1867: De 15-jarige Erasmus Jacobs ontdekt de eerste diamant, de Eureka, in Zuid-Afrika op de oevers van de Oranje Rivier vlakbij
De Regent – : 140.50 Karaat
De diamant werd voor het eerst ontdekt in 1698 waar ze door Thomass Pitt , de gouverneur van Madras aangekocht werd en naar Engeland gestuurt om te slijpen. In 1717 werd ze aan de Franse regent verkocht om in de Franse kroon te verwerken.
Het ontstaan van diamant
Wanneer koolstof enorm wordt samengeperst word het grafiet. Wanneer grafiet onder enorm hoge temperaturen, 1300 tot 2000 graden, en enorme druk, van duizenden atmosferen, wordt samengeperst ontstaat diamant. In diamanten hebben de koolstof verbindingen een viervlakstructuur.
Rusland – 38 miljoen karaat aan diamanten. Botswana – 23 miljoen karaat aan diamanten. Congo – 16 miljoen karaat aan diamanten. Australië – 12 miljoen karaat aan diamanten.
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong.
De Regent diamant is een witblauwe diamant van 141 karaat (28,2 gram). Deze diamant wordt gezien als een van de mooiste en puurste diamanten ter wereld. De Regent diamant heeft een bewogen geschiedenis. Het verhaal gaat dat deze diamant in 1698 werd gevonden door een slaaf in een mijn in Golkonda, een stad in India.
Met zijn 101.29 karaat en 'Fancy Vivid Yellow' kleur is de Allnatt tafelgeslepen diamant de duurste ter wereld. Deze steen heeft een waarde van $ 3 miljoen en dankt zijn naam aan de eerste eigenaar: Alfred Ernest Allnatt, een Britse Majoor.
En dan als antwoord op de vraag: wat is de duurste edelsteen ter wereld? Dat is de blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam op een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden. De prijs is dan ook hoog: zo'n €3.930.000 per karaat.
Nee. Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof.
Met zijn 101.29 karaat en 'Fancy Vivid Yellow' kleur is de Allnatt tafelgeslepen diamant de duurste ter wereld.
Er moet gemiddeld iets meer dan 6 ton ruw gesteente verwerkt worden om 1 gram ruwe diamant te winnen. Daarom is diamant zo zeldzaam en kostbaar.
Het onderzoek onthult dat de aarde veel meer diamanten herbergt dan gedacht. Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak.
Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof.
Diamanten zijn erg kostbaar. Dit heeft twee oorzaken: er zijn er maar weinig van en het kost veel moeite om ze op te graven en te bewerken. Jochem en Suzan gaan naar Zuid-Afrika om te bekijken hoe de diamanten worden opgegraven en bewerkt.
De 'Cullinan' diamant, ook wel 'Star of Afrika' genoemd, is de grootste ongeslepen diamant die tot nu toe ooit gevonden is. Hij is maar liefst 3106 karaat en werd ontdekt in de Premier mijn in Zuid-Afrika in 1905. De steen werd genoemd naar de eigenaar van de mijn, Sir Thomas Cullinan.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
In de meeste mijnen of vindplaatsen mag u echter niet zomaar zelf gaan graven. De Crater of Diamonds in Amerika is de enige plaats ter wereld waar u bovendien mag houden wat u opgraaft. Dat komt doordat diamanten erg gegeerd zijn en de mijngebieden bijna altijd eigendom zijn van een bedrijf of eigenaar.
Een diamant uit de grond doet er miljoenen jaren over om te ontstaan. In de machine wordt dat proces nagebootst, waarbij pure koolstof onder gigantische druk wordt samengeperst. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 1500 graden. Na een week in de machine wordt de ruwe diamant eruit gehaald.
De Robijnen afkomstig uit Birma zijn, naar verluid, de mooiste ter wereld. Nog een bekende die niet in dit rijtje mag ontbreken is Smaragd. De steen dankt de typerende groene kleur aan de toevoeging van chroom tijdens de ontwikkeling. “De Koning van de Edelstenen” noemt men deze steen ook wel.
Tanzanite: deze mooie edelsteen uit Tanzania is het 'goedkoopst' in deze top 10, maar heeft alsnog een waarde van 600 tot 1000 dollar per karaat. Tanzanite werd ontdekt in 1967 in Tanzania en werd voorheen ook wel blauw Zoisiet genoemd.
Het zirkoonkristal zou zo'n 4,4 miljard jaar oud zijn. Volgens wetenschappers zijn er indicaties dat onze aardkorst er dan ook al snel was na het ontstaan van onze planeet. De steen werd al in 2001 opgediept in de Jack Hills-regio, in het westen van Australië.
Een diamant van 1 karaatgewicht, ook gecertificeerd door de GIA, van de hoogste kwaliteit (1 ct., kleur D, zuiverheid FL/IF, slijpvorm 3EX, zonder fluorescentie) is al minstens 13.000 euro waard, beide excl.
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.
Wat is duurder; een briljant of een diamant? Een briljantje is dus een diamant, maar dan op een bepaalde manier geslepen. Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant.