De 13 wekenecho is niet verplicht. Maar als u dat wilt, kunt u ervoor kiezen om al vroeg in de zwangerschap te laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Als er vervolgonderzoek nodig is, heeft u meer tijd om te bepalen wat u met de uitslag doet dan bij de 20 wekenecho.
De uitslag
Er is nog weinig duidelijk over de betrouwbaarheid van de 13 wekenecho. Een vroege studie wijst uit dat 1 op de 100 vrouwen een ongunstige uitslag krijgt. De ernst van deze afwijkingen kan erg verschillen en is vooraf niet altijd goed te bepalen.
Je bepaalt zelf of je de 13 wekenecho wilt laten uitvoeren. In principe wordt gestart met een uitwendige echo. Houdt echter altijd rekening met de mogelijkheid dat je toestemming wordt gevraagd om over te gaan tot een inwendige echo om betere beeldvorming te bereiken.
In het kader van wetenschappelijk onderzoek kunt u kosteloos deelnemen aan de 13-wekenecho; 20-wekenecho. Dit is een onderzoek naar de aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen. De 20-wekenecho wordt meestal vergoed door de zorgverzekering.
Van de 100 vrouwen die een 13 wekenecho of 20 wekenecho krijgen, wordt er meestal bij 5 vrouwen een afwijking of mogelijke afwijking gevonden. Bij de 95 andere vrouwen wordt er niets gevonden.
Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.
Hoe gaat de 13 wekenecho? Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
Kosten van de 13 wekenecho
Als u gebruik maakt van de zorg in Nederland betaalt u niets voor de 13 wekenecho. De 13 wekenecho wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.
Je hoeft voor deze echo zelf niets te betalen. De 13 wekenecho maakt onderdeel uit van een wetenschappelijk onderzoek en wordt door de overheid vergoed. Wat moet je meenemen voor de echo? Graag je legitimatiebewijs.
Vanuit de basisverzekering krijg je standaard twee echo's aangeboden. Dat zijn de termijnecho (rond de 10 à 12 weken) en de 20 weken echo (het structureel echoscopisch onderzoek), die vanaf 19+0 weken zwangerschap gedaan wordt.
Vanaf de 11 weken zwangerschap zullen de uitwendige geslachtsorganen zich gaan ontwikkelen. En bij 14 weken zwangerschap is deze ontwikkeling helemaal af. Vanaf 14 weken is het geslacht daarom zeker goed te beoordelen via de echo. Je kunt dan duidelijk met de echo het schaambot of penis waarnemen.
Je baby is nu 7 cm groot, weegt 25 gram en is ongeveer net zo groot als een citroen. Nu je in de 13e week van je zwangerschap zit, zijn de eerste drie spannende maanden voorbij.
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken)
De kosten voor de 13 weken echo, 20 weken echo, de termijnecho en de echo's op medische indicatie worden vanuit het basispakket vergoed. Het kan zijn dat je verloskundige je al vroeg in de zwangerschap heeft verwezen om een vroege echo te laten maken.
Downsyndroom ontdekken:
De nekplooimeting tijdens de 13 weken echo. Bij de NIPT wordt er bloed van de moeder afgenomen, in dat bloed zit ook DNA van de baby. Door dit DNA te onderzoeken kunnen bepaalde chromosomale afwijkingen opgespoord worden, bijvoorbeeld Down syndroom.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
De echoscopist kan nu uw kind bekijken. Meestal kunt u zelf meekijken. Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, waardoor het kindje beter te zien is. Bij de vaginale echo zit een volle blaas in de weg.
De NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) onderzoekt of er drie in plaats van twee exemplaren zijn van de chromosomen 21 (downsyndroom), 18 (edwardssyndroom) en 13 (patausyndroom).
Een nekplooimeting of NT-meting is onderdeel van een prenatale screening. Hiermee kan het risico op het syndroom van Down bij u ongeboren kind worden berekend. Bij de nekplooimeting wordt middels een echo bij het ongeboren kind de dikte van de nekplooi gemeten.
0,5% van de zwangeren krijgt een afwijkende uitslag van de NIPT.
Je krijgt de uitslag binnen 10 kalenderdagen. De NIPT geeft geen zekerheid. Soms zijn er wel aandoeningen, maar deze worden niet met de NIPT opgespoord. Maar als je een gunstige uitslag hebt, hoef je geen vervolgonderzoek.
Vanaf 12 weken en 3 dagen tot en met 14 weken en 3 dagen zwangerschap kun je een 13 wekenecho laten maken. De echoscopist kijkt met een echoapparaat naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook wordt gekeken naar de placenta en of de hoeveelheid vruchtwater normaal is.
Na 11 weken is de nub theorie met 54 procent betrouwbaar. Na 12 weken zwangerschap klopt 77 procent van de voorspellingen, en bij 13 weken zwangerschap is dat 79 procent.