De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Hout zet uit en krimpt onder invloed van het toe- of afnemen van de luchtvochtigheid. Dit geldt voor alle soorten hout in meer of mindere mate; massief eikenhout, multiplank, grenen, visgraat, buitenparket… Meestal is dit geen probleem en zullen de verschillende legmethoden deze werking prima opvangen.
In tegenstelling tot kunststof en metaal zet hout niet uit onder invloed van warmte. Constructies die onder wisselende temperaturen maatvast moeten blijven worden dan ook vaak van hout gemaakt. Als hout droogt dan krimpt het. Maar het krimpt niet regelmatig.
De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt. Hout op een natuurlijke manier volledig droog krijgen duurt jaren. Eikenhout in balkvorm droogt bijvoorbeeld gemiddeld 1 cm per jaar.
Een houten vloer zal niet uitzetten of inkrimpen bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent.
Kiln-gedroogd hout is kunstmatig gedroogd hout (ook wel oven gedroogd hout genoemd) en kan tot wel 0,4 centimeter krimpen of uitzetten in breedte, voor elke 10 centimeter lengte. Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, vertaalt dit zich toch in een verandering van 2,5 centimeter bij een tafel va 120 centimeter.
De vloerbelasting van een houten vloer is gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima een hoog gewicht dragen. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar andere soorten vloerbedekking, zoals laminaat, PVC of tapijt is dit heel anders.
Hardhout werkt over het algemeen minder dan naaldhout, dit komt doordat hardhout een harde structuur heeft en hierdoor is er minder ruimte. Doordat er minder ruimte is, krijgt het vocht minder kans en zal het minder uitzetten.
Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen, aangezien het bij warmte sneller krom trekt.
Dat te nat hout slecht brandt komt omdat het verdampen van de groeisappen heel veel energie kost. Stookhout hoeft maar 20% te nat te zijn om 50% van de calorische waarde te verliezen. Met nat hout wordt het dus erg lastig om de kachel goed te laten branden.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
De thermische waarde van 100 % droog hout varieert van 5,1 kWh/kg voor eik tot 5,3 kWh/kg voor den en berk. Vochtig brandhout geeft veel rook af en maar weinig vlammen. Daarnaast geeft het veel meer roetvorming die zich kan afzetten in je schoorsteen.
Wanneer hout aangestoken wordt zal als eerst het vocht in het hout verdampen, dit gebeurt al tussen de 50 en 100 graden Celsius. Bij hoge temperaturen van rond de 150 graden Celsius vormt er zich brandbaar gas in het hout. Bij een temperatuur van rond de 400 graden Celsius ontstaat er vuur.
Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
Geïmpregneerd hout kan onder invloed van het weer krimpen en uitzetten. Daarbij zal het impregneermiddel gedeeltelijk uit het hout komen zetten als het in de buitenlucht wordt geplaatst. Daarom moet een goede verf voor geïmpregneerd hout dampdoorlatend zijn en mag het geen filmlaagover het hout vormen.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Het douglashout is een van de sterkste soorten naaldhout, sterker dan grenen of vuren. Daarnaast is het hout erg voordelig t.o.v. van andere duurzame houtsoorten en is daarmee dus onmisbaar in de Nederlandse tuinen geworden!
Hardhout heeft een langere brandduur en produceert meer warmte. Aan de andere kant bevat zachthout een hoger vochtgehalte. Ze zijn meestal plakkerig en zullen waarschijnlijk de ophoping van deze stoffen in de schoorsteen veroorzaken. Ze branden echter sneller dan droge en produceren een indrukwekkende vlam.
Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Dit kun je beter niet in de houtkachel gooien: pallethout, populierenhout, kastanjehout, naaldbomenhout, vuren en grenen, en tropisch hardhout.
Hoeveel gewicht kunnen de plankdragers van hout dragen? Het draaggewicht van plankdragers van hout bedraagt 10 kg per drager.
Misschien is het bij uw woning nog niet merkbaar, maar door optrekkend vocht is of wordt de huidige houten ondervloer in uw woning aangetast door vocht. Op een gegeven moment kan hierdoor de huidige vloer beneden instorten.
De belasting van de vloer mag niet meer zijn dan 240 kg/m 2 met een toegestaan gewicht per partitie van 100 kg/m 2 voor een totale vloerbelasting van 340 kg/m 2.