Je bent verplicht om schades te melden waarbij een tegenpartij betrokken is, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Je meldt de schade door samen met de tegenpartij een schadeformulier in te vullen.
Je kunt de verzekeraar van de tegenpartij ook zelf aanspreken voor de schade, zoals bij letselschade. Dit kan via een schadeformulier, digitaal via de app of op mobielschademelden.nl. Alle 'redelijke' kosten kun je op de aansprakelijke partij verhalen, ook de kosten voor juridische bijstand.
De verplichte BA-autoverzekering vergoedt de schade die u aan anderen veroorzaakt door een ongeval met uw wagen. Het gaat zowel om de materiële schade aan het voertuig van de tegenpartij als de lichamelijke letsels van de inzittenden ervan. Ook de lichamelijke letsels van de passagiers in uw eigen wagen worden vergoed.
Wat gebeurt er als ik de schade niet meld bij mijn verzekeraar? Als je de schade niet meldt bij je verzekeraar, loop je het risico dat de verzekeraar de claim afwijst als je later besluit deze alsnog in te dienen.
Als er gewonden zijn of wanneer de schade heel ernstig is, bel je de politie of de ambulance. Als de auto's het verkeer blokkeren en kunnen rijden, zet je de auto's aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Ga zelf niet op de vluchtstrook staan, maar achter de vangrail of in de berm.
De bestuurder van het motorvoertuig betaalt bijna altijd minimaal 50% van de schade. Ook als het ongeluk uw schuld was. De rest van de kosten wordt zo verdeeld dat de partij met de meeste schuld het meest betaalt.
De tegenpartij/verzekeraar erkent de aansprakelijkheid, hij keert de schade uit. De verzekeraar wijst aansprakelijkheid af, hij keert niets uit. De schade is voor eigen rekening. Er is sprake van 'gedeelde aansprakelijkheid', zowel jij als de tegenpartij zijn beide aansprakelijk.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden.
Na het ongeluk vult u samen met de tegenpartij de voorkant van één schadeformulier helemaal in.
Heb je autoschade? Vul deze dan wel zo snel mogelijk op en stuur dit naar je autoverzekering. Autoschade moet je namelijk zo snel mogelijk bij je autoverzekering melden. Het liefste binnen 24 uur.
In veel gevallen is het lastig om de dader van schade aan mijn geparkeerde auto te achterhalen. In deze situatie is het belangrijk dat je direct aangifte bij de politie doet van de beschadiging.
Als de schade niet wordt betaald door uw eigen verzekering of de sociale voorzieningen of sociale verzekeringen, dan moet de schade worden betaald door de partij die aansprakelijk is. Meestal is de dader verzekerd en kunt u bij de verzekeraar van de dader terecht voor uw schade.
In beginsel gaat men er vanuit dat iedereen zijn of haar eigen schade draagt. Wanneer je bijvoorbeeld schade lijdt aan eigen bezittingen, dan wordt je geacht zelf de rekening te betalen en voor eventuele reparatie of vervanging te zorgen.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Is het schadeformulier ook echt verplicht? Er bestaat geen wettelijke plicht om een ingevuld schadeformulier in te leveren bij de verzekeraar. Vanuit de verzekeraar wordt de verplichting wel opgelegd.
Daarvoor gebruikt u de app crashform . U geeft dezelfde gegevens in als op een papieren formulier. U kunt ook foto's mee opladen en verzenden. Vul uw aangifte altijd in, zelfs als de tegenpartij niet aanwezig is, of indien enkel uw voertuig bij het ongeval betrokken is.
Als je een aanrijding hebt gehad waarbij een andere partij betrokken is geweest, dan dient er altijd een schadeformulier ingevuld te worden door beide partijen. Het schadeformulier bestaat uit een toelichting, een origineel schadeformulier en een doordruk van dit formulier.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Neem één of twee dagen rust als de pijn erg hevig is. In de eerste dagen na de botsing kunnen de hoofdpijn en nekpijn vrij hevig zijn. Neem dan vooral rust. Zodra de pijn minder wordt, begint u uw hoofd en nek voorzichtig te bewegen.
Hoeveel minder hangt samen met het soort schade, maar ook de leeftijd en kilometerstand van de auto tellen mee. Er kan waardevermindering optreden bij een auto tot drie à vier jaar oud. Deze schade wordt niet vergoed door de eigen cascoverzekering, maar kan wel geclaimd worden bij een aansprakelijke tegenpartij.
Maar soms is het voordeliger om de schade zelf te betalen. Je bouwt no-claimkorting op door schadevrij te rijden. Bij het melden van bepaalde schades, verlies je een deel van deze korting en ga je meer premie betalen. Bij een laag schadebedrag is zelf betalen daarom vaak voordeliger dan schade claimen.
De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor úw rekening.
Als je schade claimt, onderzoekt de verzekeraar wie schuldig is, wat voor dekking je hebt en hoe hoog het schadebedrag is. Kan de verzekeraar de schade niet op iemand anders verhalen? Dan vergoeden zij het schadebedrag, maar val je terug in schadevrije jaren.
Schade melden
De verzekeraar heeft een schadeformulier nodig om te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Vergeet de achterkant van het schadeformulier niet in te vullen. Het wordt vaak aangeraden om ook bij andere schades, zoals een schade door vandalisme of storm, ook een schadeformulier in te vullen.
Een verzekering schade door eigen schuld is alleen van toepassing bij een All Risk-dekking. Je rijdt bijvoorbeeld tegen een paaltje aan, waardoor er schade ontstaat aan je auto. Bij een All Risk-dekking wordt deze schade vergoed door je verzekeraar. In alle overige gevallen moet je het schadebedrag zelf betalen.