Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Op het moment dat je lichaam minder progesteron en oestrogeen aanmaakt, dan wordt er minder gal geproduceerd. Gevolg hiervan is weer dat er minder spijsverteringssappen worden aangemaakt waardoor gassen zich ophopen. Ook kun je in de overgang meer vocht vasthouden, wat je het gevoel geeft van een opgeblazen buik.
De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.
De ongesteldheden komen korter of juist langer na elkaar en het bloedverlies is zwaarder of juist minder zwaar dan dat je voorheen gewend was. Wanneer de cyclus van je menstruatie eenmaal duidelijk verandert – vaak gaat dit samen met opvliegers en (nachtelijk) transpireren – dan weet je dat je in de pre overgang bent.
Zelftest kan bepalen of je in de menopauze bent
Bij zowel de zelftest als de bloedtest wordt de hoeveelheid Follikelstimulerend hormoon (FSH) gecontroleerd.
De overgang is makkelijk te herkennen aan jouw symptomen in combinatie met ons bloedonderzoek dat verschillende hormonen in jouw bloed vaststelt. Deze drie hormonen zijn: Oestradiol, LH en FSH. Het bloedonderzoek meet de hoeveelheid oestradiol in het bloed.
Hormonen gebruiken helpt het beste tegen opvliegers. Gebruik geen fyto-oestrogenen, zilverkaars of andere middelen. Deze helpen niet en kunnen (erge) bijwerkingen hebben. Bij een droge vagina in de overgang helpt bijvoorbeeld een gel met hyaluronzuur.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang.
Eet voldoende vetten
Vetten werken verzadigend en zijn nodig voor de opbouw van belangrijke hormonen zoals testosteron. En zoals je nu al weet, de juiste hormoonbalans zorgt er voor dat je (buik)vet kan verliezen en spieren kan opbouwen.
Gezond gewicht na de overgang
Sommige vrouwen merken dat ze vanaf hun overgang aankomen en een dikkere buik krijgen. Dat heeft deels te maken met het ouder worden.
Een ander silhouet tijdens de overgang
Tijdens de overgang kan niet alleen je gewicht, maar ook je silhouet veranderen. Dit wordt veroorzaakt door de wisselingen in je hormonen. Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen.
Vitamine D3 en calcium – voor spieren en botten
Calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. De Gezondheidsraad adviseert mensen tussen de 50 en 70 jaar 1100 mg calcium per dag en een inname van 10 µg (400 IU) vitamine-D per dag.
Duizeligheid en de overgang
Als je last hebt van duizeligheid dan betekent dit dat je evenwichtsorgaan uit balans is. Een gevolg hiervan is dat je de grip verliest op de ruimtelijke omgeving. In de overgang heeft deze duizeligheid volgens artsen te maken met schommelende progesteron-, en oestrogeen levels.
De menopauze is het moment waarop de menstruatie stopt. Dit moment breekt aan wanneer de eierstokken geen vruchtbare eicellen meer produceren. Een daling in de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron is hier de oorzaak van. Zodra deze productie stopt is de vrouw niet meer vruchtbaar.
Begin en duur
De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna.
Tijdens deze fase neemt de hoeveelheid oestrogeen af, wat kan leiden tot een vertraging van de stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt en het moeilijker kan zijn om af te vallen. Bovendien kan de menopauze ook leiden tot veranderingen in de vetverdeling van je lichaam.
Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Voorbeelden van belast bewegen zijn pittig doorwandelen, pilates en yoga, skaten, fitness, dansen en hardlopen. Maar traplopen en zeker touwtje springen horen hier ook bij. En daar hoeft u de deur niet eens voor uit!
Opvliegers, slaapproblemen, stemmingswisselingen zijn typische overgangsklachten en horen bij deze periode. De meeste vrouwen krijgen de laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie noemen we ook wel de menopauze.
Hormoon prikken: vruchtbaarheid
Deze bloedtesten voor vruchtbaarheid zijn niet alleen voor fertiliteitsbepalingen, maar ook om de overgang te bepalen. De overgang heet ook wel de menopauze. Door middel van hormonen prikken kan een vervroegde overgang worden bepaald. Hierbij is met name de FSH waarde belangrijk.
Niet iedereen heeft in dezelfde mate last van de overgang. De helft van de vrouwen heeft lichte tot matige klachten. Een kwart heeft er veel last van. Een kwart merkt helemaal niets.
Postmenopauzale klachten
Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden.