De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Het geringe vermogen (11kW/15 pk) is geen obstakel om er een paar kilometer snelweg mee af te leggen. In druk fileverkeer ligt de snelheid van de verkeersdeelnemers sowieso al laag en kun je met een 125 cc goed mee.
Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt.
Motor 125 cc B rijbewijs. In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Zo is het in ons buurlanden België en Duitsland al mogelijk na het volgen van een aantal praktijk lessen.
Wie mag er met een 125cc rijden? Rijbewijs B – Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW).
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.
De Yamaha R125, de snelste 125 motorfiets (en aanbevolen)
Met een motor van dit vermogen kunnen deze motorfietsen snelheden tot 120 km/u halen, wat ze een zeer interessante optie maakt voor wie zich snel door de stad wil verplaatsen en daarnaast met minimale garanties de weg op wil.
U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.
Voor veel snelweggebruik is een motor van 1000 cc of meer aan te raden. Is er sprake van gemengd gebruik (stad, snelweg, buitenweg), dan is een middenklasser (300 tot 750 cc) een optie. Ze zijn wendbaar in het stadsverkeer en kunnen goed mee op de snelweg als er geen file is.
De Hurrican 150cc pitbike is, zoals de naam al voorspeld, een enorm krachtige machine voor het echte werk! De 150cc motor met 17PK is uitermate krachtig en zorgt voor een topsnelheid van boven de 110km/u.
Toch is een 125 cc in normale situaties niet traag te noemen. De topsnelheid ligt meestal tussen 110 en 120 km/h, voldoende voor een stuk autosnelweg.
Lekker snel door het verkeer heen met je Sprint 125 want met 10,7pk mag je zeker niet klagen. Hij heeft een topsnelheid van zo'n 91km per uur en dat is in de meeste gevallen meer dan voldoende. Hij accelereert snel wat betekent dat je snel op topsnelheid bent.
Het moment waarop u examen mag doen, is echter afhankelijk van uw ervaring. Heeft u nog geen motorrijbewijs, dan ligt de minimale leeftijd op 24 jaar. Met aantoonbare ervaring kan dit naar beneden worden bijgesteld naar 21 of 22 jaar.
Quad 110cc
Dit is niet alleen een leuke quad, maar ook krachtig vanwege zijn formaat, met een vermogen van 1,10 kW en een topsnelheid van circa 45 km/u.
Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u.
Gaat u de weg op met een scooter, bromfiets of lichte vierwieler van 50 cc, een maximaal vermogen van 4 kW en een maximumsnelheid van 45 km/u? Dan hebt u een AM-rijbewijs nodig. Dat kunt u halen zodra u 16 jaar bent.
– 85cc kleine wielen (10 t/m 13 jaar); – 85cc grote wielen (11 t/m 15 jaar); – 125cc (vanaf 13 jaar); – 250cc (vanaf 14 jaar);
De cilinder heeft een inhoud van 125cc, de crosser word aangedreven door een vernieuwde 4-takt motorblok dit is hierdoor de meest betrouwbare motorcrosser van het moment. Dit grote model kan een maximum snelheid van 90 km/u behalen, en behoort hiermee tot de snelste en krachtigste crossers van nu.
Wie op jonge leeftijd wil racen, komt al snel uit bij de R125 of zijn oranje Oostenrijkse tegenpool. Beide achtstelitertjes kosten een klein fortuin en dat is voor de 2019-versie niet anders. Om maar met de deur in huis te vallen: het prijskaartje bedraagt (in België) 5.399 euro.
Eén uur kost gemiddeld 70 euro. 20 uur praktijklessen kosten dus ongeveer 1400 euro.
Motorrijbewijs A1 kosten
Gemiddeld moet je al snel op zo'n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1. Dit zal natuurlijk afhankelijk zijn van de eerder genoemde kostenposten die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs.