Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid. Daarnaast is een vochtig huis een paradijs voor de huisstofmijt, wat weer kan leiden tot astma. Een te vochtig huis kan ook zorgen voor schimmelvorming in meubels en een algeheel muffe lucht.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Over het algemeen wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% als behaaglijk ervaren. De moeilijkheid bij het regelen van de luchtvochtigheid is dat de hoeveelheid vocht in de lucht altijd relatief is. Van nature warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Het is belangrijk dat die niet te erg stijgt. Vanaf veertig graden wordt het namelijk steeds gevaarlijker. Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein. Lichaamstemperaturen boven de 44 graden overleeft bijna niemand.
Het opwarmen van vochtige, niet geventileerde lucht kost in theorie 0,7% meer energie dan van gezonde, geventileerde lucht. Dat verschil is zo klein dat het verwaarloosbaar is. Het opwarmen van een kamer wordt in de praktijk namelijk veel meer bepaald door warmteverlies via bijvoorbeeld ramen, muren en vloeren.
Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling. Piepende ademhaling, veelvuldig hoesten en slijm in de neus- en keelholte zijn enkele voorbeelden van ongemakken.
Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven het percentage van 60 procent komt, bijvoorbeeld rond de 70 procent, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.
De lentemaanden zijn de maanden waarin de lucht gemiddeld gesproken het droogste is. In de zomer loopt de luchtvochtigheid weer op, om tijdens de Hondsdagen (die net begonnen zijn) een hoogtepunt te bereiken. Daarna wordt het in de lucht weer langzaam minder vochtig, vooral in absolute zin.
Het inademen van droge lucht kan ruw en vervelend aanvoelen. Daarnaast kan u klachten ervaren zoals droge, branderige ogen, geïrriteerde luchtwegen en droge lippen. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan voelt het binnenmilieu erg vochtig aan. Door de hoge vochtigheidsgraad kunnen er ook schimmels ontstaan.
De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.
In Nederland is buitenshuis de gemiddelde luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%. Dit kan echter sterk verschillen en uiteenlopen van 5% tot 100%. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% is de maximale hoeveelheid vocht in de lucht bereikt en is het vrijwel zeker aan het regenen.
Nu bevindt Nederland zich natuurlijk niet in de tropen. Maar wij hebben hier mede door een oostenwind in de zomer vaak een hoge luchtvochtigheid. Deze wind brengt namelijk warme en vochtige lucht mee vanaf het Middellandse Zeegebied.
Door een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid kan de huid minder hebben. Zo is de huid bij een lagere temperatuur en een lage relatieve luchtvochtigheid sneller en heviger geïrriteerd. Ook hebben mensen met eczeem meer last bij koude en droge lucht.
Laat een ventilator draaien om het vochtgehalte in een vochtige ruimte te verminderen. Het in beweging houden van de lucht vermindert waterdamp. Gebruik een raamventilator om de ventilatie te verbeteren als de kamer een raam heeft dat plaats biedt aan een raam.
Als de luchtvochtigheid laag is, zoals vaak in het binnenland van Frankrijk en Spanje, dan verdampt het zweet en voelt de warmte vaak prettig aan. Maar als de luchtvochtigheid hoog is, zoals in de tropen, dan verdampt het zweet een stuk moeilijker. Dan voelt de warmte al gauw drukkend en benauwd.
Wat betekent vocht en schimmel voor je gezondheid? Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
Je hebt misschien gehoord van kamerplanten waarvan bekend is dat ze vocht uit de lucht opnemen. Tropische planten genaamd epifyten zoals Engelse klimop, Peace Lily, Reed Palm, Boston-varens en Tillandsia zijn planten die al hun water uit de lucht halen in plaats van wortels.
Een lage luchtvochtigheid treedt eigenlijk alleen in de wintersituatie op. Die ontstaat omdat koude lucht van buiten aangevoerd en opgewarmd wordt. Koude lucht kan weinig vocht bevatten; de absolute hoeveelheid vocht in de lucht is dus laag. Bij het verwarmen van de lucht kan deze een grotere hoeveelheid vocht opnemen.
Met Eve Weather kun je de buitentemperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtdruk meten. Ook zie je in één oogopslag wat voor weer het wordt, op je iPhone of direct op het display. Bekijk de actuele en eerdere klimaatwaarden, zodat je meer inzicht krijgt in de weersomstandigheden in je directe omgeving.
Er is een app die de luchtvochtigheid kan meten, namelijk de Rovary Hygrometer app. Download deze via de Appstore of via Google Play. De app werkt alleen als je een hygrometer van Rovary hebt gekocht.