Iedere dag heb je, nu je zwanger bent, 2-3 porties melk(producten) nodig. En een portie is dan een glas of schaaltje van 150 ml of gram. Je kunt denken aan melk, karnemelk, kwark en yoghurt. De ongezoete en naturel varianten hebben hierbij de voorkeur.
Tijdens de zwangerschap heb je iets meer calcium nodig, maar liters melk drinken is absoluut niet nodig! Bij gebruik van dagelijks 2 tot 3 glazen melk en 1 tot 2 plakken kaas, krijg je voldoende calcium. In plaats van gewone melk kan ook gekozen worden voor karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, yoghurt of vla.
Wat betreft zuivelproducten of melk mogen alleen gepasteuriseerde producten worden geconsumeerd. Je kan yoghurt en verse room eten, maar deze moeten gepasteuriseerd zijn. Geen rauwe melk dus. Room en rauwe melk moeten worden verboden.
Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door de melkzuurbacteriën Lactococcus lactis diacetylaris aan gepasteuriseerde magere melk toe te voegen. Karnemelk is dus een gefermenteerd zuivelproduct waardoor de smaak van de melk licht zurig is en de consistentie iets dikker dan bij gewone melk.
Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle melk. Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.
Foliumzuur en vitamine D slikken
Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Hierdoor ontstaat de karnemelk, dat vetarm en zuur van smaak is. Karnemelk wordt gemaakt van rauwe melk. Het wordt eerst gepasteuriseerd en daarna gekarnd. Hierbij worden er bacteriën toegevoegd en het meeste vet wordt uit de melk gefilterd.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden. Ook wordt het geadviseerd om niet te veel pesto te eten; pesto vind je op onze Caprese pizza.
Karnemelk is gezond én lekker
Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6. Bovendien zit er minder lactose in karnemelk dan in melk. Daardoor kunnen veel mensen die niet zo goed tegen melk kunnen, wel karnemelk verdragen.
Karnemelk bevat melkzuurbacteriën die een positieve werking hebben op de zuurgraad in je darmen. En dit heeft weer een goede werking op je weerstand. Calcium, wat ook in onze halfvolle en volle melk zit, is goed voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
De stelregel is eigenlijk heel eenvoudig: Theesoorten die cafeïne/theïne (dit is hetzelfde) bevatten mag je slechts met mate. Het Nederlandse Voedingscentrum schrijft voor dat je maximaal 3 kopjes echte thee per dag mag drinken tijdens de zwangerschap. Hieronder vallen zwarte, groene en witte thee.
Karnemelk werkt tegen een verbrande huid doordat het de huid verzacht en hydrateert. Een ander verschil is dat er bij het drinken van melk slijm achterblijft in je keel, dit komt omdat melk de speekselklieren minder aanzet tot de vorming van dun waterig speeksel.
Waarom wordt er eigenlijk karnemelk gebruikt en geen gewone melk in dat ene recept? De kans is groot dat er bakingsoda wordt gebruikt en dat heeft een zuurtje nodig om lekker op gang te komen. Gewone melk volstaat dus niet en dan is karnemelk de oplossing.
Karnemelk bevat melkzuurbacteriën en probiotische bacteriën die een gunstige werking hebben op de darmflora en het immuunsysteem. Bovendien staat karnemelk in de Schijf van Vijf. Dit maakt karnemelk gezond en een bewuste keuze. Daarnaast is onze biologische karnemelk ook nog eens heel erg lekker!
Goed voor de darmen
Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen. Het 'spoelt' vetten weg en heeft een kalmerend effect op de maag en darmen.
Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland.
Karnemelk wordt ook wel eens botermelk genoemd, en is een fris/zure, vetarme zuiveldrank. Van oudsher is het een bijproduct van ( in die tijd) vrij kleinschalige boterproductie. Het ontstaat door de verzuurde room te karnen. De room wordt in een speciaal hiervoor ontworpen container met erg veel kracht geroerd.
Het is niet nodig om volle producten te nemen, mager of halfvol is ook prima. In principe mag je alle soorten melk en yoghurt of kwark nemen behalve melk die vers bij de boer vandaan komt, dit is namelijk rauwe melk en dus niet gepasteuriseerd.
Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding.
Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby. De belangrijkste bron van calcium is zuivel (bijv. magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark).