De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), de opsporingsdienst van de Belastingdienst, onderzoekt en vecht tegen belastingontduiking.
Taakomschrijving FIOD
De FIOD is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. De FIOD spoort financiële fraude en belastingfraude op en bestrijdt die.
Forse belastingfraude
Zo'n soepele redeneertrant komt overeen met de soepele omgang met de werkelijkheid zoals die zich in deze zaak heeft voorgedaan. Maar vergis u niet: op het plegen van valsheid in geschrifte en het opzettelijk onjuist indienen van belastingaangiften staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.
Melden bij Team Criminele Inlichtingen (TCI)
Hebt u informatie over grootschalige belastingfraude of financiële fraude door de georganiseerde criminaliteit? Neem dan contact op met het Team Criminele Inlichtingen. TCI is een team van de FIOD, dat informatie over ernstige financiële en fiscale misdrijven verzamelt.
Vervolgens gaat men aan de hand van een aangifte onderzoek doen, waar u als verdachte meestal nog niets vanaf weet. Dit kan naar onze ervaring als advocaat lang duren. Regelmatig maken wij mee dat het onderzoek al snel een jaar of meer in beslag kan nemen.
Er bestaat een redelijk vermoeden dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, dan wordt u door de wet gezien als verdachte.
Binnen de FIOD is er een team - Team Criminele Inlichtingen (TCI) - dat gespecialiseerd is in het opsporen en bestrijden van grootschalige fraude en georganiseerde criminaliteit. Witwassen van crimineel vermogen, faillissementsfraude en btw-carrouselfraude zijn daar voorbeelden van.
In principe worden de inkomstenbelastingen van iedereen die in Nederland aangifte doet 'gecontroleerd'. Dit gebeurt echter voor een groot gedeelte automatisch met behulp van slimme computers en algoritmes.
'Het is weliswaar legaal volgens de wet, maar wordt door sommige mensen toch als onwenselijk of immoreel ervaren. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige grote multinationals die hun winst wegzetten in zogeheten belastingparadijzen met een zeer laag belastingtarief.
U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, op het politiebureau of via internet.
Belastingfraude is gronddelict voor witwassen
In artikel 69 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) staat dat het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte, dus belastingfraude, een misdrijf is.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
opsporen van belastingfraude (door de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst); uitbetalen van inkomensafhankelijke toeslagen voor kinderopvang, huur en zorg; toezicht houden op de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen; toezicht houden op het naleven van de fiscale wetten en regels.
Als je zaken verzwijgt of opzettelijk onjuist invult, dan zijn de boetes flink. De Belastingdienst kijkt dan eerst of er sprake is van opzet of grove schuld. Bij opzet is de boete 50 procent van de verzwegen belasting, bij grove schuld is dat 25 procent.
Het fiscaal verklikken is vandaag vrij eenvoudig. Het volstaat een anonieme brief te sturen naar de Bijzondere Belastinginspectie.
Dit wil zeggen dat, als u tijdig uw aangifte omzetbelasting of loonheffing indient en het verschuldigde bedrag opzettelijk niet (of gedeeltelijk niet) betaalt (of te laat betaalt), u een geldboete, taakstraf kunt krijgen en ook een gevangenisstraf.
Dan krijgt u een verzuimboete van € 385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot € 5.514.
Belastingontduiking is het niet (volledig) nakomen van belastingverplichtingen. Voorbeelden hiervan zijn het achterhouden van informatie bij belastingaangifte of het opgeven van onjuist informatie bij een aangifte. Belastingontwijking is het ontwijken van belasting op een legale manier.
Met de Belastingdienst delen we informatie over de rekeningen van onze klanten. De Belastingdienst gebruikt die gegevens onder andere om je belastingaangifte eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA).
Wij controleren een rekeningnummer alleen als u een bedrag van ons terugkrijgt, en niet als u een bedrag aan ons betaalt. Hoe u een rekeningnummer doorgeeft, hangt er vanaf waarvoor u dit doet. In de meeste gevallen kunt u dit online regelen.
Wij controleren door te vergelijken
Uw werkgever, UWV of pensioenmaatschappij doet dat ook. We vergelijken de bedragen. Als ze niet hetzelfde zijn, dan krijgt u daar misschien een vraag over. Want we moeten uitzoeken welk bedrag juist is.
De FIOD is de bijzondere opsporingsdienst van de Belastingdienst. De FIOD werkt aan het bestrijden van fiscale, financieel-economische en goederenfraude, het waarborgen van de integriteit van het financiële stelsel en de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, in het bijzonder de financiële component daarvan.
Niels Obbink wordt vanaf 1 oktober 2021 algemeen directeur van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) bij de Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.
Zodra de FIOD bij u invalt, bel dan met uw accountant of nog beter, met uw fiscaal jurist. Zeg verder niks en geef aan dat de FIOD moet wachten op uw adviseur. Laat u geen woorden in de mond leggen en praat enkel over zaken die u uit eigen ervaring zeker weet.
Aangiftes van diefstal, vernieling of zakkenrollen volgt u via Mijn Politie. Dat is de persoonlijke, vertrouwde online omgeving van de politie. Als u inlogt op Mijn politie ziet u de laatste stand van zaken van uw aangifte.