Paarden zijn niet alleen veel sterker dan koeien, ze zijn ook makkelijker te trainen.
Schapen en koeien, met name de kleine raskoeien, kunnen uitstekende vriendjes van je paard worden. Ze kunnen samen in de wei staan en de hele dag naast elkaar grazen.
Vergeleken met paarden zijn runderen (ossen) beter in het zwaardere trekwerk. Bijvoorbeeld van een kar of een ploeg. Ze hebben een krachtige nek en sterke schouders, en hun gespleten hoeven geeft ze een betere grip op een modderige ondergrond. Het zijn dus sterke trekdieren, maar geen goede rijdieren.
Paard is een algemene soortnaam en begint dus met het lidwoord 'het'. De woorden 'merrie' en 'hengst' hebben wel het lidwoord 'de', omdat dit respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke versie van de soortnaam 'paard' is.
Volgens Jantien kun je het redelijk vergelijken met paardrijden. “Koeien hebben net als paarden de drie gangen stap, draf en galop.
Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of balorigheid wandelaars onder de voet lopen.
En bijten? Nee, koeien bijten niet omdat ze bovenaan geen snijtanden hebben.”
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'.
Paarden weten zich veel beter in te houden. Paarden hebben weer andere neigingen: namelijk om de baas te spelen over ezels. Dat kan de langoren veel stress geven – dat willen we ze natuurlijk niet aandoen. Niettemin kunnen een paard en een ezel wel heel goed bevriend met elkaar raken.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
In het bos of de wei
In topsnelheid halen die namelijk 'slechts' 20 kilometer per uur. Maar als je langs de wei loopt en een koe komt achter je aan, dan kun je het vergeten. Die kunnen 27 kilometer per uur halen, dus dat verlies je.
Het is maar dat u het weet: koeien zeggen geen boe. Ze loeien, en wel op verschillende manieren. Van een zacht 'humm' tot een luidkeels 'mmmhoe'.
De mens wordt, voor zover nu bekend, niet ziek van het paarden-coronavirus en het paard wordt niet ziek van de mensen-coronavirussen.
' Een fabel rondom mok is dat je niet mag rijden op een paard. Dat mag gerust, het is zelfs belangrijk om goed met het paard te bewegen. Zolang het paard niet kreupel is vanzelfsprekend, want de korsten kunnen pijnlijk zijn. Feit is dat paarden met veel behang gevoeliger zijn voor mok.
Hoewel het in sommige landen wettelijk verboden is mag je in Nederland wel een paard alleen houden. Het is echter aan te bevelen om je paard samen met een soortgenoot te huisvesten. Een paard is een sociaal dier en leeft van nature in familiegroepen.
De ezel (Equus africanus asinus)
Ondanks dat zij tot dezelfde familie behoren zijn er meerdere verschillen. Zij zijn onder andere minder gehoorzaam dan paarden. Dit komt omdat ezels intelligenter en hierdoor voorzichtiger zijn. Hiernaast is zowel de ademhaling als de hartslag bij ezels sneller dan die van paarden.
De zorse is een kruising tussen een paard en een zebra. De naam komt van het Engelse horse (paard) en zebra. Een kruising tussen een zebra en een paard is meestal helemaal gestreept, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo beschikt de dierentuin Holte-Stukenbrock in Duitsland over Eclyse.
Ezels zijn niet zachtzinnig in het spel of in de verdediging van hun territorium. Flink bijten, schoppen en steigeren, het hoort er allemaal bij. Hoewel bijten naar de verzorger meestal onschuldig is, kan het wel heel vervelend zijn en ook behoorlijk pijn doen.
tientallen jaren met paarden werkt en als geen ander hun gedrag weet te vertalen. “Een paard ziet wat jij uitstraalt en hoe jij je voelt. Als dat niet met elkaar in overeenstemming is, voelt een paard zich niet veilig en wil hij niet bij je zijn op dat moment.
Wat is paardentherapie? Paarden reageren voornamelijk op wat mensen om hun heen doen. Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen.
Een paard reageert op spierspanning veroorzaakt door gedachten of gedrag van de 'gasten' in de kudde. Je kunt paarden niet voor de gek houden. Mensen houden vaak spanning vast of onderdrukken gevoelens. Paarden laten dan met hun gedrag zien wat er echt gaande is.”
Likken voor vrede
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten.
Onderzoekers van de universiteit van Californië brachten onlangs in kaart welke diersoorten lachgeluiden produceren tijdens het spelen. En dat blijken er heel wat: zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, koeien, vossen en drie vogelsoorten.