De meeste houtduiven blijven jaarrond in Nederland. Een klein deel trekt in de winter weg naar het zuidwesten. Andere houtduiven komen juist vanuit het noorden naar Nederland om te overwinteren. Houtduiven foerageren voornamelijk op akkerlanden.
In de winter gaan houtduiven zwerven waarvan een klein deel wegtrekt in zuidwestelijke richting om te overwinteren. De meeste houtduiven blijven in Nederland en een klein deel trekt weg naar België en Frankrijk. Er komen ook duiven uit het noorden en noordoosten die hier komen om te overwinteren.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Net zoals sommige andere soorten, zoals bepaalde vissen (zalm, paling) zouden duiven hun thuis terugvinden met behulp van het aardmagnetisch veld. Onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van een magneet op de rug van een duif hun gevoel voor richting sterk ondermijnt, vooral 's nachts of bij een betrokken hemel.
Wat eet de houtduif? De houtduif eet in de lente vooral knoppen en kiemplanten. In de nazomer wordt overgeschakeld op oogstresten (korrelmaïs en granen), klaverzaadjes, eikels en beukennootjes, terwijl in de winter ook bessen van klimop en plantenwortels op het menu staan.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Wat mag een duif niet eten? De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duiven zijn niet alleen beesten die je balkon onderpoepen, ze blijken best slim! Net als apen (en mensen) kunnen ze 'abstract denken'. Dat blijkt uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland, waarover Nu.nl bericht.
Gebruik door de mens
Duiven worden al lang gehouden door de mens; als pluimvee, om ze (in duiventillen) vet te mesten en op te eten, als sierduif en vooral ook als postduif vanwege hun fenomenale oriëntatievermogen.
Houtduiven zijn overdag actief. Ze vormen koppeltjes die een jaar blijven bestaan. In de winter zwerven ze in grote vluchten rond. Tegen de avond ontstaat een zogenaamde slaaptrek in de richting van de roestplaatsen, waar ze in grote aantallen overnachten.
Duiven houden is niet moeilijk, maar het zijn sociale dieren die in de natuur in koppel leven. Hou daarom altijd twee of meer duiven samen.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
De meeste houtduiven blijven jaarrond in Nederland. Een klein deel trekt in de winter weg naar het zuidwesten. Andere houtduiven komen juist vanuit het noorden naar Nederland om te overwinteren. Houtduiven foerageren voornamelijk op akkerlanden.
De duif zou vrede brengen en staat symbool voor vertrouwen, vriendschap en liefde.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde. Droog, tochtvrij en voorzien van veel frisse lucht, al naar gelang de ruimte die beschikbaar is.
“Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof vogels veel emotie ervaren. Ze hebben een vrij vlakke uitstraling, zonder gezichtsuitdrukking, en ze maken geen geluiden die duidelijk op pijn of plezier duiden. Maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat ze gevoelens kennen.
Net als van schuttersvissen is ook van duiven en bijen bekend dat ze menselijke gezichten kunnen herkennen, zelfs wanneer die door draaiing zijn vertekend.
Duiven kunnen verschillende geluiden produceren, maar in de regel noemen we het geluid dat ze maken 'koeren' of 'roekoeën'. Waarom duiven koeren? De geluiden hebben altijd een doel: zo koeren mannetjes om vrouwtjes te verleiden of ze proberen andere mannetjes te intimideren om eigen territorium te verdedigen.
Roofvogels zoals de sperwer, slechtvalk en havik zijn de natuurlijke vijanden van de duif. Maar deze vogels komen niet altijd even makkelijk in de tuin. Ze houden meer van open gebied.
Uit onderzoek is gebleken dat duiven 725 verschillende visuele patronen kunnen onthouden. Ze kunnen zelfs een Monet van een Picasso onderscheiden, ook al hebben ze de betreffende schilderijen nog nooit gezien. Ze vatten dus het conceptuele verschil tussen impressionisme en kubisme.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts. Toch blijft het een verrassend beeld om in Asse een man met een duif op zijn schouder te zien wandelen.
Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.
Duiven kunnen bacteriën, virussen of schimmels bij zich dragen. Je kunt hiermee besmet raken als je véél in aanraking komt met duiven. Adem je ziekteverwekkers in? Dan kun je bijvoorbeeld de papegaaienziekte krijgen.