Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
Liesklachten en liespijn zijn veelvoorkomende klachten, met name onder sporters. Overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken van liespijn. Andere veel voorkomende oorzaken zijn fracturen, slijtage van het kraakbeen in de heup maar ook een liesbreuk of nierstenen kunnen pijnklachten in de lies geven.
Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel liesklachten meestal veroorzaakt worden door een blessure van een van de spieren in de lies, is het mogelijk dat een liesbreuk of darmproblemen de mogelijke boosdoeners zijn. Ga daarom met liesklachten altijd eerst langs de huisarts.
Behandeling van een liesbreuk
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. U kunt geopereerd worden, maar dat is alleen nodig als u klachten heeft. Dan is de kans klein dat de liesbreuk ineens bekneld raakt.
Liespijn is een breed begrip. Vaak bedoelen mensen hiermee pijn aan de voorzijde van de heup en/of binnenzijde van het bovenbeen. Regelmatig ervaren sporters liespijn, zo komt het vaak voor bij voetballers.
Met een liesblessure wordt een lokale (niet bacteriele) enthesopathie van de adductorenaanhechtingen ter hoogte van de lies bedoeld. De pijn bevind zich doorgaans aan de binnen-onderzijde van het schaambeen en straalt soms uit naar de binnenzijde van het bovenbeen, de gehele lies- en of onderbuikregio.
Normaal gesproken duren liesklachten 6 - 10 weken.
Patiënten bij wie een operatie of injecties niet helpen, krijgen soms medicijnen voorgeschreven. Het betreft dan specifieke pijnstillers, bedoeld voor pijn die wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwen. Voorbeelden daarvan zijn: Lyrica en Tryptizol.
Voel je dat je meer rust kan gebruiken, maar wil je graag in conditie blijven? Beoefen dan voor een tijdje een andere sport (bv. fietsen) die minder belastend is voor je lies. Rekoefeningen helpen om pijn in je liesstreek te behandelen.
Meestal kan het geen kwaad om enige tijd met een liesbreuk rond te blijven lopen. Maar er zijn uitzonderingen: in een enkel geval kan een liesbreuk wel gevaar opleveren. Dit gebeurt wanneer de darm bekneld begint te raken.
Een “pop”-geluid wordt gehoord of gevoeld tijdens de blessure. Er ontstaan bloeduitstortingen en soms is een deuk in de spier zichtbaar onder de huid. Het gebruik van het been is erg moeizaam en gewicht zetten op het been is zeer pijnlijk.
Bij een liesbreuk kunt u last hebben van pijn in de lies. Vooral als u zich inspant. Dit kan een zeurderige, branderige of stekende pijn zijn. Soms heeft u helemaal geen klachten.
Behalve deze vier veel voorkomende liesblessures zijn er tal van andere mogelijke oorzaken, zoals een probleem met je heupgewricht of een liesbreuk. Als je twijfelt over wat voor liesblessure je hebt, laat je dan onderzoeken door je huisarts, sportfysiotherapeut of een sportarts.
De liezen (voorvoegsel: inguinaal/inguinale) zijn bij de mens de twee huidplooien die de grens vormen tussen de bovenbenen en het onderlijf. Onderhuids zitten bij de liezen lymfeklieren. Deze spelen een rol bij het afweersysteem. Bij bepaalde ziekten kunnen deze klieren opgezet raken.
De liesbreuk voelt pijnlijk of branderig/stekend aan. Ook mogelijk is dat u wel de zwelling voelt, maar geen pijn heeft. U kunt daarbij het gevoel hebben dat er iets 'in de weg' zit in de lies. Het kan ook voorkomen dat u wel pijn voelt, maar geen zwelling ziet.
In het algemeen wordt gesproken wordt over vergrote lymfklieren als deze palpabel zijn (gemiddeld groter dan 1 cm), hoewel de meeste mensen in de lies en de hals palpabele klieren hebben zonder dat sprake is van een afwijking.
Massage techniek
Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven. Terwijl u draait geeft u een beetje druk, de diepte in, en laat u weer los.
Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet. Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten.
Als vrouwen een liesbreuk hebben, is dat relatief vaak een hernia femoralis (20% versus 5% bij mannen). Het is echter lastig om preoperatief een correct onderscheid te maken tussen een hernia inguinalis en een hernia femoralis.
Als zo'n zenuwwortel in de wervelkolom (bijvoorbeeld bij een hernia van de tussenwervelschijf) of bij het verlaten van de wervelkolom geïrriteerd raakt, kan dit pijnklachten geven in de rug, lies of been. Soms bestaat er ook krachtverlies in uw been/de benen en tintelingen of een doof gevoel in het pijnlijke gebied.
De huidzenuw nervus cutaneus femoris lateralis bestaat uit 4 wortels. De zenuw loopt vanuit het bekken, door de lies, naar de huid van de zijkant en buitenkant van het bovenbeen, vanaf de lies tot de knie.
Een liesblessure komt het meest voor bij mensen die sporten. Het gaat hierbij met name om sporten die langer duren dan 30 min (duursporten zoals, schaatsen, hardlopen en marathonlopen.). Het kan ook zo zijn dat er een liesblessure ontstaat door een explosieve sport zoals voetbal, tennis of hockey.
Bij een liesbreuk zit de zwakke plek in de lies, op de grens tussen onderbuik en benen. Door de opening in de buikwand drukt het buikvlies en vetweefsel tegen de huidlaag, dit heet ook wel de 'breukzak'. Soms drukt ook een deel van de darm door de zwakke plek tegen de huid.