De terrasoverkapping mag tot aan de erfgrens doorlopen, zolang de erfgrens (d.w.z. een muur of schutting) niet wordt gewijzigd”; De terrasoverkapping moet minstens 5 meter verwijderd zijn van alle beekjes, rivieren en andere waterbronnen; Vrijstaande veranda's moeten binnen 30 meter van je huis worden gebouwd.
Wilt u een veranda, tuinkamer of terrasoverkapping plaatsen op de erfgrens? De hoogte mag dan maximaal 2 meter zijn. dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben.
Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.
Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.
Zo moet je voor het planten van een heg of heester minimaal 50 cm afstand houden van de erfgrens. Bij een boom is die afstand minimaal 2 meter. Een hek of schutting plaatsen op je eigen grond mag zonder toestemming van je buren (mits deze maximaal 2 meter hoog is).
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.
Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet je een meter van de erfgrens met de buren blijven. Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels.
Hoe hoog mag iets boven de schutting uitkomen? Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? – Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
Overkapping voor of achter het huis
Hiervoor gelden namelijk verschillende regels. Wat betreft de erfgrens maakt dit echter geen verschil. In beide gevallen geldt dat een overkapping minimaal één meter van de erfgrens verwijderd moet zijn.
Een tuin overkappen mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis vast, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Als u een erfscheiding wilt plaatsen moet u wel weten waar de erfgrens ligt. De erfgrens is een denkbeeldige lijn die twee stukken grond van elkaar scheidt. Bij het Kadaster kunt u vragen waar de erfgrens precies ligt. Als het niet duidelijk is waar de grens ligt, kunt u deze laten ' reconstrueren' door het Kadaster.
Telt een overkapping mee als bebouwd oppervlak? Wanneer is het een gebouw? Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis.
Er is geen nationale regelgeving voor het formaat van een overkapping. Wel hanteren veel gemeentes voor overkappingen groter dan 30 m², of 50% van je achtertuin, een meldingsplicht of vergunningsaanvraag. Heb jij bijvoorbeeld al een blokhut van 12 m2, dan mag de overkapping waarschijnlijk niet groter dan 18 m2 zijn.
Verwijderen uw buren de takken niet? Dan kunt u de takken zelf weghalen. U mag alleen de takken boven uw grond afknippen. Alles wat u afknipt boven uw grond, is uw eigendom.
Het plaatsen is vergunningsvrij als de terrasoverkapping niet groter wordt dan 30 m² en niet meer dan 50% van de tuin zal beslaan. Bovendien mag de terrasoverkapping alleen gebruikt worden als een extra ruimte erbij en niet als woonruimte.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
Volgens het Burenrecht heeft u bij een uitbouw van uw buren het recht om uw uitzicht te behouden. Dit betekent dat buren niet boven een bepaalde hoogte mogen bouwen. Wordt uw uitzicht belemmerd, dan worden de regels door de uitbouw van uw buren overtreden.
burenhinder. Enkel in extreme gevallen kunt u de bouw van een hoge constructie waardoor uw uitzicht of zonlicht gehinderd wordt, beschouwen als een vorm van burenhinder. De rechter zal dan moeten oordelen of de hinder die u heeft inderdaad te ver gaat.
Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.
Voor een tuinhuis zonder vergunning heb je geen architect nodig (op voorwaarde dat het extra gebouw geen constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt). Je mag het dus gerust zelf plaatsen of door de firma die je bijgebouw levert, zonder tussenkomst van een architect.
De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.