De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
De viool is een klein snaarinstrument dat bespeeld wordt met behulp van een strijkstok. Het lijkt op een kleine en erg gedrongen gitaar, maar bevat geen gat in de klankkast. Door de snaren die over de hals van de viool en de klankkast gespannen zijn te beroeren met een strijkstok, komen de snaren in trilling.
Een viool bestaat uit meer dan 70 onderdelen, al deze onderdelen worden met de hand op de juiste plek gezet. Een viool heeft 4 snaren: a-snaar, d-snaar, g-snaar en e-snaar. De e-snaar is meestal van staal, de andere snaren zijn darmsnaren, waar om heen zilverdraad of aluminiumdraad is gewikkeld ter versteviging.
Er zitten vier snaren op de viool: de G, D, A en E. Het stemmen gebeurt in principe aan de krul; dat is het grove stemmen. Het hele fijne stemmen gebeurt eigenlijk aan de onderkant van de snaren; bij de fijnstemmers. Dan heb je de F-gaten: die zijn prachtig van vorm en zorgen ervoor dat het geluid naar buiten kan.
De viool bestaat uit verschillende onderdelen, zoals: De klankkast, het belangrijkste onderdeel, om de klank van de snaren goed te laten uitkomen. De hals, het deel waarop de zwarte toets zit, waarop de violist zijn vingers plaatst. De krul, het woord zegt het al, een krulvormig stuk aan het uiteinde van de hals.
De duurste viool
Muziekinstrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Als je goed wilt leren spelen moet het studeren en de lessen een flinke prioriteit in je leven hebben. Een viool is een te moeilijk instrument om af en toe erbij te pakken. Een piano of gitaar is daar veel geschikter voor. De techniek die je leert op de viool zakt veel sneller weg dan die op andere instrumenten.
De Stradivarius-viool staat bekend als een van de beste violen waar violisten van dromen om te mogen bespelen.
Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout.
Joshua Bell is een van de beroemdste violisten ter wereld op dit moment. Hij beperkt zich niet alleen tot concertzalen, maar speelt even gemakkelijk bij Dancing with the Stars, jureert bij de Miss America verkiezing en kijkt of voorbijgangers hem herkennen als straatmuzikant bij de uitgang van de metro.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Voor het bespelen van een strijkinstrument, zoals een viool of cello, heb je een strijkstok - ook boog genoemd - nodig. Dat is een stok waarop haren gespannen zijn. Door met die haren over de snaren te strijken, breng je de snaren aan het trillen en klinkt het instrument.
Cello. De cello is het grootste en laagste instrument uit de moderne vioolfamilie. De cello is een octaaf lager gestemd dan de altviool en wordt door de zittende speler tussen de knieën gehouden. Behalve dat de cello in elk symfonie orkest voortkomt, is er ook talloze solo muziek voor de cello geschreven.
De viool is het hoogst gestemde instrument, met de snaren g, d', a' en e'', en heeft een klankkast van ongeveer 35 tot 36 centimeter lang. De altviool is wat lager gestemd, met de snaren c, g, d 'en a', en een klankkast die tussen 39 en 43 centimeter lang kan zijn.
Violen worden gemaakt in 8 maten. De maat correspondeert met de lengte van de corpus van de viool (zonder de hals en krul). De kleinste gangbare maat is de 1/16 viool (23 cm). Gevolgd door de 1/10, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4, 7/8 en tenslotte de 4/4 of hele viool (36 cm).
Toch wordt viool leren spelen door de meeste mensen erg lastig bevonden. De reden hiervan is omdat het een instrument is zonder fretten. Het is dus heel erg gemakkelijk om een verkeerde noot (vals) te spelen en het is erg lastig om exact op de juiste plekken op de toets te spelen.
Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
Omdat elke viool uniek en anders is en elke winkel waarde bepalende aspecten anders waardeert kunnen prijzen best ver uiteen lopen. Een viool bij de ene winkel/vioolbouwer van 1500 euro kan best bij de andere 3000 of 4500 euro kosten. De prijs van de viool wordt verrassend genoeg niet door de klank bepaald.
Het eerste als viool herkenbare instrument verscheen rond 1550. De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.
De vioolmaat is afhankelijk van de lengte van de arm van je kind, de armlengte wordt gemeten van schouder tot vingertoppen: 4/4 viool – armlengte vanaf 60 cm – 9 jaar tot en met volwassenen. 3/4 viool – armlengte 56-60 cm – 7-10 jaar. 1/2 viool – armlengte 50-56 cm – 6-8 jaar.
De viool is een snaarinstrument, en daarnaast ook nog een strijkinstrument. Dat betekent dat je op de snaren strijkt met een strijkstok om het geluid te maken. Een viool heeft vier snaren, die gestemd zijn op de noten G, D, A en E.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Op de meeste andere muziekinstrumenten kun je al na een of twee weken muziekles eenvoudige wijsjes spelen en binnen enkele maanden al een aantal popliedjes. Voordat je eenvoudige popmuziek redelijk zuiver op een viool kunt spelen, is een gemiddelde muziekleerling al snel ongeveer een jaar bezig.
Iedereen kan het leren!
Als u op latere leeftijd begint met viool spelen heeft dat een aantal voordelen. Zo hebben volwassenen vaak meer geduld, meer begrip, een hogere zelfdiscipline en een beter concentratievermogen dan kinderen, waardoor over het algemeen het viool leren spelen bij volwassenen sneller gaat.