Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten. Ook de zuurgraad (pH) verandert in de loop van de tijd.
U kunt potgrond in zakken lang bewaren. Echter, na ca. drie maanden kunnen schimmels ontstaan in de zak.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken. Merkt u dat de potgrond wat droger wordt na verloop van tijd? Geen probleem!
Potgrond van goede kwaliteit kun je perfect een tweede leven geven. Het enige dat je daarvoor moet doen, is hem mengen met kokosvezel en voedingsstoffen. Kokosvezel is een ruwe vezel afkomstig van de schaal van een kokosnoot. Het houdt veel lucht en water vast, let er dus op dat je het niet té veel gebruikt.
Als een boom of heester in een grote pot hebt geplant, moet je eigenlijk om de een à twee jaar de potgrond deels verversen. De ideale tijd om dit te doen is tussen februari en mei. Door dit te doen verbeter je de structuur van de grond en geef je de planten een verse voorraad voedingsstoffen.
Wanneer? Wetenschappers hebben dat nu berekend. Ze schatten in dat onze planeet nog zeker 1,75 miljard jaar leefbaar blijft. Over 3,25 miljard jaar zal het laatste leven op aarde zeker uitsterven, maar daar zijn wij mensen geen getuigen meer van.
In verse potgrond zitten meer voedingsstoffen dan in potgrond die al een tijdje in een pot of bak zit. Na verloop van tijd raken de voedingsstoffen als het ware 'op' en wordt het tijd om de potgrond te verversen. Hierdoor krijgen uw kamerplanten weer nieuw 'krachtvoer'.
De best scorende potgrond in de groeitest (van Central Park) heeft alleen het 'keurmerk goede grond' en ook de RHP-loze potgrond van DCM doet het prima. Daar komt bij dat 2 producten met het keurmerk (Intratuin en Pokon) niet helemaal aan de RHP-norm voldeden.
In plaats van tuinaarde kun je ook potgrond gebruiken, zeker als je groente, fruit of kruiden in bakken wilt telen. Kies je ervoor om zaadjes te laten kiemen in een pot(je), kies dan voor zaaigrond in plaats van potgrond.
Als je potgrond koopt, is die steeds lichtjes vochtig. Dit blijft het langste zo als je de grond op een koele, droge plaats bewaart zoals een schuur of garage. Desondanks kan potgrond uitdrogen, maar daarom hoef je het nog niet weg te gooien.
Schimmels kunnen ook op je potgrond gaan zitten. Witte schimmel, gele schimmel, zelfs hele paddestoelen. Wees gerust: schimmel op of in (pot)grond leeft van dood materiaal en doet je kamerplant geen kwaad.
De formule van de potgrond bleek zo succesvol dat Pokon jarenlang als beste uit de test is gekomen. Dit hebben zij met name weten te realiseren door veel tijd en middelen te stoppen in het ontwikkelen van de beste plantenvoeding. Pokon is dan ook echt uitgegroeid tot een begrip.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken. Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Potgrond is een combinatie van verschillende componenten die de groei van bloemen en planten bevorderen. Materialen die vaak voor potgrond worden gebruikt zijn veenmos, organische materialen en voedingsstoffen. Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of groente en fruit wilt verbouwen.
U kunt potgrond zowel binnenskamers als in de buitenlucht gebruiken. Dankzij de bijzondere samenstelling is potgrond uitstekend in staat om lucht en water vast te houden. Het voordeel is dat planten zich hierdoor snel en goed kunnen ontwikkelen.
Goede potgrond is essentieel voor de groei van je plant. Daar haalt je plant alle voedingsstoffen en water uit die nodig zijn voor de groei. Een goede potgrond moet dus luchtig en goed waterdoorlatend zijn, maar moet tegelijkertijd ook voldoende water kunnen vasthouden.
Ga voor de basis uit van een mengsel van twee delen compost en een deel kokosvezels. Zo voorkom je dat de potgrond te rijk is aan voedingsstoffen. Als compost kun je kiezen voor lokale producten, zoals gecomposteerde mest of schors. Je kunt natuurlijk ook je eigen (wormen)compost of bladaarde maken.
Voor de meeste planten is gewone tuingrond of potgrond prima. Daar zit alles in wat ze nodig hebben. Maar er zijn planten die heel slecht tegen de normale hoeveelheid kalk in de grond kunnen. Zulke planten moeten in zure grond groeien.
In potgrond zit meststof voor de eerste zes weken. Daarna moet je erop letten dat je eens per veertien dagen zorgt voor bemesting. Bij een tuincentrum, de supermarkt of online* vind je flesjes vloeibare bemesting voor groene of bloeiende kamerplanten.
Bij de meeste kamerplanten die wekelijks of tweewekelijks water krijgen is een mengsel van 30% perliet en 70% algemene potgrond voor kamerplanten een goede keuze. Zo blijft de bodem lekker luchtig en heb je minder kans op wortelrot.
Kan een plant zonder binnenpot? Het korte antwoord: ja! Er zijn op het internet meningen te lezen dat dit echt niet kan en dat je plant dan dood gaat.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten. Ook de zuurgraad (pH) verandert in de loop van de tijd.
In de grond zitten voedingsstoffen die door de plant worden opgenomen. Na verloop van tijd raken deze voedingsstoffen op. Aan Potgrond Langwerkend is voor 6 maanden voeding toegevoegd. Het is belangrijk om planten hierna regelmatig bij te voeden met een goede meststof.
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert.