Experts zeggen dat de terugverdientijd kan oplopen tot ongeveer 9 jaar. Volgens Milieu Centraal verdient u een set van 10 zonnepanelen in 6 jaar en 9 maanden terug als u ze in 2020 koopt en in 8 jaar en 2 maanden bij aanschaf in 2023*.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 6 jaar kunt terugverdienen.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen. Bij blikseminslag.
Op dit moment heeft het nog geen zin om er één aan te schaffen nu je nog kunt salderen, maar straks wordt dit een stuk interessanter. De energie die je overdag opwekt kun je met een thuisbatterij 's avonds gebruiken om mee te koken en de lampen aan te doen.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
In 2023 ligt de prijs voor een gemiddelde zonnepanelen installatie op 1,26 euro per Wattpiek (Wp). Dit is een kostprijs van 6967 euro voor een installatie van 5530Wp van 16 panelen. In ideale condities levert zulke installatie jaarlijks 5200 tot 6000kWh op.
Het is een grote investering
Ook al leveren zonnepanelen op de lange termijn geld op, het is initieel een grote investering. Het is daarom belangrijk om goed naar jouw eigen financiële situatie te kijken, voordat je overstapt op zonne-energie. Gemiddeld genomen verdien je de investering na 7 jaar terug.
Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.
Hieronder vallen: dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en vloer- en bodemisolatie. Ook kunt u ervoor kiezen enkel glas te vervangen door bijvoorbeeld een hoogrendementsglas. Sinds 2 september dit jaar is de 'Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)' definitief weer opengesteld.
Om zonnepanelen aantrekkelijk te maken, heeft de overheid besloten dat je in 2023 geen btw betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Hiermee bespaar je al snel 21% op de kosten van je zonnepanelen.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer.
Gemiddelde kosten zonnepanelen 2023
Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen compleet vervallen en hoef je deze dus ook niet meer terug te vragen. De prijs die je hier ziet is dus de complete prijs. Je bespaart direct op je energierekening doordat je de groene stroom die je zelf opwekt nuttigt.
Jazeker. Als u dit jaar zonnepanelen laat installeren, verdient u uw investering na iets meer dan zeven jaar terug. Omdat de energieprijzen sinds het najaar van 2021 sterk stijgen, zal die terugverdientijd waarschijnlijk steeds korter worden.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.
Heeft het zin om meer panelen dan jij nodig hebt te leggen, zodat je kunt profiteren van het terugleveren? Nee. Je kunt namelijk nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die jij zelf verbruikt hebt.
Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Ze hebben dus geen directe invloed op de hoogte van je gasrekening.
Een windmolen levert net zo veel energie als 30.000 zonnepanelen. Voor veel bedrijven zijn 200 tot 5.000 zonnepanelen echter meer dan genoeg om in hun eigen energieverbruik te voorzien. Investeren in een windmolen met zo'n overschot aan vermogen heeft dus niet veel zin.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Opbrengst van 4 zonnepanelen
Een set van 4 zonnepanelen hebben in de meest gunstige ligging heeft een gemiddelde opbrengst van €465,- per jaar. Hierbij wordt er gerekend met een lagere kWh-prijs van €0,338 waardoor de opbrengst in werkelijkheid alleen maar hoger kan uitvallen.
Is er subsidie voor zonnepanelen in 2023? Goede vraag! Voorheen was er een voordelige subsidieregeling voor particulieren: tot maximaal 650 euro kon je terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Anno 2023 bestaat de landelijke subsidie voor zonnepanelen niet meer.
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.