Ongeveer 25 - 30 gram voer per kg lichaamsgewicht is voldoende. Jonge reuzen mogen mogen in het begin meer eten omdat ze dan nog in de groei zijn. Een reus is rond 9 maanden volgroeid.
Een Duitse Reus als huisdier:
Omdat het zulke grote konijnen zijn, moet het konijnenverblijf - waar ze altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week in mogen - minimaal 8 vierkante meter zijn! Dat kan buiten in de tuin zijn, hoewel dat problemen kan geven met zere hakjes, waar ze zeer gevoelig voor zijn.
Een Duitse Reus van 7 kilo heeft ongeveer 175 gram voer per dag nodig.
En dan komen we bij het grootste konijnenras ter wereld: de Duitse reus. Deze goedzak kan een lichaamslengte bereiken van maar liefst 75 centimeter en de bekende rechtopstaande oren worden 20 centimeter of langer.
Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo.
Over het algemeen is het zo dat hoe groter het ras, hoe minder oud die wordt. Zo wordt een Vlaamse reus of Franse hangoor vaak maximaal 6 jaar oud, terwijl een dwergkonijntje makkelijk 2x zo oud kan worden.
Ongeveer 10-12 uur na de dekking vindt de eisprong plaats. Als er een succesvolle dekking heeft plaatsgevonden dan is de drachtlengte ongeveer 28-32 dagen.
Het ras van het konijn
Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Hoe lang deze fase duurt bij het tam maken van een konijn, is heel afhankelijk van het dier. Het karakter speelt een rol (een durfal of een wat terughoudender konijn) en ook zijn ervaringen uit het verleden. Sommige konijnen komen al snel naar je toe. Bij andere konijnen kan het zelfs weken duren.
Met een lichaamslengte van ongeveer 75 centimeter, een oorlengte van 20 centimeter en een maximumgewicht van 11,5 kg is dit ras zwaarder dan de Vlaamse reus, maar de grootte is hetzelfde.
Geschikte groenten (het beste is om te variëren)
Boerenkool, paksoi, andijvie, broccoli, bleekselderij, romeinse sla, basilicum, waterkers, wortel + loof, witlof, paardenbloemblad, zuring (zeer beperkt), weegbree. Voor erbij een takje peterselie of selderie.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Kranten of houtkrullen zijn een goede onderlaag, waar je konijn niet op uit glijdt. Hennep is heel zacht, comfortabel en neemt veel vocht en geurtjes op. Bovenop de hennepvezels hoeft geen bovenlaag. Een combinatie van deze bodembedekkers is natuurlijk ook goed.
Van oorsprong werd de Vlaamse reus in 1800 naar Duitsland geëxporteerd en daar kreeg het konijn de naam 'Duitse' reus. Het gaat dus om hetzelfde ras. Qua grootte zijn de Vlaamse en Duitse reus niet verschillend.
Ruimte: zorg dat een konijn voldoende ruimte heeft. Een hok met een ren eraan met een totale oppervlakte van 3 vierkante meter op één verdieping is wel minimaal voor twee konijnen. Een konijn moet de mogelijkheid hebben om rechtop te staan en te kunnen rennen en springen.
Een konijn blijft maar 12 weken klein, daarna groeit het uit en krijgt het op de leeftijd van 7-8 maanden zijn volwassen grootte. Konijnen zijn vanaf 3,5 maand geslachtsrijp en kunnen 10 jaar oud worden.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Als je wilt aaien, en je konijn springt weg, stop dan met aaien. Elke keer als je eten neerzet, of drinken, laat je het konijn eerst aan je hand ruiken. Het konijn leert dan dat jouw hand iets fijns doet. Als je konijn aan de lucht van jouw hand gewend is, zal hij graag geaaid willen worden.
Bij veel konijntjes kan dit zeker wel een aantal weken duren, voor ze voldoende gewend zijn aan jouw aanwezigheid. Begin door het konijn aan jouw vingers te laten snuffelen en uit jouw hand te laten eten. Ga steeds een stapje verder met het aanraken van je konijn.
Twee konijnen samen, vooral een mannetje en vrouwtje, zijn een heel gelukkig stelletje. Als de konijnen gescheiden moeten blijven, moeten ze wel dicht bij elkaar staan. Dus je kunt bijvoorbeeld een grote kooi in tweeën verdelen, met een stevig wandje van gaas met grote mazen.
Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Konijnen die elkaar nog niet kennen moeten eerst gekoppeld worden. Als je geen nakomelingen wilt, is het verstandig om hiervoor ook op tijd voorzorgsmaatregelen te treffen. Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn.