Met ontstekingsremmende bacteriën zijn juist geassocieerd: zuivelproducten als karnemelk en yoghurt, brood, peulvruchten, zoals linzen, erwten en kikkererwten; vis en noten.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Voeding kan invloed hebben op ontstekingen. Eet daarom veel fruit, groenten, volle granen, plantaardige eiwitten (bonen en noten) en vis die rijk is aan ontstekingsremmende omega 3-vetzuren, zoals haring, zalm, tonijn en sardines. Neem ook dagelijks een zuivelproduct met probiotica om het afweersysteem te versterken.
Voorbeelden zijn rijst, quinoa, haver, teff, boekweit. Kruiden zijn natuurlijke ontstekingsremmers vanwege hun hoge antioxidant werking. Kruiden zijn nog sterkere antioxidanten dan groente en fruit. Kruiden bevatten ook krachtige stoffen die ontstekingen, pijn, zwellingen en ochtendstijfheid daadwerkelijk afremmen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Wat is het? Bij koemelkallergie reageert je lichaam overgevoelig op de eiwitten die in koemelk zitten. Je afweersysteem stoot die stoffen af. Koemelk en producten die koemelk bevatten, zoals kaas of yoghurt, veroorzaken daardoor een allergische ontsteking van je huid, je darmen en soms ook je luchtwegen.
Resistent zetmeel: groene bananen, gekookte en afgekoelde rijst, pasta en aardappels. Al deze voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en hier kun je dus zelf al een stap mee maken.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit.
Deze vetzuren helpen ontstekingen onder controle te houden en beschermen de integriteit van de darmwandcellen. Ook een beperkte hoeveelheid rode wijn heeft dit effect. Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Kortom: Groene thee en matcha zijn bronnen van de ontstekingsremmende stof EGCG, die kan zorgen voor afname van ontsteking en symptomen gerelateerd aan chronische darmziekten en andere ontstekingsgerelateerde ziekten.
Zuivel is bijvoorbeeld licht ontstekingsbevorderend echter als je dit combineert met kruiden zakt de ontsteking. Zo zijn er talloze handigheidjes om ervoor te zorgen dat jij minder ontstoken raakt en jij daarmee geen (lange) lijst van aandoeningen en ouderdomskwalen op je naam krijgt te staan.
Sterke ontstekingsremmers zijn corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Ze remmen de aanmaak van stoffen en weefsel en remmen zo ook ontstekingsprocessen. In de stofwisseling overheerst de afbraak: katabolisme.
Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven. Gebruik ze zo kort mogelijk.
Een ontsteking kan veroorzaakt worden door een factor van buitenaf, een aandoening van het imuunsysteem, verkeerde voeding, stress of darmproblemen. Symtomen van een chronische ontsteking zijn vaak rode verkleuring, zwelling, warme uitstraling, pijn en onverklaarbare vermoeidheid.
Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille ontstekingen genoemd, omdat ze vaak onopgemerkt blijven en zich langzaam kunnen opbouwen. Ze kunnen echter op de lange termijn aanzienlijke schade aanrichten in het lichaam en bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen.
Ze werken bovendien ontstekingsremmend en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Feit is dat een ei meer cholesterol bevat dan andere voedingsmiddelen.
Een andere verklaring is dat een bepaald vetzuur(CLA) dat in kaas zit het proces van aderverkalking remt en andere ontstekingsbevorderende processen en stoffen laat dalen.De conclusie uit wetenschappelijke studies is dat de consumptie van kaas het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, met name bij vrouwen.
Laaggradige ontsteking verhelpen
Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde levensstijl, met voldoende slaap, beweging en gezonde voeding. Daarnaast kunnen bepaalde supplementen helpen bij het verlagen van laaggradige ontsteking, zoals omega-3 vetzuren en probiotica.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Iedereen heeft wel eens last van een ontsteking. Op zich niet zo erg als het gaat om een wondje dat een beetje ontstoken raakt. Dit herstelt meestal wel weer vanzelf.
Gember staat al eeuwenlang bekend om zijn pijnstillende werking. Het helpt bijvoorbeeld om pijnklachten bij artrose of reumatoïde artritis te verlichten. Dit heeft waarschijnlijk met de ontstekingsremmende werking te maken. Bij deze aandoeningen is er namelijk sprake van ontstekingen.