Er zijn veel verschillende schakeringen binnen de kleurgroep groen. Van de koele blauwe kant tot aan de warme gele kant en alles ertussen in. Van pastelgroen, mintgroen, tot aan zwart groen en mosterd groen. Nu gaat de trendkleur specifiek in op donkergroen.
Er bestaat natuurlijk niet maar één kleur groen. De kleur groen kan variëren van appeltjesgroen tot olijfgroen en van mintgroen tot smaragdgroen en alles daar tussenin. Sommige kleurtinten combineren dan ook net iets beter bij bijvoorbeeld mintgroen dan bij smaragdgroen.
1 50 shades of green
Het menselijk oog kan meer verschillende tinten groen onderscheiden dan van welke andere kleur dan ook.
De volgende dingen zijn bijvoorbeeld groen: gras. zeewier. bomen.
Saliegroen is een natuurlijke groentint. De kleur dankt zijn naam aan het geurige kruid salie. Dit kruid is familie van lavendel en tijm en komt van het Latijnse woord salvere, dat genezen of gezondheid betekent. Salie heeft een rustgevend werking en dat geldt ook voor de kleur saliegroen.
Warme groenen hebben namen als Cardamom Seed (een olijfgroen), limoen, mosgroen, pistachegroen en appelgroen. Koele groenen hebben namen als smaragdgroen, Abundant Green (een helder flessengroen), bosgroen, jadegroen en sparrengroen.
Er zijn veel verschillende schakeringen binnen de kleurgroep groen. Van de koele blauwe kant tot aan de warme gele kant en alles ertussen in. Van pastelgroen, mintgroen, tot aan zwart groen en mosterd groen. Nu gaat de trendkleur specifiek in op donkergroen.
Olijfgroen staat voor de natuur; van groeien en ervaren. Olijfgroen wil niet opvallen, maar beschikt over wijsheid en bescheidenheid. Geeft rust en inzicht. De kleur van de natuur, harmonie en ontspanning.
Betekenis Groen – positief & harmonieus
Groen is de kleur van de natuur en van een stoplicht dat 'go! ' zegt. Uiteraard. Daardoor associëren we deze kleur met positiviteit, harmonie, veiligheid en vernieuwing.
Geel en blauw wordt samen groen.
RAL verf antiek groen
Voor de kleur antiek groen is geen RAL code beschikbaar. De kleur komt vooral veel voor bij het merk Wijzonol die de kleur de kleurencode 9238 heeft gegeven. Ondanks dat er geen RAL voor antiek groen is, zijn er wel RAL codes voor andere kleuren groen. Zo heb je bijvoorbeeld RAL 6001.
Taupe is een rustige, natuurlijke kleur die ergens tussen grijs en bruin in zit. Taupe bestaat in diverse tinten – van donker tot licht. Het kan bovendien in veel verschillende soorten tinten voorkomen; van bijna paars tot heel lichtgrijs.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Jade Groen is een rustgevende kleur welke zorgt voor een serene en heldere sfeer in huis. Als je deze groene kleur combineert met andere groentinten creëer je een harmonieus effect. Ook combineert deze kleur mooi met andere zachte kleuren zoals zacht geel en oudroze.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende.
Er zijn veel benamingen voor deze trendkleur: vintage green, grey green, groen grijs, oudgroen en meer. De kleur kenmerkt zich door de combinatie van koele grijs kleur met natuurlijke groen kleur. Deze kleurcombinatie zorgt er voor dat de kleur subtiel opgaat in de omgeving.
De kleur rood is in de kleurenpsychologie de meest intense kleur. Niet zo gek dus dat het in staat is om sterke emoties uit te lokken. Veel merken kiezen voor de kleur rood, denk aan Coca Cola, Lays, Kellogs en KFC. Logisch als je bedenkt dat deze kleur rood de neiging heeft om eetlust aan te wakkeren.
Kleuren met een hoge verzadiging heten levendig, fel, helder of diep; kleuren met een lage verzadiging heten gedekt, flets of grauw.
Denk er dan eens over na om smaragdgroen als accentkleur te gebruiken. Combineer de kleur met wit, beige, grijs en neutrale kleuren om het geheel licht en rustig te houden. Denk hier ook aan licht hout en materialen.
Grachtengroen is een zeer donkere variant van de kleur groen die dicht tegen zwart aanschurkt. Deze kleur wordt vaak gebruikt voor deuren en kozijnen en komt ook prachtig uit de verf bij op boerderijen en monumentale panden.
Olijfgroen is een warme kleur en is er in verschillende kleurkenmerken. Olijfgroen kan licht of donker zijn, maar ook gedempt en er is olijf die wat helderder is. De donkere versie van olijf is de kleur van camouflage.
De complementaire kleuren rood en oranje zijn bijzonder geschikt bij donkergroen. De combinatie met de helderrode tinten zorgt voor een totaalbeeld dat er niet al te somber uitziet. Rood en oranje zorgen voor een harmonieus contrast dat een gevoel van frisheid geeft.