De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
Gebieden met oerwouden
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Met ruim dertig miljoen(!) vierkante kilometer is Afrika het op een na grootste continent op aarde. Van de grootste woestijn ter wereld tot weelderige jungle en van de immense savanne tot uitgestrekte stranden, dit continent heeft het allemaal.
Costa Rica is één en al jungle. Zodra je de hoofdstad San José hebt verlaten, ben je meteen een met de natuur. Perfecte kegelvormige vulkanen steken trots met hun toppen boven het regenwoud uit. In het noorden, in het zuiden, in het midden of bij de kust, de jungle is in Costa Rica overal aanwezig.
Het Darién is een oerwoud op de grens van Colombia en Panama en een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld.
Het nationaal park Taman Negara in Maleisië is het oudste regenwoud ter wereld.
Het Amazone-woud
Het is het grootste tropische bos op aarde, gelegen op het grondgebied van negen landen in Zuid-Amerika, de meeste in Brazilië.
In de jungle kun je niet zomaar op een deken op de grond liggen. Het zal je maar gebeuren dat er een giftige labaria in je kleding kruipt. Dit is niet alleen onprettig, het is ook nog eens levensgevaarlijk. Je moet dus nooit op de grond slapen i.v.m. de dieren die over je heen kruipen.
Populaire tropische landen om op vakantie of op reis te gaan zijn o.a. Panama, Costa Rica, Brazilië, Indonesië, Thailand, Australië en Maleisië.
Taman Negara (Maleisië): het oudste regenwoud ter wereld! Taman Negara is het oudste tropische regenwoud ter wereld, op slechts 4 uur rijden van Kuala Lumpur. Hier vind je nog echte jungle met exotische vogels, allerlei soorten apen, vlinders en zelfs tijgers.
Centraal Vietnam heeft de meest dichte bossen en jungle, dus hier heb je de meeste kans om wilde dieren in Vietnam tegen te komen. In het zuiden vind je een grote vlakke rivierdelta, een paradijs voor vogels. In het noorden vind je veel hoge bergen, waar een aantal zeer zeldzame dieren zich verschuilen.
Tijgers, olifanten, neushoorns, orang-oetans, panda's, luipaarden, papegaaien en een heleboel andere prachtige dieren dreigen uit te sterven. En een uitgestorven dier komt nooit meer terug!
De meeste dieren leven in de kroonlaag en komen nooit op de grond: apen, boomslangen, leguanen en veel vogels. Boomkikkers, eekhoorns en apen zitten op de middenverdieping en op de begane grond leven olifanten, krokodillen, varkens, katachtigen en hertensoorten.
4) Het klimaat en weer in een jungle
Het is er meestal ook warm want jungles liggen vlak bij de evenaar dus staat de zon er recht boven. Ook liggen alle jungle tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring. De gemiddelde temperatuur is 38ºC. Het is er nooit onder de 18ºC.
In het tropisch regenwoud zijn er veel dieren, maar het is heel moeilijk om die te zien, omdat ze heel hoog in de bomen leven (in de kruinen). We vinden er bijvoorbeeld papegaaien, apen, hagedissen, tapirs, jaguars. De dieren hebben zich heel goed aangepast aan het leven in de bomen. Ze praten met geluiden en geuren.
Populaire jungle bestemmingen per continent
Midden-Amerika (Costa Rica, Panama, Nicaragua...), Zuid-Amerika (Brazilië, Peru, Ecuador), Azië (Thailand, Laos, Nepal, Indonesië, Maleisië...) en Afrika (Kameroen, Oeganda...).
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
De Utrechtse Heuvelrug is met circa 20.000 hectare na de Veluwe het grootste bos- en heidegebied van Nederland.
Geschat wordt dat in 2030 wel 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Het gaat onder meer om de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.
Wat is het verschil tussen de jungle en het regenwoud? Nagenoeg geen verschil! Een oerwoud, jungle of rimboe, zoals het tropisch regenwoud, is een bos dat zonder tussenkomst van mensen is ontstaan, en meestal veel soorten dieren en planten, en soms weinig dieren en planten herbergt.
In het groene hart van Afrika ligt TRIDOM. Dit is een grensoverschrijdend regenwoud, dat officieel Tri-National Dja-Odzala-Minkebe heet. Het gebied beslaat 178.000 km2, oftewel bijna 10% van de regenwouden in het Congobekken.
Jungles zijn geen gewone bossen zoals wij hier kennen. De jungle is een dicht bos in een tropisch land. Er groeien tropische planten en er leven wilde dieren. En het is er heel vochtig.
Rondspringende kangoeroes, koala's, dolfijnen en vogelbekdieren. Dat er schattige dieren in Australië leven is een feit, maar het land vormt ook de thuisbasis van 's werelds gevaarlijkste en giftigste dieren.
Verreweg het gevaarlijkste dier oogt allerminst intimiderend: een steekmug van het geslacht Anopheles. Die mug leeft in de (sub)tropen en kan drager zijn van parasieten die wereldwijd ernstige infectieziekten veroorzaken. Zoals dengue, gele koorts, en malaria.