Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo'n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen.
Mensen met hyperacusis ervaren veel of sommige geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk, omdat hun tolerantie voor geluid is afgenomen. In veel gevallen lijkt er geen duidelijke schade aan het gehoor te zijn, maar blijkbaar worden geluidsprikkels te sterk verwerkt door de hersenen.
Zolang de klachten niet al te veel ontregelen, kan iemand proberen om het geluid weg te filteren, bijvoorbeeld door een koptelefoon te dragen of zelf een tegengeluid te maken. Zo verleg je de aandacht enigszins.
Dan kan het zijn dat u Misofonie heeft. Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden.
De meeste mensen kunnen – weliswaar ten koste van hun gezondheid – aan aanhoudende en gelijkluidende geluiden wennen, wanneer ze er lange tijd aan blootgesteld zijn (bijvoorbeeld radiomuziek, straatgeluiden, machinelawaai). Andere mensen zijn van nature gevoelig voor lawaai en kunnen er nooit helemaal aan wennen.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Als normale omgevingsgeluiden niet of nauwelijks te verdragen zijn, dan heb je mogelijk hyperacusis. Als je merkt dat je (geleidelijk of plotseling) overgevoelig bent geworden voor geluid of voor bepaalde geluiden, raadpleeg dan je huisarts voor een eerste controle.
Bij mensen met hyperacusis wordt geluid als onverdraaglijk luid, scherp of pijnlijk ervaren. Het dynamisch bereik is verloren gegaan, dat wil zeggen: het oor kan zich niet meer snel aanpassen aan een wisselende geluidsterkte.
Misofonie valt voorlopig niet te genezen, maar een passende therapie kan het vergemakkelijken om met het ziektebeeld om te gaan en de levenskwaliteit te behouden.
Wanneer raak je sneller overprikkeld? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat jouw brein de prikkels die je binnenkrijgt niet goed filtert, waardoor je te veel prikkels binnen krijgt. Een andere oorzaak is dat je brein geen onderscheid maakt tussen hoofd- en bijzaken.
De meest voorkomende oorzaken van overgevoeligheid voor geluid, ook wel hyperacusis, genoemd zijn: Gehoorverlies. Whiplash, trauma aan het hoofd. Akoestisch trauma door bijvoorbeeld explosieven (vuurwerk) of impulsgeluiden zoals een schot van een geweer.
Hoogsensitieven voelen zich vaak anders. Ze hebben een hekel aan drukte, zijn gevoelig voor sterke geuren of geluiden en kunnen flink van hun stuk gebracht worden door veranderingen in hun leven. Als kind werden ze vaak verlegen of gevoelig genoemd.
Voor gemiddelde demping zijn er Alpine PartyPlug oordopjes. Voor hogere demping zijn er Alpine SleepDeep oordopjes. En voor kinderen zijn er Pluggies Kids oordopjes en Alpine Muffy oorkappen (€22,95). Oorkappen zijn ook handig voor meer concentratie op school.
Bij de ziekte van Ménière heb je opeens heftige aanvallen van duizeligheid. Je hoort dan ook minder goed en kan last hebben van oorsuizen. Een aanval duurt tussen de 20 minuten en enkele uren. Bij een aanval kun je het beste gaan liggen.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken. Voor meer informatie over tinnitus oorzaken zie ook: www.kno.nl.
Hyperacusis kunt u niet genezen. Het is een symptoom en kan hierdoor samen met de aandoening verdwijnen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij chronische oorpijn. Medisch is er nog niets te doen aan deze overgevoeligheid voor geluid.
Blootstelling aan lawaai, een hoofdletsel, whiplash of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) uitlokken. Mensen met hyperacusis vermijden gewoonlijk de geluidsprikkels die als hinderlijk worden ervaren.
Hyperacusis is geen levensbedreigende aandoening maar afhankelijk van de ernst kan het wel heel angstwekkend zijn. Op het sociale vlak kan het iemands mogelijkheden sterk inperken en zijn of haar leven (tijdelijk) drastisch veranderen.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.