Wanneer heel Nederland zich voorbereidt op een welverdiende vakantie, maakt Schiphol zich klaar voor de drukste periode van het jaar. In de maanden juli en augustus reizen de meeste passagiers via of vanaf deze Amsterdamse luchthaven. Staat jouw vakantie in deze periode op de planning?
Vooral de maandag, vrijdag en zaterdag zijn dagen waarop veel mensen gebruik maken van Schiphol. Wil u de drukte omzeilen? Vertrek dan vooral niet op deze dagen, maar op een andere dag.
Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer. De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag. Zo vlieg je om de drukte van het weekend heen, waardoor het een stuk rustiger is op de vliegvelden.
Schiphol raadt op dit moment aan om niet eerder dan 4 uur voordat uw vlucht vertrekt naar de luchthaven te komen. Tevens is het goed om in de gaten te houden vanaf wanneer u kunt inchecken.
10 piekmomenten per dag verwacht
07:00-09:20 (landen), 09:20-11:00 (starten), 11:00-11:40 (landen), 11:40-13:00 (starten), 13:00-14.00 (landen), 14.00-15:00 (starten), 15:00-16:00 (landen), 16:00-17:40 (starten), 18:20-20:00 (landen) en 20:40-22:10 (starten).
De incheckbalies in de vertrekhallen op Schiphol zijn verdeeld in 33 rijen. Je vindt incheckbalie 1-8 in Vertrek 1, incheckbalie 9-16 in Vertrek 2 en incheckbalie 17-32 in Vertrek 3. Incheckbalie 1A bevindt zich in Vertrek 1A.
Deze checklist helpt je om zo soepel mogelijk door security te gaan: Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Doe al je vloeistoffen en gels in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten.
In overleg met de Omgevingsraad Schiphol is afgesproken om het nachtregime flexibel in te laten gaan, afhankelijk van aanbod van verkeer. Dit betekent in de praktijk dat wanneer het mogelijk is, het nachtregime al om ca. 22.30 uur start en uiterlijk om ca. 06.30 uur stopt.
In vertrekhal 2 Schiphol vind je de meeste vluchten van KLM-Air France.
Veel mensen vliegen naar het buitenland, en Schiphol houdt dan ook rekening met flinke drukte. Vandaag, morgen en zondag zijn zogenoemde piekdagen, waarbij het gemiddelde aantal vertrekkende reizigers kan oplopen tot ruim boven de 77.000 per dag.
Afhankelijk van de vluchten op die dag zijn er piektijden. We zien dit met name in de ochtend, mede veroorzaakt door dat mensen met een latere vlucht veel te vroeg naar de luchthaven gaan. Later op de dag is het nog steeds druk, maar signaleren we minder lange rijen.
Op vrijdagen en zaterdagen in juli en augustus is het dus doorgaans het drukst. Je merkt dit met name bij de incheckbalies en de security check.
Vertrekhal 2 Schiphol – In vertrekhal 2 Schiphol vind je de meeste vluchten van KLM-Air France. Verder vertrekken er uit vertrekhal 2 Schiphol geen andere maatschappijen.
Ook raadde de luchthaven reizigers aan om zich luchtig te kleden: hoe minder je hoeft uit te trekken bij de security, des te minder er gecheckt moet worden. Maar het viel dus mee. Vooral in de vroege ochtend was het even heel druk in vertrekhal 3, de plek waar Easyjet en de andere prijsvechters op Schiphol vertrekken.
Hoe druk is het als ik ga vliegen? Hoe druk het is op het moment dat jij gaat vliegen, hangt af van je reisdag en via welke vertrek- of aankomsthal je gaat. Vul hieronder je vluchtgegevens en check de drukte in je persoonlijke reisschema.
Voornaamste oorzaken zijn personeelstekorten en het feit dat veel mensen weer op vakantie willen na twee jaren van coronabeperkingen. Dat leidt dagelijks tot lange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.
Schiphol never sleeps
Winkels en horeca hebben ruime openingstijden op Schiphol. De winkels na security zijn van anderhalf tot een uur voor de eerste vlucht geopend. Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is.
De snelste manier is om thuis online in te checken. Het is nu ook slim om dit thuis te doen, want dat scheelt je tijd. Plus dat je dan je boardingspass alvast bij je hebt.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Online inchecken helpt je om de wachttijden op de luchthaven te verkorten, door extra documentcontroles te vermijden en een online instapkaart beschikbaar te hebben.
Toch geven we je graag een algemene richtlijn mee. Bij vluchten binnen Europa raden we aan uiterlijk 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij de incheckbalie op het vliegveld. Voor intercontinentale vluchten hanteren wij een adviestijd van minimaal 3 uur van tevoren.
Ook vraagt de luchthaven passagiers om zo min mogelijk bagage mee te nemen. Door reizigers vier uur voor vertrek de vertrekhal in te laten, wil de luchthaven voorkomen dat passagiers te vroeg in de rij gaan staan voor de incheckbalies en veiligheidscontrole.
Reis je alleen met handbagage, dan kun je meteen doorlopen naar de securitycheck. Veel airlines hebben speciale bagage drop-off punten waar je snel jouw koffer kunt inchecken als je met ruimbagage reist. Het scheelt dus behoorlijk wat tijd als je thuis online incheckt voor jouw vlucht.