Een vitamine B12 tekort wordt soms veroorzaakt door een ongezonde of eenzijdige voeding. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Als je vegetariër of veganist bent, dan is het verstandig om vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement omdat anders een tekort kan ontstaan.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Herstel duurt vaak erg lang
Sommigen merken meteen een kleine verbetering, anderen later pas. Verbetering wil nog niet zeggen: beter. Sommigen doen er jaren over om te herstellen en redelijk klachtenvrij door het leven te gaan.
Mango, kiwi, appels of paddestoelen worden ook regelmatig genoemd als bron van vitamine B12, ook deze groenten en fruit bevatten het niet. Daarnaast worden algen genoemd als een bron van vitamine B12. Helaas kunnen wij mensen de vitamine B12 achtige verbinding in zeewier niet gebruiken.
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
In Nederland geldt een minimale serum-B12 waarde van 148 pmol/L. Alles lager dan 148 pmol/L is dus ontoereikend.
Het tekort aan vitamine B12 wordt vaak geweten aan een verkeerd voedingspatroon. Dit is echter meestal niet het geval. Wie regelmatig dierlijke producten inneemt, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen.
Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die alleen te vinden is in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Omdat het bij eieren om dierlijke eiwitten gaat, bevatten ze én vitamine B1 én vitamine B12. Twee eieren (50 gram) zijn genoeg om 100 gram vlees (1 stukje) te vervangen.
Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Weinig bijwerkingen. U kunt pijn op de plaats van injectie hebben, maar dat trekt snel weer weg. Een enkele keer kunt u puistjes op gezicht en romp krijgen. Raadpleeg dan uw arts.
Een vitamine B12-tekort kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte. Dat zijn ziekten die veroorzaakt worden door auto-antistoffen van het immuunsysteem.
Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, uit een tekort zich bij iedereen anders. Waar de één met name last heeft van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en spierkrampen, heeft een ander problemen met zich concentreren, een ontstoken tong, menstruatieklachten en depressiviteit.
Volwassenen. I.m. of diep s.c.: Begindosering: 10 injecties à 1000 microg met een interval van ten minste 3 dagen. Onderhoudsdosering: 1000 microg eenmaal per 2 maanden of 300 microg eenmaal per maand. Controleer het Hb na 4 weken en na 8 tot 10 weken na het begin van de behandeling.
Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*. Ascorbinezuur biedt ondersteuning aan de afweer van het lichaam.
0,9 microgram vitamine B12 zit in 100 gram kwark.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten als vlees, eieren en melk. In een gekookt ei zit bijvoorbeeld 0,8 microgram, een glas melk bevat 1,0 microgram en 75 gram rundvlees 2,5 microgram.
Je maag heeft een simpele maar zeer cruciale taak. Het maakt een stofje aan, genaamd intrinsieke factor, wat je nodig hebt om B12 op te nemen in je dunne darm. Zonder dit stofje kan B12 niet door het darmslijmvlies heen!
Alcohol kan de opname van vitamine B12 verminderen of verstoren. Daarnaast tast alcohol de lever aan en is er door alcoholgebruik een hoger verbruik van vitamine B12. Ook kan te veel alcohol het slijmvlies van de maag aantasten en dit kan op zijn buurt ook een B12 tekort veroorzaken.
Standaard Vitamine B12 (cyanocobalamine) test. Dit bloedonderzoek zoekt uit of een vitamine B12-tekort jouw klachten veroorzaakt.
In het bloed is een kleine hoeveelheid transporteiwit aanwezig die ervoor zorgt dat B12 opgenomen wordt in behoeftige lichaamscellen. Subcutaan injecteren is een injectietechniek waarbij de vitamine B12 in onderhuids weefsel in de bloedbaan wordt gespoten. Een geschikte plek hiervoor in bijvoorbeeld de buik.
Bij een vastgesteld vitamine B12 tekort kan het geven van vitamine B12 injecties een advies zijn van de huisarts. Deze injectie wordt bij voorkeur in de been- of bilspier gespoten. Daar vindt een langzame afgifte van dit micronutriënt plaats aan het bloed en doordrenkt zo behoeftige cellen van cobalamine.
Hartkloppingen kunnen echter ook een apart signaal zijn van een B12-tekort.