het antwoord daarop is nee, meestal doet het verwijderen van een beugel geen pijn. Echter kan het tijdens de verwijderen wel wat irriteren. Nadat de beugel verwijderd is wordt je gebit schoongemaakt. Vaak wordt er na het verwijderen van de beugel een spalkje geplaatst, hier merk je weinig van.
U kunt een spalkje laten verwijderen maar dit raden wij nooit aan. De tanden kunnen namelijk terugschuiven naar de originele positie waardoor u wederom een scheefstaand gebit krijgt.
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Mijn spalkje zit los
Doe er dan wat wax op (of eventueel een stukje suikervrije kauwgom) en neem op de eerstvolgende werkdag contact op met de tandartspraktijk. Laat het spalkje in de mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Trek de spalk nooit los.
Het spalkje zorgt ervoor dat je tanden mooi recht blijven staan. Om te voorkomen dat je tanden gaan verschuiven is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk een reparatieafspraak te plannen, bij voorkeur binnen 2 weken. We zetten het spalkje dan weer vast of we plaatsen een nieuwe.
Bij spalkjes controleren wij of ze goed vastzitten en of er nieuwe lijm moet worden aangebracht. De retentieplaat moet bij de controles worden meegenomen. Soms blijkt dat ondanks de retentiebeugel en spalkjes tanden of kiezen toch wat verschuiven. Wacht dan niet, maar maak direct een afspraak voor een controle.
Technisch gezien is een nachtbeugel wat beter omdat een spalk een risico vormt op misvorming door grote krachten zoals nagelbijten.
Helaas zijn de spalken alleen niet voldoende om je tanden mooi recht te houden. Je krijgt daarom ook een plaat voor de bovenkaak. Zonder bovenplaat en spalken is de kans groot dat je tanden opnieuw scheef gaan staan. Het bereikte resultaat moet nog “vergroeien”.
De spalk zorgt ervoor dat je tanden netjes op hun plaats blijven als je je beugel niet meer nodig hebt. Meestal zit de spalk tegen vier tot zes van je voortanden, zowel boven als onder. Hiermee voorkom je dat je tanden terugschuiven naar hun oude plek.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
Voor het plaatsen van de spalkjes worden de tanden eerst heel goed schoon gemaakt. De spalkjes zitten met lijm achter de voortanden vastgeplakt. De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan.
Na een beugelbehandeling hebben tanden en kiezen namelijk nog de neiging om terug naar de oude stand te gaan. En dat is natuurlijk niet wat je wilt! Door een spalk achter de tanden te plaatsen, worden de tanden in de gewenste positie vastgezet en kunnen ze niet meer schuiven.
De kosten zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie en de wensen. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 300 en 700 euro.
Mocht een spalkje los komen dan kun je tijdelijk een elastiek van hoektand tot hoektand (zie foto) tussen de tanden en kiezen door flossen. Dit elastiek 24 uur dragen (alleen met eten en tandenpoetsen eruit laten).
Ook lang na de behandeling, soms jaren later, kunnen tanden en kiezen weer gaan verschuiven. Het is daarom belangrijk dat de retentie spalkjes zolang mogelijk behouden blijven en dat je de retentiebeugel vaker gaat dragen indien je dit bemerkt.
Als de krachten te groot worden op de mobiele tand kan dat leiden tot steeds verder verlies van aanhechting en uiteindelijk tot verlies van de tand. Om dit te voorkomen kan de tandarts met deze behandelcode de tanden spalken.
Je kan wel altijd super floss gebruiken dit is een flossdraad met een hard stukje er aan deze draad kun je gemakkelijk tussen de tanden door steken onder de spalk door. Op die manier kun je plek voor plek langs je spalkje flossen. Poets ook de spalk met de tanden borstel hij zal er niet door beschadigen of slijten.
Indien de spalkjes goed worden onderhouden, zijn zij niet schadelijk voor je gebit. Wel is het raadzaam het spalkje eens per (half) jaar te laten controleren. Na twee jaar bij ons kan dit door je eigen tandarts.
Een spalk is een tijdelijke behandeling om de pijn te verzachten of om verdere letsels te voorkomen. Een spalk wordt ook wel een splint genoemd. Een brace is een soort verstevigde bandage die vaak ondersteund wordt met dunne latjes of scharnieren. Bijvoorbeeld een polsbrace, bedoeld om de pols (tijdelijk) te ontlasten.
In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.
Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan.
Hoe lang moet je nachtbeugel dragen? Ons advies is om het eerst jaar de nachtbeugel elke nacht te dragen, vanaf het 2e jaar wordt de draagtijd stap voor stap gereduceerd. Op lange termijn adviseren wij uiteindelijk de nachtbeugels regelmatig nog 1 nacht per maand te dragen om het resultaat stabiel te houden.
Als de nachtbeugel niet meer past adviseren wij deze niet langer te dragen. U kunt uw tanden en kiezen er namelijk mee beschadigen doordat de tandzenuwen bekneld raken. U zult een afspraak moeten maken met de orthodontist om een nieuwe nachtbeugel op maat te laten maken.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.
De makkelijkste manier waarop je de spleet tussen de tanden kan opvullen, is door middel van een traditionele beugel bij de orthodontist. Tegenwoordig kiezen ook veel mensen voor een clear aligner beugel. Deze is niet alleen zeer effectief maar ook nog eens volledig transparant zijn.