De kruiden die de hoofdprijs verdienen als het om vrouwelijke hormonen gaat, zijn Vitex Agnus Castus, Dong Quai, Rhodiola Rosea en Shatavari. Ze worden al duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda en de Traditionele Chinese geneeskunde.
Hibiscus. De ongemakken die je ervaart tijdens je menstruatie zijn deels te verklaren door de schommelingen in je hormoonbalans. Hibiscus thee kan helpen om de balans te herstellen. Zo kunnen symptomen als depressie, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten tegengaan worden.
Een verstoorde hormoonhuishouding ontstaat doordat je van sommige hormonen te weinig of juist te veel aanmaakt. Hier kunnen ontzettend veel oorzaken voor zijn, maar bij jonge vrouwen zijn een slecht dieet, drugsgebruik, stress en werkdruk vaak de boosdoeners.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Je hebt een verstoorde hormoonbalans wanneer je te veel of te weinig van bepaalde hormonen aanmaakt. Dit kan leiden tot lichamelijke en mentale klachten. Over het algemeen houdt je lichaam de hormonen goed in balans. Het kan echter gebeuren dat de balans wordt verstoord.
Van nature komen hormonen dan ook voor in voedingsmiddelen die van een dier afkomen, zoals vlees, eieren en melk. Door vee kunstmatige of natuurlijke hormonen toe te dienen, kan de productie van vlees en melk worden vergroot.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Meestal duurt het 3-6 maanden voordat hormonen weer in balans zijn. Afhankelijk van de hormonen die aangevuld worden, kan de respons per persoon verschillen.
Zilverkaars is het populairste kruid bij overgangsklachten, terwijl monnikspeper op nummer 1 staat bij PMS/ PMDD. Maca en ashwagandha kunnen bij zowel overgangsklachten als PMS/PMDD soelaas bieden, terwijl pycnogenol bij overgangsklachten, en saffraan bij PMS/ PMDD kan worden ingezet.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Fyto-oestrogenen kunnen de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort aan oestrogeen. Dit is voor vrouwen in de menopauze een groot voordeel, omdat veel overgangsklachten, zoals botverlies, zo beperkt kunnen worden.
Wissel intensievere workouts dan ook af met genoeg rustdagen en dagen waarop je rustigere vormen van lichaamsbeweging doet, zoals yoga of wandelen. Verminder stress: te veel stress kan ervoor zorgen dat hormonen zoals oestrogeen en progesteron uit balans raken.
Vrouwelijke hormonen hebben invloed op een paniekstoornis, al weten we niet precies hoe het werkt. De klachten van een paniekstoornis worden vaak minder tijdens een zwangerschap en nemen weer toe na een bevalling. Na de menopauze worden de klachten ook weer minder.
Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die weer naar beneden gehaald moet worden door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd. Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam.
Het hormoonbalansdieet adviseert het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en veel groente. Naast dit voordeel zijn er veel gezondheidsnadelen. Zo wordt aangeraden om veel vlees te eten. Meer dan 500 gram per week aan rood vlees eten verhoogt echter waarschijnlijk het risico op darmkanker.
Bio-identieke hormonen zijn hormonen die dezelfde (identieke) chemische samenstelling hebben als hormonen die door het lichaam zelf worden maakt. Dit in tegenstelling tot synthetische hormonen die weliswaar op de hormonen die van nature door het lichaam zelf worden gemaakt lijken, maar het dus niet zijn.
Minder serotonine-aanmaak
Wanneer er minder serotonine geproduceerd wordt, verdwijnt dat gevoel stukje bij beetje. Hierdoor kun je je minder tevreden, angstig, gestresst of zelfs ongelukkig gaan voelen.