Voor een strak gazon houd je een maaihoogte aan van 2,5 centimeter. De mooiste maaimethode is maaien met een kooimaaier. Die knipt het gras af en daarbij beschadigen de sprieten nauwelijks. Wie een Engels gazon wil, investeert dus in zo'n maaier.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Kun je Egaline in 2 lagen aanbrengen? Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Sproeien, maaien, bemesten:
Maai een eerste keer 7 tot 10 dagen na het leggen van de grasmatten. Doe dat op de hoogste stand van je grasmaaier. Zitten de grasmatten volledig vast en kun je ze niet meer opheffen? Dan is je gazon klaar voor gebruik.
Welke aarde is geschikt voor het leggen van een grasmat? Vlakke grond, die diep doorlatend en niet verdicht is, is het beste geschikt voor graszoden. Dit betekent dat de grond niet puur zanderig of alleen kleiachtig mag zijn. Dergelijke ondergronden bereid je met bodemverbeteraars voor op de aanleg van de grasmat.
Dat natuurlijke proces ga je tegen door elk jaar kalk te strooien. Kreeg je bodem jarenlang geen kalk, dan moet je de pH op peil brengen met meerdere kalkbeurten. Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Mossen houden van een lage pH-waarde en staan bekend als snelle groeiers. Mos kan vrij snel het gras verdringen, zeker bij een beschadigd gazon. Een sterke en volle grasmat zal dan ook het resultaat zijn van het strooien van kalk. Daarnaast heeft kalk ook een uitstekende preventieve werking.
Om gras opnieuw in te zaaien, moet je eerst de grond losmaken met een hark of schoffel. Verspreid het zaad vervolgens gelijkmatig over het gebied en hark het lichtjes in. Geef het gebied goed water en houd het zaad vochtig tot het ontkiemt. Zodra het gras goed groeit, kunt je het gaan maaien.
Als u het gazon regelmatig voedt, zal het groener en dikker worden. U kan het gazon voeden met speciale meststof ontwikkeld voor gras. Sommige meststoffen zullen ook helpen om het onkruid en mos uit uw groene grasmat te verwijderen. Er bestaan verschillende mogelijkheden wanneer en hoeveel keer u het gazon moet voeden.
Bruine plekken op een gazon door watertekort of overbelasting. Als het gazon bruin tot lichtbruin wordt of er ineens een hele reeks kale plekken verschijnt, heb je het gazon wellicht niet genoeg gesproeid. Een gazon heeft veel aandacht en water nodig.
Gras en Groen adviseert bij het bemesten van het gazon het gebruik van 100% organische gazonmest. Dit kan zijn Gazon Professional of Myco-Gazon van ECOstyle. Organische meststoffen bieden grote voordelen ten opzichte van kunstmest. Ze hebben een langdurige werking en zorgen bovendien voor een actiever bodemleven.
Het is verstandig om je gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en in het najaar. Wij adviseren je echter om het gazon 3 à 4 keer per jaar te bemesten.
Het graszaad zelf kun je eerst vermengen met wat zand, maar er zijn ook verpakkingen graszaad waar dit al bij gemengd is. Dit maakt het zaaien namelijk een stuk makkelijker. Op de kale plekken strooi je dus dit graszaad en natuurlijk ga je deze ook wat vochtig houden.
Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn. Heb je gras gezaaid bij koudere omstandigheden in het najaar dan kan het iets langer duren.
Om het graszaad te laten kiemen, moet je ze licht inharken en aandrukken zodat de zaden in contact komen met de aarde.
Welk zand is geschikt om een gazon te bezanden? Gazonzand moet gewassen zijn en een korrelgrootte tussen 0,3 en maximaal 2 mm hebben. Speelzand of bouwzand kan je onder bepaalde voorwaarden gebruiken, maar het beste is toch gewassen kwartszand met de juiste korrelgrootte die verkrijgbaar is in speciaalzaken.
Hoe egaliseer je een tuin? Verwijder oude graszoden en spit de ondergrond om, ongeveer 15 centimeter diep. Verwijder alle oneffenheden, zoals stenen, wortels, bladeren en oude graszoden. Bestrooi de ondergrond met tuinaarde en verdicht deze met een wals of door de aarde goed aan te stampen.
Onmisbaar in de moestuin
In de moestuin kun je niet zonder een hark. Je maakt er de aarde mee fijn, voor het zaaien of planten, egaliseert er moestuinbedjes mee en harkt er vers gewied onkruid mee bijeen.
Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.