PIR is drukvast en heeft een diffusieweerstand van 60 – 80. Licht in gewicht en daardoor snel en makkelijk te verwerken. Het grootste verschil tussen XPS en PIR isolatie ligt vooral in het feit dat PIR het hoogste rendement per m2 oplevert.
Soorten drukvaste isolatie materialen
EPS (piepschuim) Glaswol isolatie platen. PIR platen. PUR (hardschuim) platen.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk kan PIR worden beschouwd als een goed isolatiemateriaal voor woningen en andere gebouwen. Ter vergelijking met rotswol of glaswol isoleert PIR ongeveer 1,7 keer beter als men dezelfde dikte hanteert.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm. Zo zorg je ervoor dat de platen goed zullen hechten.
Wilt u de PIR platen gebruiken bij de renovatie van uw woning, dan kunt u er voor kiezen deze tegen de gevel aan te plaatsen, of juist tegen de binnenmuur aan.
PIR isolatie aanbrengen op hellend dak
Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat. Hierdoor vermindert u de kans op het ontstaan van koudebruggen.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
Het verschil tussen EPS, XPS en PIR
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
De isolatiewaarde van PIR ligt met 0,023 – 0,026 W/Mk zeer hoog in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals glas- en rotswol die een lambda waarde van 0,040 W/Mk hebben.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
EPS vloerisolatieplaten
Ook isolatieplaten van EPS zijn drukvast en dus beloopbaar. Ze zijn bovendien ongevoelig voor vocht, waardoor ze geschikt zijn voor plaatsing op volle grond (onder de draagvloer). EPS is bovendien een goedkoop isolatiemateriaal, waardoor je jouw isolatieproject betaalbaar houdt.
PIR is drukvast en heeft een diffusieweerstand van 60 – 80. Licht in gewicht en daardoor snel en makkelijk te verwerken. Het grootste verschil tussen XPS en PIR isolatie ligt vooral in het feit dat PIR het hoogste rendement per m2 oplevert.
Op de meeste particuliere daken wordt er PIR/PUR isolatie geplaatst. Dit zijn harde platen die het gewicht van de zonnepanelen makkelijk kunnen dragen. Indien er een zachte isolatie geplaatst is zoals rotswol, kunnen de zonnepanelen de isolatie bijeen duwen.
Met een gewicht 32 kg/m³ is PIR een lichtgewicht isolatiemateriaal. Rotswol daarentegen (ook wel steenwol genaamd) voor het platte dak kan bvb. meer dan 120 kg/m³ wegen.
Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen. Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op.
PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Het isoleren van een dak met twee lagen heeft geen extra voordelen ten opzichte van het isoleren met één laag. Bovendien kan het leiden tot gezondheidsrisico's, lekkage en meer kosten. Daarom is het niet aan te raden om een dak dubbel te isoleren. Als je je dak wilt isoleren, kies dan voor het isoleren met één laag.
De isolatieplaten -gemaakt van Resol of PIR- bevatten dampopen eigenschappen en zorgen er zo voor dat de houten constructie blijft ademen. Er is dus geen risico op ophoping van condensatie.
PIR-dakisolatieplaten van Unilin, Recticel en Kooltherm
Met PIR-platen kan een hoge warmteweerstand gecreëerd worden zonder veel ruimte in beslag te nemen en zijn daardoor de beste keus als er weinig ruimte beschikbaar is.
PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor je ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. Je kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
PUR-schuim of PIR-platen hoef je niet al te dik aan te brengen om warmte binnenshuis te houden. Een dikte van 11 centimeter volstaat vaak al. Voor een optimaal resultaat breng je tot 14 centimeter aan.
Met een High Tack lijm of met gipsschroeven kunt u PIR met gipsplaten bevestigen tegen het rachelwerk. Gebruik een flexibele purschuim om de platen onderling lucht- en dampducht te verbinden.