Een verzakking kan tot problemen leiden in het seksuele functioneren. Zo kan het een negatieve invloed hebben op de seksuele opwinding. Ook is het mogelijk dat het lichaamsbeeld of zelfbeeld verandert en er eventuele schaamte of schroom ontstaat.
De ring brengt een verzakte blaas of een verzakte baarmoeder terug op de juiste plaats. Als de ring goed past, voelt u hem niet en kunt u gewoon seksuele gemeenschap hebben.
Het is dus belangrijk dat je in je dagelijkse activiteiten die buikdruk niet te hoog laat zijn en afstemt op wat jouw bekkenbodem en steunweefsels kunnen dragen. Dit beperken en afstemmen van de buikdruk heet buikdrukregulatie. De belangrijkste stelregel hierbij is: Til niet meer dan je bekkenbodem kan dragen!
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een blaasverzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
Gezond leven tegen klachten door een verzakking
Minder druk op uw bekkenbodem kan de verzakking en uw klachten minder maken. Zo kunt u de druk op uw bekkenbodem minder maken: Val af als u te zwaar bent.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen. Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten.
U kunt de dag na de operatie weer naar huis. Uw herstel duurt 4 tot 6 weken.
Een behandeling voor een verzakking is altijd gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Als de verzakking geen of weinig klachten geeft, is een behandeling niet nodig. Bij een niet zo ernstige verzakking kan bekkenfysiotherapie soms helpen, vooral als er problemen zijn met het plassen en poepen.
Let wel altijd op dat je de oefeningen met een juiste houding uitvoert en niet te zwaar traint. Zwemmen en aquarobics zijn prima om te doen. In het water staat er minder druk op de bekkenbodem en op deze manier kun je dus prima je lichaam in conditie krijgen/houden.
Klachten en symptomen bij een verzakking. De klachten hangen af van de soort en de ernst van de verzakking en kan variëren van een onaangenaam drukkend gevoel, weefsel dat uit de vagina stulpt en verstoring van de normale werking van blaas en darmen. Sommige vrouwen hebben vrijwel geen klachten van hun verzakking.
Vermoeidheid bij verzakking
Bij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.
Toch wil ze duidelijk maken dat de klachten van een verzakking wel degelijk kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen. 'De verzakking an sich kan niet worden hersteld, maar de klachten die je daardoor ondervindt wel.
Verzakkingsklachten worden vaak geprovoceerd door de zwaartekracht en/ of door drukverhoging in de buik. De volgende zaken kunnen onder andere verzakkingsklachten verergeren: lang lopen, zwaar tillen, veel persen, veel hoesten. Ook aan het eind van de dag hebben vrouwen vaak meer hinder dan direct na het wakker worden.
Een verzakking kan klachten geven bij plassen, poepen en vrijen. Uw blaas, darm en baarmoeder zitten niet meer goed op hun plaats. Dat komt door zwakke bekkenbodem-spieren.
U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, door rust verminderen ze meestal.
Daarmee worden nieuwe verzakkingen zo veel mogelijk voorkomen. Daarna wordt de vaginawand die ook te wijd geworden is, gedeeltelijk weggenomen en weer gehecht. Zo komt de voorwand van de vagina weer op de plaats waar deze hoort en is de uitstulping verdwenen. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.
Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen. Blijf vooral in contact met je lichaam, luister ernaar.
Bekkenbodemklachten bij veel vrouwen niet behandeld
Bekkenbodemklachten komen in Nederland bij vrouwen boven 40 jaar veel voor: 30-55 procent heeft UI-klachten en meer dan 40 procent heeft een prolaps. De klachten hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van deze vrouwen.
De gynaecoloog doet deze operatie via de schede. De arts maakt tijdens de ingreep een 'sneetje' (incisie) in de vaginawand en brengt de uitgezakte voorwand met daar achter de blaas (die u soms als een bol in de schede ziet uitpuilen) weer terug op zijn plaats.
De gynaecoloog maakt een insnede in het midden van de achterwand van de vagina en verstevigt het gebied tussen de vagina achterwand en de darm met hechtingen. Ook een stuk van de dunne darm kan verzakt zijn in de achterwand van de schede.
De kans dat de verzakking terug komt lijkt minder groot dan na andere verzakkingsoperaties via de vagina. Echter blijft er altijd een risico op het terugkomen van een verzakking en het optreden van urineverlies. Het zichtbaar worden van de mat in de vagina (materosie) in 2-3%.
Er bestaan oefeningen die u kunt doen om de bekkenbodem te versterken. Andere mogelijke behandelingen voor een verzakking zijn een ring in de vagina, die ervoor zorgt dat de organen op hun plek blijven zitten, of een operatie.
Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen. Sommige huisartsen sturen je door naar de bekkenfysiotherapeut voor een consult.
Heeft u een verzakking die voorbij de ingang van de vagina komt? Dan kan het slijmvlies van de vaginawand geïrriteerd raken en stukgaan. Dit kan bloedverlies geven.