Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen. Gezond leven helpt ook om minder klachten te hebben.
Het is een bekend verschijnsel dat de aandoening ineens kan opvlammen. Dat kan komen door bijvoorbeeld stress of bepaalde voeding, maar meestal is de oorzaak onbekend. Bij een opvlamming ontstaan er in korte tijd veel ontstekingen in de darm waardoor de darmen niet goed meer functioneren.
Meestal is alleen het oppervlakkige weefsel van de darmwand ontstoken. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa veroorzaakt klachten als diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Als de dunne darm ontstoken is, dan wordt het voedsel vaak minder goed verteerd en de voedingsstoffen worden minder goed opgenomen.
Voordat je de diagnose Crohn of colitis krijgt, zijn er vaak meerdere onderzoeken nodig om tot de diagnose te komen. Denk aan onderzoeken zoals een endoscopie, bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of een CT-scan.
Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Crohn lijkt veel op colitis ulcerosa, een ziekte waarbij de darm ontstoken is. Een verschil is dat de zweren bij Crohn soms veel dieper in de darmwand zitten. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt.
Het is wel bekend dat erfelijkheid en de samenstelling van je microbioom een rol kunnen spelen. Ook vergroten leefstijlfactoren zoals roken, ongezonde voeding en gebruik van bepaalde medicijnen de kans op de ziekte en kunnen deze factoren klachten verergeren. Stress is geen oorzaak, maar kan klachten veroorzaken.
De ziekte van Crohn in de dikke darm geeft een iets grotere kans op darmkanker in de dikke darm. Soms onderzoekt de arts daarom ook je darmen met een kijkonderzoek. Hiermee is te zien of je darmpoliepen hebt. Darmpoliepen kunnen soms verder groeien tot darmkanker.
Als de behandeling momenteel het gewenste resultaat heeft, duurzame remissie dus, is de levensverwachting van crohnpatiënten (vrijwel) vergelijkbaar met die van de algemene bevolking. Soms verloopt de ziekte van Crohn zo ernstig dat patiënten aan de complicaties kunnen overlijden, maar dat is zeldzaam.
Door een langer bestaande, chronische ontsteking van de darmwand, kunnen er bij de ziekte van Crohn soms vernauwingen van de darm ontstaan (stenose). Deze vernauwingen kunnen het gevolg zijn van ontsteking (inflammatie), van littekenvorming (fibrose) of van een combinatie van deze twee factoren.
Oorzaken vermoeidheid bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Soms is vermoeidheid bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa te verklaren, bijvoorbeeld door: Een actieve ontsteking waardoor het lichaam minder voedingsstoffen opneemt. Bloedverlies waardoor er ijzertekort ontstaat.
Een aantal belangrijke verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn: Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm en de endeldarm. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele spijsverteringskanaal voor: van mond tot anus.
Daardoor kunnen je darmen verkleven en vernauwen. Dat hebben mensen met Colitis ulcerosa niet. Dat betekent niet dat de ziekte van Crohn erger is dan colitis ulcerosa. De ernst van de ziekte is erg persoonlijk, en hangt af van persoon tot persoon.
Wanneer je je algemeen onwel voelt, mag je pijnstillers op basis van paracetamol innemen bv. Dafalgan®. Vermijd ontstekingsremmers (NSAID's bv. Ibuprofen®, Voltaren®, Diclofenac®, Nurofen®, Aspirine®, …).
Meestal wordt een chronische darmziekte ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar, maar ook is het mogelijk dat iemand pas op latere leeftijd wordt geconfronteerd met deze diagnose. Crohn komt in het algemeen iets vaker voor bij vrouwen en colitis ulcerosa juist iets vaker bij mannen.
Als je een chronische darmziekte hebt, heeft dat een grote invloed op je dagelijkse leven. Toch kunnen de meeste mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa gewoon werken.
Mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogde kans om darmkanker te krijgen. Om het risico te verminderen, kan het van belang zijn op regelmatig basis het darmonderzoek te herhalen. Hier wordt meestal zo'n 8 jaar na diagnose 'ziekte van Crohn' mee gestart.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.