Warme, waterdichte bovenkleding is natuurlijk ook erg belangrijk tijdens jouw verblijf in Lapland. Een donzen ski-jas en wintersportbroek zijn geen overbodige luxe. Dit draag je over je thermokleding, zodat je droog en warm blijft. Handschoenen, dikke sokken en waterdichte schoenen horen ook bij je uitrusting.
We raden je aan om stevige sneeuwschoenen of laarzen mee te nemen die waterdicht zijn en een goed zoolprofiel hebben. Ook voor schoenen geldt dat zij niet te strak moeten zitten. Verder kun je het beste skisokken dragen.
Je hebt de keuze uit een softshell of hardshell laag. Voor jouw actieve vakantie in Lapland kun je het beste kiezen voor een hardshell laag omdat deze ademend en 100% wind- en waterdicht is. Wij vinden de hardshell jassen van het merk Arc'teryx erg fijn: Esther draagt de Arc'teryx Beta en Kay draagt deze hardshell.
Hoofd, ogen en oren
Het dragen van een goede zonnebril beschermt je tegen de extra UV straling die weerkaatst wordt door de sneeuw. Een skibril beschermt de ogen tegen UV licht maar biedt ook goed zicht bij schemerlicht, sneeuw en mist en bovendien beschermt hij je tegen de kou.
Zorg voor kwalitatief thermo ondergoed voor boven- en onderlichaam als basislaag en een fleece of wollen trui als tweede laag. Katoen en jeans raden wij af. Warme, waterdichte bovenkleding is natuurlijk ook erg belangrijk tijdens jouw verblijf in Lapland.
Zonsopkomst & zonsondergang Lapland
Zo gaat de zon eind juni niet onder in Lapland en is het 24 uur per dag licht. Je kunt dan optimaal genieten van je verblijf en het aangename weer. In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker.
Het vervoeren van goederen is in principe vrij voor Finland. Er zijn daarbij wel een paar uitzonderingen, je mag geen spullen meevoeren die wettelijk verboden zijn. Daarnaast zijn er ook producten waar accijns op wordt geheven, zoals alcohol en tabak. Je mag alcoholische dranken vanuit een ander EU-land invoeren.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen.
Neem dus echt even flink dikke creme mee, bijvoorbeeld de oude, vertrouwde van Nivea. Lees meer: de ultieme Fins Lapland route!
Trek er minimaal vijf dagen voor uit, maar optimaal is een weekreis. Zo heb je naast alle activiteiten ook tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld in de sauna. Bovendien heb je zo extra kans (want meer dagen in Lapland) om het Noorderlicht te kunnen zien.
Rendier en eland, natuurlijk, maar ook hoenders, zalm en witvis. In de lente, zomer en herfst vormden wortels, knollen en wilde kruiden een belangrijke toevoeging op het bord. Erg typisch in de regio zijn ook de bessen, zoals rode bosbessen en kruisbessen, die aan zowel zoete als hartige gerechten worden toegevoegd.
Gebruik bij voorkeur een moisturizer en een voedende gezichtscrème om de huidbarrière te helpen. Als je temperaturen onder het vriespunt tegenkomt (denk aan Finland/Lapland maar ook Oostenrijk), kies dan voor watervrije crèmes, die bevriezen minder snel. Het vet beschermt de huid ook tegen de kou.
Muts: Je verliest heel veel warmte via je hoofd. Veel lodges voorzien van die “Russische mutsen” met oorwarmer, het is aangeraden om hieronder een merino muts te dragen. Deze muts kan beter om met je zweet en zal je hoofd toch warm houden als je de russische muts of helm afzet.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Drinkwater. Het kraanwater is in zowel Zweden als Finland van uitstekende kwaliteit en zeer goed te drinken. Het meeste water komt uit de bergen en uit beekjes en is dan ook al grotendeels gezuiverd door de natuur.
Betalen in Lapland
De munteenheid van Finland is de Euro, in principe kun je overal in Lapland pinnen en met creditcard betalen. In dorpen zoals Saariselkä, Rovaniemi en Levi zijn voldoende geldautomaten te vinden.
Het kraanwater is in Fins, Noors & Zweeds Lapland van uitstekende kwaliteit en geschikt als drinkwater.
Is Lapland duur? Hoewel de levensstandaard vrij hoog is, is het dagelijks leven niet echt veel duurder dan bij ons In Nederland. Alleen alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen hoger geprijsd: daar staat tegenover dat de glazen groter zijn dan in Nederland.
In de wintermaanden komt de zon er niet op (poolnachten) en in de zomer gaat de zon niet onder (midzomernachten). De beste reistijd om naar Lapland te reizen is begin december - half april. In deze maanden, met name januari - februari kunt u optimaal genieten van het magische winterweer.
Aangezien het in juni en juli niet donker wordt in Lapland (in deze periode schijnt de middernachtzon 24 uur per dag), is het daardoor in de zomer niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen. De periode dat het noorderlicht dus daadwerkelijk zichtbaar is strekt zich uit van augustus tot en met mei.