Volgens het uitvoeringsverslag van 2013 beschikten 17 EU-landen over uitgebreide wetgeving voor rookvrije openbare ruimten. In Ierland, Griekenland, Bulgarije, Malta, Spanje en Hongarije zijn de bepalingen het strengst. Daar geldt, op enkele uitzonderingen na, een totaalverbod op roken in openbare gelegenheden.
Bhutan strengste ter wereld
In 2021 rookte nog 8 procent van de bevolking, in Nederland was dat zo'n 20 procent. De nieuwe regels om roken tegen te gaan in Nieuw-Zeeland gelden als een van de strengste in de wereld. Alleen in Bhutan is het nog strenger, waar sigarettenverkoop sinds 2010 voor iedereen verboden is.
In 2011 nam de regering van Nieuw-Zeeland een ingrijpend besluit: het land moet in 2025 rookvrij zijn.
In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
De duurste sigaretten vind je in Australië, waar een pakje rond de 25 euro kost. Ter vergelijking: in 1995 kostte een pakje daar nog geen 4 euro. Sindsdien is het aantal rokers in Australië ook behoorlijk afgenomen.
Bijna kwart bevolking EU rookt dagelijks
Griekenland kende met 39 procent de meeste inwoners die roken. In alle EU-landen nam het percentage dagelijkse rokers tussen 2002 en 2012 af. In de noordelijke landen (Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen) en in Nederland en Luxemburg was de daling het sterkst.
In Turkije geldt een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Het fotograferen van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is ten strengste verboden in Turkije.
Roken in Zweden: Roken op het werk en openbare gebouwen is in Zweden alleen toegestaan op speciaal ingerichte plekken. Ook voor de buitenruimte zijn er beperkingen: het is in Zweden ook verboden om buiten te roken op terrassen, perrons, bij bushaltes, in speeltuinen en voor de ingang van winkels en kantoren.
En zo ja, waar doe ik dat dan? Het antwoord is: ja, roken mag nog in privéwoningen en -auto's. Sommige uitgaansgelegenheden hebben een afgesloten rookruimte en in sommige hotels zijn er kamers waar gerookt mag worden. Verder vindt u in New York speciale 'cigar lounges', vaak met een bijbehorende sfeer en dresscode.
Er mag niet in café's, restaurants en openbare gebouwen worden gerookt, tenzij er een afgescheiden ruimte is. Ook in biertenten mogen mensen roken. Scholen mogen zelf bepalen of ze een rookruimte inrichten.
In Japan mag u op de meeste plaatsen niet roken. Er mag enkel gerookt worden op de daar duidelijk voor aangegeven plaatsen of cabines. De meeste hotels hebben geen rokerskamers beschikbaar en uiteraard is het verboden om te roken in onze touringcars.
Sinds november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar met een jaar gevangenisstraf of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht (ongeveer 3000 euro). Elektronische sigaretten zijn verboden in Thailand en de lokale overheden passen deze wetgeving streng toe.
Dit betreft 63% van de mannen en 26% van de vrouwen. Migranten uit Turkije: van de 1e generatie rookt 42% en van de 2e generatie 26%. Migranten uit Marokko: van de 1e generatie rookt 18% en van de 2e generatie 11%.
WARSCHAU (ANP) - Polen heeft maandag het roken verboden in restaurants, bars en andere openbare plaatsen. Het Oost-Europese land loopt daarmee in de pas met veel andere Europese landen. Het verbod gaat op bepaalden plaatsen ook gelden in de openlucht zoals in sportstadions, op kinderspeelplaatsen en bij bushaltes.
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht.
Mag je in Frankrijk op straat roken? Ja, je mag in Frankrijk nog op straat roken. Wel kun je in Parijs een boete van €65 krijgen als je een sigarettenpeuk op straat gooit. Ook hanteren diverse Franse steden (zoals Lyon, Bordeaux, Nîmes) een rookverbod op straat in de buurt van een school.
Roken is er voortaan verboden op alle plaatsen waar restaurants en cafés een vergunning hebben om buiten tafels te plaatsen. Ook Oxfordshire heeft plannen om de buitenruimtes van restaurants rookvrij te maken.
De meeste rokers van ons land wonen verhoudingsgewijs in Hoogeveen. Groningen telt in verhouding de meeste rokers van alle provincies. Dat blijkt uit gezondheidscijfers van het CBS.
Vooral in de grote steden, in Noord-Nederland en in Zuid-Limburg (mijnstreek) bevinden zich de meeste rokers. Het percentage rokers is het hoogst in de regio Amsterdam (25,4 procent). In de regio Gooi- en Vechtstreek wordt het minst gerookt (17,3 procent).
In 2022 rookte 18,9% van de bevolking van 18 jaar en ouder. In 2014 rookte nog 25,7% van de volwassen bevolking. Mensen met een hoge opleiding roken minder vaak dan mensen met een middelbare of praktische opleiding. 2,4% van de bevolking rookt 'zwaar': zij roken 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
Van de mensen die het afgelopen jaar hebben gerookt, zijn dit de groepen die veel roken: Mannen roken meer dan vrouwen. 20-24-jarigen (32,6%), 25-29-jarigen (27,9%) en 30-39-jarigen (26,7%).
De prijzen van tabak variëren in de Verenigde Staten heel erg per staat. Je betaalt gemiddeld ongeveer vijf dollar voor een pakje van twintig sigaretten. In New York liggen de prijzen rond de twaalf dollar.
Australië heeft namelijk de duurste pakjes sigaretten ter wereld. Een pakje van 20 sigaretten kost je daar namelijk gemiddeld 25 euro.