ontstaan er diepere ruimtes tussen de tanden en het tandvlees. Deze ruimtes noemen we pockets. Het verschil met gingivitis is dat parodontitis niet omkeerbaar is. Alle ontstane schade is daarom blijvend.
Perio-Aid 0,12% CHX Gel-Tandpasta helpt dus heel goed om tandvleesontsteking te voorkomen en genezen. Ook GUM Paroex 0,06% Tandpasta (er is wat verwarring rondom de naam; soms wordt deze tandpasta ook GUM Gingidex 0,06% Tandpasta genoemd) werkt dankzij CHX en CPC.
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
OxyFresh = Beste middel.
OxyFresh is één van de meest gewaardeerde mondwaters tegen ontstoken tandvlees. 'OxyFresh Super Relief ' geneest het ontstoken, beschadigde of bloedende tandvlees, maar heeft géén schadelijke gevolgen voor het gebit. OxyFresh werkt op basis van actief zuurstof, foliumzuur en zink. werkt.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken.
De belangrijkste meting is de pocketmeting. Deze pocketmeting wordt uitgevoerd met een pocketsonde. Op de pocketsonde staan streepjes die millimeters aangeven. Door de pocketsonde tussen de tand en het tandvlees te zetten kan aan de streepjes de diepte van de pocket worden afgelezen.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Ongeveer 50% van alle mensen kan parodontitis krijgen. Dit heeft te maken met individuele vatbaarheid en mondhygiëne. Er bestaan echter verschillende soorten en gradaties. Iedere parodontitis begint met tandvleesontsteking, maar niet iedere tandvleesontsteking leidt tot een ernstige parodontitis.
Wanneer tandvleesontsteking (gingivitis) langdurig aanwezig is kunnen er holtes (pockets) tussen tandvlees en tand ontstaan, waarbij ook het kaakbot wordt aangetast. Dit heet parodontitis. Voedselresten en bacteriën hopen zich op in de pockets, wat aanleiding geeft tot een onaangename ademgeur.
Parodontitis (tandvleesontsteking) doet geen pijn en hindert je niet in het dagelijks leven. Maar de bacteriën die erbij betrokken zijn, kunnen nare en zelfs levensbedreigende chronische ziekten veroorzaken.
Als uw tanden en kiezen zijn getrokken, heeft het kaakbot op deze plaatsen geen functie meer. Hierdoor verdwijnt (slinkt) het kaakbot in de loop van de jaren. Als u dan een tandimplantaat wilt laten plaatsen, hebt u misschien te weinig kaakbot over, waardoor het implantaat te weinig houvast heeft.