De Verenigde Staten zijn sinds 2017 het belangrijkste olieproducerende land ter wereld. Hier wordt olie geproduceerd in 32 staten en in de Amerikaanse kustwateren, waarvan het merendeel wordt geboord in Texas (41%). Het land is ook de grootste verbruiker van olie, met een totaal van 7,47 miljard vaten olie in 2019.
De grootste olievelden liggen in het Midden-Oosten en het grootste gasveld in Rusland. In Saoedi-Arabië ligt een olieveld dat 70 kilometer lang is en 30 kilometer breed. In 1928 is hier voor het eerst olie gevonden.
De ons bekende grote olievelden bevatten nog zo'n 1,3 biljoen vaten olie. Deel die hoeveelheid door de hoeveelheid olie die we op dit moment op jaarbasis consumeren en u komt tot de conclusie dat deze olievelden zeker nog veertig jaar mee kunnen.
Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.
De oliereserves van Qatar bedragen momenteel ongeveer 25 miljard barrel. De olieproductie bedraagt 730.000 barrels per dag, maar lang zou dit piekniveau niet meer duren. Verwacht wordt dat tegen 2023 de olievelden uitgeput zullen raken.
Die prijs bepaalt voor een groot deel hoe lang we met onze voorraden toe kunnen, vertelde Cyril Widdershoven, olie- en gasspecialist bij TNO in 2014: “Bij een olieprijs van rond 100 dollar per vat en nu bekende voorraden is de olie over circa tachtig jaar op. Dat kan twintig jaar meer of minder zijn.
Het hangt ervan af hoe je rekent. De relatief makkelijk bereikbare voorraden aardolie en aardgas zijn over ongeveer 50 jaar op. Met de moeilijk bereikbare voorraden meegerekend, zijn er nog voor iets langere tijd fossiele brandstoffen beschikbaar.
Aardgas is een fossiele brandstof wat inhoudt dat de bron niet onuitputtelijk is en een keer opraakt. Dit zorgt dat aardgas niet duurzaam is.
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld netto vermogen van 177.210 euro per inwoner. Zwitserland staat op de tweede positie met 175.720 euro aan netto vermogen. De top vijf wordt verder opgevuld door Japan (96.890 euro), Zweden (95.050 euro) en Taiwan (92.360 euro).
Verenigde Staten van Amerika is de grootste aardgasproducent ter wereld met een productie van 961.854.094.546,149 kubieke meter per jaar. Russische Federatie komt op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 677.838.400.946,834 kubieke meter.
De Verenigde Staten zijn rijk aan delfstoffen. De Verenigde Staten bezitten ongeveer 20% van de kolen, 13% van de aardolie, en 24% van de aardgasreserves in de wereld. De olie wordt voornamelijk gewonnen aan de Golf van Mexico, en in de staten Alaska en Texas.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves. De huidige R/P ratio voor aardgas is 60 jaar (Enipedia 2013w).
Hierbij ontstaan geen schadelijke uitlaatgassen (alleen waterdamp). Lovins wil het gebruik van aardgas bevorderen en de energie gebruiken voor de productie van waterstof. Als zijn suggesties worden opgevolgd, zou de VS in 2040 geen olie meer hoeven te importeren en in 2050 helemaal zonder olie kunnen.
De grootste zijn het Ghawarveld in Saoedi-Arabië en het Burganveld in Koeweit. Beide bevatten meer dan 60 miljard vaten (9.5×109 m3). De meeste andere olievelden zijn veel kleiner.
Er moet nog veel gebeuren om de brandstof in de mobiliteit te veranderen voor 2050, maar als we allemaal veranderen dan is het wellicht haalbaar. Volgens Erik Büthker is zon een belangrijke energieleverancier. We moeten volgens hem uiteindelijk naar: Biodiesel, gas hybrid, Bio LNG, Bio CNG, H2 en EV.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Aardolie is ontstaan uit dode resten van organismen (planten en plankton) op de zeebodem. In de loop van de tijd kwamen grote hoeveelheden zand, grind en klei over deze resten te liggen. Aardlaag over aardlaag. Door de druk van deze aardlagen steeg de temperatuur in de laag met de dode organismen.
Dat is het koninkrijk zelve, dat zichzelf een royaal dividend uitkeerde van $33 miljard. Van een acuut probleem is overigens absoluut geen sprake. Saudi-Arabië beschikt nog over zeker 226 miljard vaten oliereserve, genoeg om de komende 52 jaar de maximale 12 miljoen vaten olie per dag te kunnen produceren.
In 1853 ontdekte De Canadese geleerde Gesner hoe je uit aardolie geschikte lampenolie kon halen. Daardoor steeg de vraag en raakte de voorraad olie aan de oppervlakte op. In 1859 bedacht de Amerikaan Drake hoe je aardolie uit de bodem kon halen. Hij haalde elke dag 1500 liter aardolie naar boven.
Aardolie zou al 3,2 miljard jaar geleden uit organismen zijn ontstaan.
Sinds 1949 exporteert het land aardolie, waaraan het zijn grote rijkdom dankt.
Dat Qatar het WK in de wacht wist te slepen, ondanks de reputatie van het landje, is mede te danken aan de inspanningen van het hoofd van de staat, emir Tamim bin Hamad al Thani. Zijn immense vermogen van meer dan 300 miljard dollar hielp wellicht ook mee.
Qatar heeft heel veel aardgas en aardolie, waardoor de staat in enkele decennia tijd van een arme vissersgemeenschap is uitgegroeid tot het op vier na rijkste land ter wereld volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) (cijfers uit 2021).