Bij ernstige
De hoeveelheid kalium in het lichaam wordt geregeld door de nieren. Bij een tekort of een teveel aan kalium kunnen er klachten ontstaan. Te weinig kalium in het bloed noemt men hypokaliëmie. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter.
Symptomen kaliumtekort
Bij een ernstiger tekort kun je last krijgen van bepaalde klachten: Vermoeidheid. Verminderde eetlust. Obstipatie (verstopping van de darmen)
Spierverlamming of spierzwakte, zoals slappe benen of armen. Uw hart klopt anders dan normaal (hartritmestoornis). Uw hart klopt te snel, te langzaam of niet regelmatig. In erge gevallen kunt u een hartstilstand krijgen.
Kook je groente in ruim water.
Hiermee kun je de hoeveelheid kalium met een derde verminderen. Giet het kookvocht af, hier zit namelijk het mineraal in. Bij het roerbakken of stomen van groente gaat minder van het mineraal verloren. Combineer deze niet met aardappelen, maar met rijst of pasta.
Adviezen om de hoeveelheid kalium in uw voeding te verminderen. Rijst en pasta bevatten weinig kalium. Vervang een paar keer per week aardappelen door rijst of pasta. Stamppot en friet bevatten veel kalium.
De opname van kalium verschilt per persoon, maar bedraagt in ons land 50 tot 125 mmol per dag en is voornamelijk afhankelijk van het dieet. Vlees, fruit en vooral aardappelen bevatten veel kalium. Alleen in extreme gevallen, zoals bij anorexia nervosa, kan de opname tot minder dan 30 mmol per dag dalen.
Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk. Voor verlagen van de bloeddruk is het niet alleen belangrijk om de kaliuminname te verhogen, maar ook om de zoutinname te verlagen. Daarnaast verkleint een hogere inname van kalium het risico op een beroerte.
Verschillende medicijnen kunnen de kaliumspiegel verhogen, waaronder NSAID's, aldosteronantagonisten, penicilline G, kaliumsparende diuretica, angiotensine-II-receptorantagonisten, aminoglycosides, succinylcholine, ACE-remmers en bètablokkers.
Antwoord van de apotheker over te laag kaliumgehalte
2% van het totale lichaamskalium bevindt zich buiten de cellen. De kaliumconcentratie in het bloed is daarom relatief laag (3,5-5,0 mmol/L). Kalium wordt via je voeding opgenomen en als er te veel kalium aanwezig is, kan je lichaam dit uitplassen via de nieren.
Kalium komt vooral voor in groente, fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten. Indien er bij u sprake is van een kaliumtekort, kunt u de kaliuminname dus eenvoudig verhogen door dagelijks ruime porties aardappelen, groente en fruit te eten.
Je hebt een hoge bloeddruk
Kalium helpt je bloedvaten te ontspannen. Een kalium tekort kan ervoor zorgen dat ze meer samentrekken, waardoor de bloeddruk stijgt.
Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van. Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk. Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit.
De waarde ligt meestal tussen de 135 en 145 mmol/l. Een lagere hoeveelheid natrium in het bloed wordt ook wel een hyponatriemie genoemd. Dit kan onder anderen wijzen op een verlies van natrium door diarree, nierziekten of door het gebruik van plaspillen.
Per 80 gram tomaten krijgt je lichaam bijna 100 milligram kalium binnen. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren, het zenuwstelsel en voorkomt een hoge bloeddruk.
Voor gezonde mensen geldt dat echter niet. Volgens UK's National Health Service zouden volwassenen per dag zo'n 3.500 milligram kalium per dag binnen moeten krijgen. Dat betekent dat een gezond persoon zo'n 7,5 banaan kan consumeren voor dit aanbevolen niveau is bereikt.
Walnoten bevatten per 100 gram 540 mg kalium.
Dan zijn rauwe walnoten de beste keuze.
Eén middelgrote aardappel bevat maar liefst 941 mg kalium.
Kalium draagt onder meer bij aan een goede bloeddruk, en beschermt zo de nieren. Het advies is daarom vaak om producten met veel kalium te eten, zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en brood. Als je gezond eet, krijg je voldoende kalium binnen.
De voordelen. Zuur-base evenwicht Magnesiumcitraat draagt bij tot het elektrolytenevenwicht in de cellen. Spieren Magnesium en kalium zorgen voor een normale spierfunctie. Hart Kalium helpt de bloeddruk normaal te houden.
Om gezond te blijven is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium bij zowel mannen als vrouwen 3.500 milligram per dag. Bronnen: Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018. Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021.
Aanbeveling. Bij patiënten met chronische nierschade dient het serum kalium niet tot boven de 5,5 mmol/l te stijgen aangezien dit aanleiding kan geven tot hartritmestoornissen en derhalve geassocieerd is met sterfte en cardiovasculaire events.
Wat meten we en waarom? We meten de hoeveelheid kalium in uw bloed. Uw huisarts kan het bloedonderzoek laten doen in het kader van een algemeen onderzoek. De test wordt ook gebruikt bij onderzoek naar het functioneren van de nieren of naar bijwerkingen van medicijnen.
Kalium is een mineraal dat onmisbaar is voor uw lichaam. Onder andere in spiercellen heeft het een belangrijke functie. Kalium is nodig voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Ook heeft het samen met natrium een belangrijke functie bij het regelen van uw bloeddruk.