Maar hoe zit het met de bereiding? In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Havermout wordt vaak bij het ontbijt gegeten, maar is ook geschikt voor de lunch, als tussendoortje of als ingrediënt in gerechten en baksels. Vaak wordt havermout met melk gegeten of in de yoghurt gestrooid. Er kan ook havermout in muesli en andere ontbijtproducten zitten, en in koekjes en voorverpakte repen.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. oplosbare vezels. Oplosbare vezels binden zich aan het vocht in je darmen en zorgen voor zachtere poep. bevat meerdere gunstige aminozuren, waaronder arginine, welke goed is voor je immuunsysteem.
Havervlokken worden veel gebruikt bij het ontbijt, bijvoorbeeld in havermoutpap. De vlokken zijn voedzaam en vezelrijk, de pap breng je vervolgens op smaak met bijvoorbeeld vers fruit of andere smaakmakers. Wil je toch wat meer smaak uit je havervlokken halen? Rooster ze dan bijvoorbeeld eens.
In havermout zit ook het antinutriënt fytinezuur. Als je van dit stofje een te grote hoeveelheid binnenkrijgt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden. Een beetje oppassen dus, als je een fanatieke havermoutliefhebber bent.
Hoeveel eetlepels havermout als ontbijt? Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe.
Kortom; Havermout is een gezonde keuze! Wat betreft voedingswaarde is havermout vergelijkbaar met bijvoorbeeld volkorenbrood en muesli. Maar havermout bevat aanzienlijk minder natrium in vergelijking met brood en muesli.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang.
'De ideale maaltijd bevat koolhydraten om brandstof aan te vullen, eiwitten om spieren op te bouwen, vet om de opname te stimuleren, en natuurlijk veel smaak voor een lekker begin van je dag,' aldus ultraloper en voedingsdeskundige Stephanie Howe Violett. En dan heb is een gezond havermout ontbijt ideaal.
Volgens Harvard Health heeft het geen voordelen om rauwe haver te eten. Het koken van je havermout of het maken van overnight oats is waarschijnlijk je beste (en lekkerste) optie. Het eindresultaat is een heerlijk ontbijt dat voedzaam is.
Waarom is havermout zo gezond? Havermout bevat zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels die de opname van vet en cholesterol remmen en helpen bij het verlagen van met name het (slechte) LDL-cholesterol en de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Een goede verhouding is 40-50 gram havermout met 150-200 milliliter melk. Dit vind ik persoonlijk de lekkerste combinatie, maar probeer ook eens havermout met water of havermout met yoghurt om te bepalen wat jij het lekkerst vindt.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bètaglucanen uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Als je er tenminste genoeg van binnenkrijgt. Je moet namelijk 75 gram havermout per dag eten (zo'n 2 porties) om aan de benodigde hoeveelheid bètaglucanen te komen.
Bij havervlokken is fytinezuur moeilijker af te breken. De oplossing: het een nachtje laten weken zodat het oplost.
Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is. Havermout bevat een goede verhouding van complexe koolhydraten, eiwitten en (onverzadigde) vetten en is vezelrijk.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Breng 250 ml melk of koud water aan de kook. Roer hier langzaam 40 gram Quaker Havermout doorheen. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat het geheel nog even staan.
Hoeveel gram havermout als ontbijt? Als je ontbijt met havermout, neem dan 30-50 gram havermout per persoon. Dit geeft je genoeg energie om de ochtend productief door te komen.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan.