Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de
Van de Amazone heb je sowieso gehoord. Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd.
De grootste tropische regenwouden zijn het Amazoneregenwoud in het Amazonebekken, de Congolese regenwouden in Centraal-Afrika en de regenwouden in Indonesië.
Populaire bestemmingen voor een avontuurlijke jungle reis in Midden- en Zuid-Amerika zijn Costa Rica, Panama, Brazilië en Suriname. Maar ook andere landen, zoals Peru, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Venezuela en Colombia hebben een weelderig oerwoud.
De jungle, het oerwoud en de rimboe; het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. We hebben het hier over het tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven zoveel verschillende planten, bloemen en dieren als daar.
Het Perućica Regenwoud ligt bijna op de grens met Montenegro en is een van de twee overgebleven oerbossen in Europa. Geen wonder dat deze unieke plek op de voorlopige lijst van het UNESCO-werelderfgoed staat.
Het oerbos dateert al van 8.000 voor Christus en is het enige overgebleven voorbeeld van de oorspronkelijke bossen die ooit heel Europa bedekten.
Het oudste regenwoud van Maleisië
Het nationaal park Taman Negara in Maleisië is het oudste regenwoud ter wereld. Hier groeien eeuwenoude bomen, en bloeien exotische planten. Het dichte woud is het thuis van olifanten, tijgers, luipaarden en neushoorns, en een geweldige plek voor een bijzondere jungle trekking.
Gelukkig is er een overvloed aan water in de jungle! Om besmet water te voorkomen kan je het beste naast een riviertje of stroompje, in de bedding ervan, een gat graven. Hier borrelt dan water omhoog dat natuurlijk gezuiverd is en waar de kans op bacteriën zeer klein is.
In het groene hart van Afrika ligt TRIDOM. Dit is een grensoverschrijdend regenwoud, dat officieel Tri-National Dja-Odzala-Minkebe heet. Het gebied beslaat 178.000 km2, oftewel bijna 10% van de regenwouden in het Congobekken.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Het oudste regenwoud ter wereld, nog ouder dan de Amazone in Latijns-Amerika: Taman Negara in Maleisië is een uniek nationaal park van 4343 vierkante kilometer groot en ca. 130 miljoen jaar oud. Het ligt verspreid over de deelstaten Kelantan, Terengganu en Pahang.
In totaal is 31 procent van de aardoppervlakte bedekt met bomen. Deze ruim vier miljard hectare bos vormen samen dus het totale oppervlak van Rusland, China en de Verenigde Staten.
Er zijn geen specifieke gevaren in de jungle. In het algemeen zijn de dieren niet gevaarlijk.
Vooral in Midden- en Zuid-Amerika zijn er prachtige landen met regenwoud en nevelwoud. Wat het mooiste jungle land is? Dat is moeilijk te bepalen voor iemand anders.
De jungle ligt over de hele wereld verspreid. Het ligt in de werelddelen;Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Australië en op het eiland Madagascar. Nieuw Guinea heeft de dicht begroeide jungle. Dat ligt in Zuid-Oost-Azië.
In een tropisch regenwoudklimaat valt het hele jaar door neerslag, vaak in totaal meer dan 2000 mm. Zelfs in de droogste maand valt er minstens 60 millimeter regen. Dit klimaat komt dicht bij de evenaar over.
Het regenwoud is het soortenrijkste ecosysteem ter wereld, en ook het oudste. Sommige Aziatische wouden zijn meer dan 100 miljoen jaar oud, en stammen daarmee uit de tijd van de dinosauriërs.
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië.
In het tropisch regenwoud zijn er veel dieren, maar het is heel moeilijk om die te zien, omdat ze heel hoog in de bomen leven (in de kruinen). We vinden er bijvoorbeeld papegaaien, apen, hagedissen, tapirs, jaguars. De dieren hebben zich heel goed aangepast aan het leven in de bomen. Ze praten met geluiden en geuren.
Op 10 juni 1871 werd hier de laatste boom geveld in het achtduizendjarige oude bos, het laatste oerbos van Nederland - Beekbergerwoud.
Veel Nederlanders zijn dol op een stevige boswandeling. Toch is het niet vanzelfsprekend dat er bossen zijn in ons land. Natuurorganisaties voeren actie om ontbossing tegen te gaan. Maar let wel: in 1850 bestond Nederland slechts voor 1 procent uit bos.
Het Mantingerbos is een Natura2000-gebied dat bestaat uit oude bossen en beekdalgraslanden omringd door houtwallen en singels. Voor zover onderzoekers kunnen nagaan, staat het bos er al duizenden jaren. Het is het oudste nog bestaande bos van ons land.