Arbeidsvoorwaarden in Spanje
Indien je voltijds gaat werken in Spanje zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een werkweek van maximum 40 uur. Tenzij er een wederzijds akkoord is, mag je niet langer dan negen uur per dag werken.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Als ik de eettijden van een typische Nederlandse familie vergelijk met die van mijn Spaanse familie dan zie ik grote verschillen. Bij mij thuis namen we het ontbijt 's ochtends om 7:30 of 8:00 uur (afhankelijk van hoe laat je op school of op werk moest zijn), terwijl lunch pas rond 14:00 uur geserveerd werd.
In de EU werkten werkgevers met 47.1 uur en zelfstandigen met 39.7 uur in 2020 gemiddeld meer uren per week dan werknemers met 36.2 uur en meewerkende gezinsleden met 33.9 uur. In Spanje was dat gemiddeld 36,4 uur per week bij werknemers maar 46,2 uur per week bij zelfstandige ondernemers.
Een regio (zoals Andalusië) kan een feestdag die op een zondag valt, verplaatsen naar de maandag. Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend.
Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche, met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker of lekkere warme chocolademelk om in te soppen. De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten.
Het Spaans gebruikt er 24. Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen.
Alle werknemers in Spanje hebben in principe recht op 30 vakantiedagen wat kalenderdagen zijn en waarvan 22 werkdagen zijn. Het aantal dagen waar werknemers recht op hebben kan echter variëren afhankelijk van de arbeidsovereenkomsten.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Volgens de laatste cijfers van het Spaanse statistiekbureau Instituto Nacional de Estadística (INE) ligt het gemiddelde brutosalaris in Spanje op € 2.033,- per maand. In datzelfde jaar lag het gemiddelde brutosalaris in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op € 3.854,-.
In de tweede week van juni en in sommige uitzonderingen de tweede week van juli krijgt het merendeel van de Spaanse arbeiders de 'paga extra' uitbetaald. Dit is een recht voor alle werknemers en iets dat al sinds 1947 in de Spaanse wet geregeld is.
Het gemiddelde salaris in Spanje per sector
In 2022 bedroeg het gemiddelde jaarsalaris in Spanje €32.520 per jaar, waarbij het gemiddelde maandloon varieerde van €1.200 tot €2.500, afhankelijk van de regio en de sector. In het algemeen is het gemiddelde salaris in Spanje aanzienlijk lager dan in andere Europese landen.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
De Spanjaarden hebben tussen de middag veelal 1 tot 2 uur pauze om te lunchen. Doordat de Spanjaarden in de avond pas laat eten, eten ze in de middag veelal tussen 17:00 en 18:00 nog een extra snack zoals bijvoorbeeld een stukje taart, cake of wat hartigs. Het avondmaal wordt vaak pas na 21.00 uur gegeten.
Het gemiddelde ouderdomspensioen (jubilación) in Spanje in de maand juni (2022) is 1.254,70 euro maar is per autonome regio hoger of lager. Een uitleg van de Spaanse pensioenen.
De laagste bruto maandsalarissen zijn te vinden in de thuiszorg- en schoonmaaksector met 997,30 euro gevolgd door de horeca met 1.119,50 euro, landbouw en visserij met 1.373,60 euro, administratieve werkzaamheden met 1.423,00 euro en andere diensten met 1.493,30 gevolgd door artiesten etc.
Maar er zit dus een groot verschil in de trends die de industrieën in hun thuisland meemaken. Gemiddeld drinken de Spanjaarden nu 58 liter bier per jaar. Dat was in 2021 50 liter.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.