Door de bodem te bedekken met een natuurlijke bodembedekker zoals houtsnippers, voorkom je de ontwikkeling van onkruid. Bovendien zullen je planten minder snel last hebben van droogte.
Onkruid tussen sierplanten kun je bestrijden door het onkruid steeds met de hand, schrepel, hak of schoffel weg te halen. Verwijder het onkruid altijd met wortel en al en ruim het direct op. Als je het in de border laat liggen, bestaat de kans dat het via de wortel weer aangroeit.
Groen moet je doen: Plant sterke bodembedekkers in je border, zoals Waldsteinia of Hedera, zo heeft het onkruid geen plek over om te groeien. Stop je border goed in: Bedek de border met een lekker dekentje van cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, het onkruid kan hier niet doorheen groeien en verstikt zo.
Een anti-worteldoek is ook een goede maatregel om onkruid tegen te gaan. Vaak wordt het onder grind gelegd of onder bestrating. Als je het onder grind legt, moet je er wel rekening mee houden dat er minstens vijf centimeter grind op het doek wordt gelegd, anders heb je kans dat het doek omhoog komt.
Gebruik een onkruidverdelger
Onkruidsoorten zoals paardenbloem, klaver en weegbree verwijder je snel en doeltreffend met een totale onkruidverdelger. Dit soort onkruidverdelgers is niet-selectief, waardoor elke plant die ermee in contact komt afsterft.
Boomschors, houtsnippers, cacaodoppen of hennepstrooisel? Met een laag schors tussen je planten houd je op een efficiënte manier onkruid tegen: de onkruidzaden krijgen geen licht en kunnen niet kiemen.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Soorten bodembedekkers
Klokjesbloem (Campanula Poscharskyana) Ooievaarsbek (Geranium Macrorrhizum) Blauwkussen (Aubrieta) Hertshooi (Hypericum Calycinum)
Houtsnippers van de conifeer zijn toxisch, zeker voor jonge planten. Niet tussen je planten strooien dus, maar juist wel op je looppad of terras: het gaat onkruid heel erg goed tegen!
Je kan de bodembedekkers het best planten in de nazomer of herfst, vooral als het om planten onder bomen gaat.
Verwijder onkruid tussen de tegels met zout.
Zout is een effectieve manier om bijna elke plant te doden. Je kunt er dus voor kiezen om het zout tussen de voegen te strooien om toekomstige onkruidgroei te voorkomen. Net als azijn kan zout uw tegels beschadigen en moet het voorzichtig worden gebruikt.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien. Ze zijn dan ook ideaal om te gebruiken onder tuintegels, klinkers en vlonders.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Dit zout is bestemd om te voeren aan dieren of te gebruiken in productie van voeders maar is ook ideaal om onkruid te bestrijden. 2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij.
Zout beter voor het bestrijden van onkruid dan azijn. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om het onkruid tussen de tegels in bedwang te houden.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Gronddoek kan op zachte gronden gebruikt worden om de druk (van het zandbed onder de bestrating) te verdelen waardoor het minder snel verzakt. Diep wortelend onkruid kan tegengehouden worden met een laag gronddoek. Onder grind of boomschors kan gronddoek er voor zorgen dat het minder snel vervuilt.
Boomschors is van nature zwaarder dan cacaodoppen, zeker wanneer het nat is. Zelfs bij stevige windvlagen zal de boomschors blijven liggen, wat ideaal is wanneer u boomschors gebruikt voor de aanleg van tuin- en wandelpaden. Daarnaast is de structuur van boomschors iets steviger en verteert het langzaam.
De naam natuurazijn doet misschien anders vermoeden, maar azijnzuur is gewoon schadelijk. De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen.
U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.
Onkruid plukken kan jaarrond zolang het maar niet vriest. Toch is er een moment wanneer het plukken van onkruid veel effectiever is. Dit is tijdens een droge periode. Het onkruid plukt dan wat makkelijker en droogt ook sneller uit in plaats van dat het weer vast groeit.